Ελληνικά νοικοκυριά: Πόσο μας κόστισε ο πόλεμος [Πίνακες]

Woman shopping at the supermarket, she is carrying full shopping basket

Από τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι πίνακες, προκύπτει  ότι βασικά προϊόντα διατροφης έχουν σημειώσει άλμα, και η αύξηση σε σχέση με πέρυσι ξεπέρασε το 13%

Στο τερέν της Βουλής μεταφέρθηκαν οι πολιτικοί διαξιφισμοί για την ακρίβεια η οποία σε σχέση με πέρυσι τον Οκτώβριο βαραίνει κατά πολύ τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο ΟΤ δείχνουν σημαντικές αυξήσεις κυρίως σε τρόφιμα, βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης, ενώ οι επιδοτήσεις έχουν συγκρατήσει μέρος του κόστους στο ρεύμα. Οι αναλυτικοί πίνακες αποτυπώνουν το ποσοστό των αυξήσεων σε σχέση με πέρυσι – προ ρωσικής εισβολής  στην Ουκρανία- και τι έχει, κατά προσέγγιση, στοιχίσει ο πόλεμος «Πούτιν» στους έλληνες καταναλωτές.

Αιχμή, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού την Παρασκευή στη Βουλή, ο οποίος  βάζει στο προσκήνιο το πόλεμο και δείχνει ως πρώτο ένοχο, για την παγκόσμια επίθεση του πληθωρισμού, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία κλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022.

«Αν κάποιος δεν γνώριζε τίποτα για το τι έχει συμβεί στον κόσμο τους τελευταίους οκτώ μήνες και διάβαζε την ερώτησή σας (απευθυνόμενος στον αρχηγό  του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα), θα έμενε πράγματι με την εντύπωση ότι η ακρίβεια οφείλεται τάχα σε κάποιες σκοτεινές δυνάμεις που με την ανοχή της Κυβέρνησης κερδοσκοπούν σε βάρος των Ελλήνων. Μας τα ξαναείπατε όλα αυτά σήμερα», δήλωσε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Άλμα

Από τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι πινακες, προκύπτει  ότι βασικά προϊόντα διατροφης έχουν σημειώσει άλμα, και η αύξηση σε σχέση με πέρυσι ξεπέρασε το 13%. Οι ανατιμήσεις στο ράφι είναι διαρκής, και μάλιστα στελέχη της αγοράς υπολογίζουν ότι η μέση αύξηση στο καλάθι μπορεί να φτάσει και το 15-17% έως το τέλος του 2022. Τα σενάρια δείχνουν νέες αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων, όπου έχουν ήδη ανατιμηθεί κατά 17% και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα η αύξηση να φτάσει στο 20%, όπως και σε άλλα ακόμα βασικά είδη. Για παράδειγμα, απο πέρσι τον Νοέμβριο έως και τον τρέχοντα μήνα,  η μέση τιμή ενός λίτρου επώνυμου ηλιελαίου έχει ανέβει 90%. Τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-Καταναλωτής του υπουργείου Ανάπτυξης, δείχνει ότι στο αραβοσιτέλαιο   η αύξηση φθάνει στο 41% και το ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις πωλείται κατά 35,6% ακριβότερα. Επίσης, τα έξι μεσαία αυγά κοστίζουν 33% περισσότερο, το ένα λίτρο φρέσκο γάλα 22%, η φέτα 20% ακριβότερα. Σημειωνεται ότι τα είδη διατροφής αποτελούν το 35% των συνολικών μηνιαίων δαπανών των νοικοκυριών.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Πέρυσι τέτοια εποχή, η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης έγινε, χωρίς επιδότηση, στο 1,16 ευρώ το λίτρο ενώ πριν το κλείσιμο της χειμερινής σεζόν η τιμή του πετρελαίου άγγιξε το 1,60 ευρώ το λίτρο. Το αποτέλεσμα είναι οι τελικές τιμές καταναλωτή να διαμορφώνονται στα 1,37 με 1,38 ευρώ το λίτρο. Έτσι,  η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης είναι υψηλότερη κατά 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή,  πρώτη μέρα διάθεσης του καυσίμου. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης ξεπέρασε την απλή αμόλυβδη βενζίνη. Συγκεκριμένα, το πετρέλαιο θέρμανσης έχει σημειώσει αύξηση 18% σε σχέση με πέρυσι, (από 1,16 ευρώ το λίτρο το 2021 σε 1,37 με 1,38 ευρώ το λίτρο το 2022), η αμόλυβδη βενζίνη κατά 16,5% (Οκτώβριος 2022: 2,034 ευρώ/λίτρο, Οκτώβριος 2021: 1,745 ευρώ λίτρο) και το πετρέλαιο κίνηση κατά 43% (Οκτώβριος 2022: 2,121 ευρώ λίτρο,  Οκτώβριος 2021 1,483 ευρω). Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση των 15 λεπτών του πετρελαίου κίνησης στην αντλία καταργήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, μετά από έξι μήνες εφαρμογής.

Ρεύμα και φυσικό αέριο

Σε ρεύμα και φυσικό αέριο, οι επιδοτήσεις συγκράτησαν το κόστος, ωστόσο οι αυξήσεις ήταν σημαντικές. Τα στοιχεία δείχνουν πως η αύξηση θα ήταν διπλάσια σε σχέση με πέρσι αν δεν υπήρχαν οι κρατικές παρεμβάσεις. Ευρωπαϊκη έρευνα δείχνει ότι οι Έλληνες οικιακοί καταναλωτές του φυσικού αερίου  ήρθαν αντιμέτωποι τον Σεπτέμβριο με μεγάλες αυξήσεις της τάξης του 29%. Έτσι η τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά της Αθήνας ήταν η τέταρτη υψηλότερη στις 33 πόλεις καθώς ανέβηκε στα 27,68 λεπτά του ευρώ ή στα 0,2768 ευρώ. Σύμφωνα με το HEPI οι τιμές αερίου ανέβηκαν στην Ελλάδα αντανακλώντας το ράλι του TTF που προκλήθηκε και από τις ζημιές στους αγωγούς Nord Stream.

Επιπροσθέτως η κυβέρνηση για τον περασμένο μήνα δεν είχε ανακοινώσει επιδότηση της τιμής των νοικοκυριών. Κάτι που το έκανε για τις καταναλώσεις του Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται μείωση του κόστους. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία έγινε ανάμεσα σε 33 πόλεις της Ε.Ε., η Αθήνα κατατάσσεται στη 16η θέση σε ό,τι αφορά τη δαπάνη των οικιακών καταναλωτών για την κατανάλωση ρεύματος. Η μέση τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε στα 29,52 λεπτά του ευρώ ή στα 0,2952 ευρώ. Η Αθήνα βρίσκεται σχεδόν 5 λεπτά του ευρώ ή 0,05 ευρώ κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και σχεδόν 2 λεπτά του ευρώ ή 0,02 ευρώ από τη μέση τιμή των 33 πόλεων της Ε.Ε.








Πηγή: ΟΤ

Read Previous

Επίδομα θέρμανσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να λάβετε έως 1.600 ευρώ

Read Next

COVID – 19 : Πλήρης έγκριση για τη ρεμδεσιβίρη – Χορηγείται και σε παιδιά

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *