Αυστραλία: Ανακαλεί την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

Οι Εργατικοί στην Αυστραλία ακύρωσαν την απόφαση της προηγούμενης δεξιάς κυβέρνησης ν’ αναγνωρίσει τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, και τόνισαν πως η πρεσβεία της χώρας τους θα παραμείνει στο Τελ Αβίβ.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα πως παύει να αναγνωρίζει πλέον τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ, ακυρώνοντας το διάβημα στο οποίο προχώρησε το 2018 η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.

«Ακυρώνει την αναγνώριση»

«Το ζήτημα του τελικού καθεστώτος της Ιερουσαλήμ οφείλει να επιλυθεί στο πλαίσιο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στον παλαιστινιακό λαό», εξήγησε η αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της.

«Σήμερα, η κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την προηγούμενη και μακρόχρονη θέση» της Αυστραλίας για το ζήτημα αυτό, υπογράμμισε.

Με αυτόν τον τρόπο, «ακυρώνει την αναγνώριση από την κυβέρνηση Μόρισον της Δυτικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ».

Η Ιερουσαλήμ παραμένει άλυτο πρόβλημα στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη. Ο ισραηλινός στρατός κυρίευσε το ανατολικό της τμήμα στον Πόλεμο των Εξι Ημερών (1967) και το έχει προσαρτήσει, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει.

Το Ισραήλ χαρακτηρίζει την ιερή για τους πιστούς τριών θρησκειών πόλη «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του. Οι Παλαιστίνιοι, από την άλλη, βλέπουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ την πρωτεύουσα του μελλοντικού κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους τους.

«Πολιτικά παιχνίδια»

Το 2018, η δεξιά κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον – τον αντικατέστησε στον θώκο του πρωθυπουργού ο Αντονι Αλμπανέζι των Εργατικών νωρίτερα φέτος – ανακοίνωνε την απόφασή της να αναγνωρίσει τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, δεσμευόμενη ταυτόχρονα να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης μετά την επίτευξη λύσης δύο κρατών.

«Λυπάμαι για την απόφαση του κ. Μόρισον να παίξει πολιτικά παιγνίδια με αποτέλεσμα τη μεταβολή της θέσης της Αυστραλίας και για την αναστάτωση που προκάλεσε η αλλαγή αυτή σε πολλούς ανθρώπους (…) στην Αυστραλία, που νοιάζονται βαθιά για το ζήτημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας.

Η κυρία Γουόνγκ ανέφερε ακόμη πως η πρεσβεία της χώρας της στο Ισραήλ θα παραμείνει στο Τελ Αβίβ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters), εκεί «όπου ήταν πάντα».

Η αυστραλιανή ΥΠΕΞ επέμεινε πως η Καμπέρα είναι προσηλωμένη «στη λύση των δύο κρατών», δυνάμει της οποίας «το Ισραήλ και το μελλοντικό κράτος της Παλαιστίνης θα συνυπάρχουν, με ειρήνη και ασφάλεια, στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά τους», κι ότι δεν θα υιοθετήσει στο εξής καμία «προσέγγιση που υπονομεύει την προοπτική αυτή».

Διαβεβαίωσε εξάλλου πως η χώρα της θα παραμείνει «αταλάντευτος» σύμμαχος του Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ

Read Previous

COVID – 19 : Πλήρης έγκριση για τη ρεμδεσιβίρη – Χορηγείται και σε παιδιά

Read Next

«Είμαι 42 ετών και δεν έχω κάνει ποτέ σεξ – Μήπως είναι πια πολύ αργά;»

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *