Χιλή: Ταραχές στην επέτειο του ξεσηκωμού το 2019 που οδήγησε στην ανάδειξη Μπόριτς

A demonstrator gets near a riot police vehicle during a rally on the third anniversary of the protests and riots that rocked the country in 2019, in Santiago, Chile, October 18, 2022. REUTERS/Ivan Alvarado

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Σαντιάγο της Χιλής, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του 2019.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία (φωτογραφία, επάνω, από Ivan Alvarado/Reuters) ξέσπασαν χθες Τρίτη στο Σαντιάγο της Χιλής, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την τρίτη επέτειο της κοινωνικής εξέγερσης του 2019, που οδήγησε στην ανάδειξη στην εξουσία στα τέλη του 2021 του νεαρού προέδρου της αριστεράς Γκαμπριέλ Μπόριτς.

«Στην ίδια κατάσταση»

Καταστήματα κατέβασαν ρολά, κόσμος έφυγε πολύ νωρίτερα από το κέντρο κι αναπτύχθηκαν κάπου 25.000 αστυνομικοί καθώς πολλοί προεξοφλούσαν ότι θα εκτυλίσσονταν επεισόδια, όπως στις δύο προηγούμενες επετείους της 18ης Οκτωβρίου.

Το 2019, η δυσαρέσκεια των φοιτητών για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό της πρωτεύουσας τις ώρες αιχμής ήταν η θρυαλλίδα του κοινωνικού ξεσηκωμού με κεντρικό αίτημα περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη στη Χιλή, εργαστήρι του νεοφιλελευθερισμού από την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

«Βρισκόμαστε πάντα στην ίδια κατάσταση, δεν κερδίσαμε τίποτα», διαπίστωσε η Αντρέα Βαλντεμπενίτο, κοινωνική λειτουργός 43 ετών.

Η αστυνομία έκανε χρήση εκτοξευτήρων πεπιεσμένου νερού και δακρυγόνων για να διαλύσει τα φλεγόμενα οδοφράγματα και τις συγκεντρώσεις γύρω από την Πλατεία Ιταλίας, επίκεντρο των 345 μαζικών κινητοποιήσεων από τη 18η Οκτωβρίου 2019 ως την 20ή Μαρτίου 2020, προτού η πανδημία να διακόψει τον κοινωνικό αναβρασμό, σύμφωνα με τους αριθμούς του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (INDH).

Απέρριψαν τις συνταγματικές αλλαγές

Σε πέντε μήνες, τουλάχιστον τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές. Αλλοι 400 υπέστησαν οφθαλμικούς τραυματισμούς.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να βγάλει τη χώρα από την κρίση, η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα κίνησε διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ο ισχύων θεμελιώδης νόμος, κληρονομιά της χούντας του Πινοτσέτ, θεωρείται τροχοπέδη για κάθε κοινωνική μεταρρύθμιση σε βάθος, ιδίως στα πεδία της υγείας, της παιδείας, των κοινωνικών ασφαλίσεων.

Ομως το 62% των Χιλιανών απέρριψε στις αρχές Σεπτεμβρίου το κείμενο που καταρτίστηκε από τη Συντακτική Συνέλευση, η οποία εξελέγη τον Μάιο του 2021.

Εκτοτε, κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπαθούν να συνεννοηθούν για ν’ αρχίσει νέα διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης.

«Δεν ήταν αντικαπιταλιστική επανάσταση»

Χθες το πρωί ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, 36 ετών, που ανέλαβε τα καθήκοντά του την 11η Μαρτίου, υποσχόμενος ότι θα εγκαθιδρύσει κράτος πρόνοιας στη χώρα, αναγνώρισε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει «ακόμη εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις» που θα βελτιώσουν «τα κοινωνικά δικαιώματα» των πολιτών της χώρας.

Κατά την άποψη του αρχηγού του κράτους, η εξέγερση του 2019 «δεν ήταν αντικαπιταλιστική επανάσταση» αλλά «έκφραση της οδύνης και των ρηγμάτων στην κοινωνία μας».

Πηγή: ΑΠΕ

Read Previous

Ερευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος διπολικής διαταραχής για τα παιδιά από πολύ νέους ή πολύ μεγάλους γονείς

Read Next

Κατερίνα Καινούργιου: Κατηγορήθηκε για αγένεια εις βάρος σερβιτόρου – Η απάντησή της

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *