Νέα επικαιροποιημένη οδηγία που αφορά στις συνιστώμενες ώρες ύπνου ανά ηλικία εξέδωσε το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Ύπνο (NSF).
Παρόλο που είναι γνωστή η σημασία του ποιοτικού ύπνου στην καθημερινότητα μας, σύμφωνα με το NSF, σχεδόν οι μισοί ενήλικες αισθάνονται κουρασμένοι από τρεις έως επτά ημέρες την εβδομάδα.
Η ανάγκη αυτή δεν είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Όσο νεότεροι είμαστε, τόσο περισσότερο ύπνο χρειαζόμαστε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα νεογέννητα μωρά κοιμούνται σχεδόν όλη την ημέρα, αλλά τα μεγαλύτερα παιδιά λιγότερο.
«Οι ανάγκες σε ύπνο μειώνονται σταδιακά καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά», λέει η ειδική σε θέματα ύπνου Dr. Michelle Drerup, από το Κέντρο Διαταραχών Ύπνου στην Cleveland Clinic του Οχάιο. «Έως την ενηλικίωση, οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι χρειάζονται 7 έως 8,5 ώρες ύπνο κάθε βράδυ».
Ωστόσο και μετά την ενηλικίωση, οι ανάγκες μας συνεχίζουν να μεταβάλλονται. Σύμφωνα με την νέα οδηγία, για να θεωρείται επαρκής ο ύπνος, σε κάθε ηλικία πρέπει να είναι κατά μέσον όρο:
- 14-17 ώρες από τη γέννηση έως τους 3 μήνες
- 12-16 ώρες από τους 4 έως τους 12 μήνες
- 11-14 ώρες στις ηλικίες 1-2 ετών
- 10-13 ώρες στις ηλικίες 3-5 ετών
- 9-12 ώρες στις ηλικίες 6-12 ετών
- 8-10 ώρες στις ηλικίες 13-18 ετών
- 7-9 ώρες στις ηλικίες 19-64 ετών
- 7-8 ώρες από τα 65 έτη και πάνω
Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που έγινε σε σχεδόν 500.000 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 38 και 73 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο ο πολύς όσο και ο πολύ λίγος ύπνος συνδέονται με χειρότερη γνωστική απόδοση και ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης. Επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ είναι η ιδανική ποσότητα από τη μέση έως την τρίτη ηλικία, συμπεραίνει η έρευνα.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι η περιοχή του εγκεφάλου που επηρεαζόταν περισσότερο από τον ύπνο ήταν η περιοχή που περιέχει τον ιππόκαμπο, το κέντρο μνήμης του εγκεφάλου, με πολύ ή πολύ λίγο ύπνο που συνδέεται με μικρότερο όγκο εγκεφάλου. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν επτά ώρες τη νύχτα είχαν καλύτερες επιδόσεις κατά μέσο όρο σε γνωστικά τεστ για την ταχύτητα επεξεργασίας, την οπτική προσοχή, τη μνήμη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
Η καθηγήτρια Barbara Sahakian, από το τμήμα ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge, είπε: «Για κάθε ώρα που απομακρύνεσαι από τις επτά ώρες ύπνου χειροτερεύεις. Είναι πολύ σαφές ότι οι διεργασίες που συμβαίνουν στον εγκέφαλό μας κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι πολύ σημαντικές για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας».
Ο καλός βραδινός ύπνος, πρόσθεσε, ήταν σημαντικός σε όλα τα στάδια της ζωής, αλλά κυρίως ενώ οι άνθρωποι γερνάνε. «Νομίζω ότι είναι εξίσου σημαντικό με την άσκηση», δήλωσε.