Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», με τις αποκαλυπτικές μαρτυρίες για τα όσα συνέβαιναν στις δομές να διαδέχονται η μία την άλλη.
Αποτέλεσμα ήταν να συγκλιθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου τη Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη λειτουργία της δομής αλλά και για το τι θα γίνει με τα παιδιά όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα.
Με ταχύτατους ρυθμούς τρέχει την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου η εισαγγελία Αθηνών, έτσι ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των καταθέσεων που αφορούν τόσο τις καταγγελίες σε βάρος της Κιβωτού και κορυφαίου στελέχους της ΜΚΟ όσο και τις καταθέσεις προσώπων που φέρονται εμπλεκόμενα στην υπόθεση.
Σκοπός της εισαγγελίας είναι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να έχει απόλυτα ολοκληρωμενη εικόνα της υπόθεσης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θα ασκηθιύν διώξεις ή η υπόθεση θα μπει στο αρχείο. Ο τελευταίος μάλιστα που αναμένεται να κληθεί στην εισαγγελία για κατάθεση είναι ο πατέρας Αντώνιος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τμήμα προσστασίας ανηλίκων κατέθεσαν συνολικά 4 άτομα με κυριότερες καταθέσεις αυτές του 19χρονου αλλά και του συνομίληκου φίλου του, ο οποίος φέρεται αυτόπτης μάρτυρας της σεξουαλικής παρενόχλησης του 19χρονου από κορυφαίο στέλεχος της ΜΚΟ το καλοκαίρι του 2019 στη Χίο.
Από τη στιγμή που ο φάκελος έφτασε στα χέρια της εισαγγελίας, οι εισαγγελικές Αρχές με γοργούς ρυθμούς προχώρησαν στη λήψη καταθέσεων αλλων 8 ατόμων.
Ιδιαίτερα κομβικό σημείο στη διερεύνηση της υπόθεσης φαίνεται και το χρονικό διάστημα, όπου από την Καλαμάτα αποχώρησαν τα μεγαλύτερα παιδιά της δομής καθώς την ίδια χρονική περίοδο φέρονται να συνέβησαν και αρκετά γεγονότα τα οποία καταγγέλλει ο 19χρονος, όπως αυτά έχουν παρουσιαστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, άνθρωποι που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία της δομής στην Καλαμάτα και οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δηλώνουν πρόθυμοι εφόσον κληθούν να καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές όλα όσα γνωρίζουν και έχουν πέσει στην αντίληψη τους, τα 2,5 περίπου χρόνια της λειτουργία της δομής στην περιοχή.
«Μας εκβίαζαν να μην πούμε τι συμβαίνει»
Αποκομμένα από την υπόλοιπη κοινωνία ισχυρίζεται πως είναι τα παιδιά στη δομή της Χίου, μια ανήλικη κοπέλα που έζησε στη συγκεκριμένη δομή από τα 7 έως τα 14 της χρόνια και σήμερα βρίσκεται σε ξενώνα άλλης οργάνωσης μακρυά από τη Χίο.
Η ανήλικη υποστηρίζει ότι τα περιστατικά βίας δεν ήταν μεμονωμένα και περιέγραψε τα δύσκολα χρόνια που φέρεται να βίωσε στη δομή της Χίου, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Με έβαζαν να μαζεύω κουκουνάρια. Κάθε φορά που δεν άκουγα με έκλειναν στο δωμάτιο, ξεχνούσαν να μου φέρουν φαγητό, γενικώς τα παιδιά εκεί πέρα είναι σαν δούλοι. Έπεφτε ξύλο, σε έβαζαν τιμωρία στην απομόνωση δεν σου επέτρεπαν να μιλάς με τα άλλα παιδιά και έλεγαν στα άλλα παιδιά ότι δεν κάνει να σου μιλάνε».
«Από τη δομή εκείνη έφυγα γιατί άρχισα να βγάζω την αλήθεια και να τα λέω και στους ψυχολόγους και έξω και αυτοί αυτό δεν το ήθελαν και λέγαν και στα άλλα παιδιά ότι αν δεν πεις αυτά που θέλουν σου βάζουν τιμωρία», ανέφερε.
«Όλο το περιβάλλον ήταν έτσι και όλα τα παιδιά είχαμε πολύ χάλια ψυχολογία. Μας εκβίαζαν για να μην πούμε τι συμβαίνει. Φοβάμαι πολύ δεν θέλω να το πω… Ήμασταν στην αποθήκη τότε και με είχε χτυπήσει. Θυμάμαι ότι έκλαιγα από τον πόνο από το ότι με έβαζε να παραδεχθώ κάτι που δεν έκανα» αποκάλυψε ένα άλλο παιδί.
Η «φυγή» των παιδιών από την Καλαμάτα και ο «τρόμος» της Αθήνας
Το πρώτο πράγμα για το οποίο μίλησαν, ήταν ο «φόβος» που υπήρχε γύρω από τον ιδρυτή της ΜΚΟ και ο απόμακρος χαρακτήρας του από τους εργαζομένους της δομής, με την πλειονότητα των οποίων δεν είχε καμία επαφή.
Σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ, ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι οι συχνές μετακινήσεις παιδιών από δομή σε δομή, χωρίς οι περισσότεροι απ’ τους εργαζομένους να έχουν λόγο σε αυτές τις μετακινήσεις ή να γνωρίζουν την αιτία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα παιδιά αυτά ήταν ταυτόχρονα και μαθητές σε σχολεία της Καλαμάτας, από τα οποία απουσίαζαν χωρίς δικαιολογία το χρονικό διάστημα που ο πάτερ τα είχε καλέσει στην Αθήνα ή είχαν προσωρινά μεταφερθεί σε άλλες δομές.
Επίσης, μεταξύ των παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή, υπήρχαν και κάποιου είδους διακρίσεις. Παραδείγματος χάριν, άλλος είχε πολύ ακριβό κινητό και ακριβά ρούχα και άλλος ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του, κατά τις ίδιες πληροφορίες.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες στην ΕΡΤ, υπήρξε μια «άρρωστη» εικόνα γύρω από τη λειτουργία της δομής. Μίλησαν για εργασίες που έκαναν ακόμα και τα μικρότερα παιδιά κάποιες σκληρές στον κήπο, για παιδιά που γυρνούσαν «ερείπια» από τα ξαφνικά ταξίδια στην Αθήνα, και «δώρα» που έφερναν γονείς και η δομή τα κράταγε για να τα δώσει ο «Πάτερ» στα παιδιά, και αρκετά άλλα.
Στην ερώτηση γιατί δεν μίλησαν για όλα αυτά, κάποιοι μας τόνισαν ότι το είχαν κάνει σε αρμόδιους μέσα στη δομή για διάφορα ζητήματα εν ευθέτω χρόνο και ουδέποτε ακουγόντουσαν.
Έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα για την «Κιβωτό του Κόσμου»
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη λειτουργία της δομής αλλά και στο τι θα γίνει με τα παιδιά που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό», όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη και τις Αρχές.
Σημειώνεται ότι τέσσερα άτομα καταγγέλλονται για κακοποιητικές συμπεριφορές κι ασέλγεια σε βάρος φιλοξενούμενων παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου» και άμεσα θα κληθούν για κατάθεση ή εξηγήσεις καθώς η δικογραφία βρίσκεται πλέον στα χέρια της Εισαγγελίας.
Οι τρεις είναι υπάλληλοι που ζούσαν από παιδιά στην «Κιβωτό» και με την πάροδο του χρόνου έγιναν εργαζόμενοι. Ο τέταρτος είναι σημαίνων και πολύ προβεβλημένο πρόσωπο της δομής.
Παρέμβαση Ιερώνυμου: Απαγόρευση ιεροπραξιών στον πατέρα Αντώνιο
Για τις καταγγελίες που έχουν γίνει κατά της «Κιβωτού του Κόσμου» σχετικά με την κακοποίηση ανηλίκων τοποθετήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ανακοινώνοντας ότι επέβαλε στον πατέρα Αντώνιο απαγόρευση ιεροπραξιών.
Αναλυτικά η δήλωση Ιερώνυμου:
«Διέταξα χθες το απόγευμα τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την Μ.Κ.Ο. «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν. Μόνος αρμόδιος για την διοίκηση, την διαχείριση και την όλη λειτουργία της είναι ο ως άνω κληρικός, ο οποίος ουδέποτε άλλωστε δέχθηκε να θέσει τις δομές της Μ.Κ.Ο. υπό την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οποιονδήποτε τρόπο.
Τόσο εμείς στην Εκκλησία, όσο και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είμαστε σοκαρισμένοι στον υπέρτατο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Εκκλησία ούτε πρόκειται να ανεχθεί, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψει, επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο. Το ιερό ράσο, το ποτισμένο με αίμα Αγίων και Ηρώων, δεν είναι δυνατόν να το φέρουν και να το φορούν όσοι το χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα και πρόστυχα, χωρίς φόβο Θεού και ανθρώπων, για να καλύπτουν τις ανομίες τους και για να διαπράττουν εγκλήματα που στιγματίζουν ανεξίτηλα και για πάντα τις ζωές και τις ψυχές αθώων παιδιών.
Οι λέξεις αγάπη, στοργή και φροντίδα ούτε νοητικά πυροτεχνήματα μπορούν να είναι, ούτε επικοινωνιακά εργαλεία για την χειραγώγηση ανθρώπων, και δη ανηλίκων, και για την ικανοποίηση των πάσης φύσεως διαστροφών, που γεννούν νοσηροί και σάπιοι εγκέφαλοι. Στο όνομα της προστασίας των παιδιών, δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα η σταύρωσή τους και μάλιστα από «κληρικούς» που τα εκμεταλλεύονται και τα κακοποιούν παντοιοτρόπως έχοντας, κατά τα λοιπά, πείσει και το πανελλήνιο για τις «αγνές» τους προθέσεις. Κάτι τέτοιο δεν το χωρά ειλικρινά ο ανθρώπινος νους…
Ως Εκκλησία, είμαστε στη διάθεση των αρχών, προκειμένου να συμβάλουμε, με κάθε τρόπο, στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης. Εφόσον αποδειχθεί η αλήθεια των κατηγοριών που αποδίδονται στον συγκεκριμένο κληρικό, η Εκκλησία και εγώ προσωπικά θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη».
«Μας κλείδωναν σε δωμάτια»
«Θύελλα» από τις μαρτυρίες για ασέλγεια και κακοποίηση στα σπίτια της «Κιβωτού του Κόσμου» την ώρα που η δομή διαψεύδει κατηγορηματικά τα όσα ακούγονται με νέα της ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «ψευδείς και συκοφαντικές καταγγελίες».
Μια ακόμη μαρτυρία φιλοξενούμενης στη δομή ήρθε στο φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνοντας τις προηγούμενες καταγγελίες για ξύλο, κακοποιητικές συμπεριφορές και σκληρές τιμωρίες εις βάρος παιδιών.
Συγκεκριμένα μια 20χρονη που έζησε στην «Κιβωτό» για έξι χρόνια μίλησε για σκληρές τιμωρίες και βίαιη συμπεριφορά:
«Από τα 12 έτη μέχρι τα 18 μου. Η βία ήταν κυρίως ψυχολογική, ήταν το επικρατέστερο σε όλα τα παιδιά, και έπειτα λεκτική. Λεκτική, όμως, όχι του τύπου μας βρίζανε και τέτοια απλά με τον τρόπο τους μας έβγαζαν άχρηστους, ότι δεν είμαστε σωστά πλάσματα στην κοινωνία, ότι θα γίνουμε ξέρω εγώ κακή επιρροή και κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είχε πάρει έγκριση αυτή η τιμωρία για να γίνει»
«Δεν πιστεύω ότι ο πατέρας Αντώνιος έχει ασελγήσει εις βάρος κάποιων παιδιών είτε σεξουαλικά είτε σωματικά ή κάτι τέτοιο. Παρ’ όλα αυτά ήμουν σε ένα γεγονός κάποια στιγμή πιο παλιά βέβαια. Εγώ τότε ήμουν γύρω στα 14 με 15, κάπου εκεί, όπου είχε δώσει χαστούκι σε ένα κορίτσι», είπε η κοπέλα, μιλώντας στο Open.
«Γενικά εκείνο το κορίτσι, εντάξει, δεν ήταν και από τα ήρεμα παιδιά που υπήρχαν στο σπίτι και έτσι είχε συνέχεια παραβατικές συμπεριφορές, έβριζε, φώναζε, χτυπούσε, δεν άκουγε καθόλου, έκανε τα δικά της και έτσι κι εμείς είχαμε κάποια είδους παράπονα» πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στις τιμωρίες προς τα παιδιά, είπε: «Τέτοια είδους τιμωρία τόσο μεγάλη και τόσο αυστηρή πάντα έπαιρνε την έγκριση. Και εμένα και τα υπόλοιπα κορίτσια που μας είχαν κλειδωμένα τόσο καιρό ο πάτερ Αντώνιος το γνώριζε. Από εκείνον είχε μπει αυτή η τιμωρία. Είχε πάρει έγκριση αυτή η τιμωρία για να γίνει».
«Εννοείται πως ήμουν τέρμα αντίθετη με όλα αυτά και κάποια στιγμή είχα απελπιστεί και εγώ η ίδια. Και του λέω “συγγνώμη δηλαδή το θεωρείτε σωστό επειδή εγώ κάλυψα κάποιο άλλο παιδί να μου δώσετε αυτή την τιμωρία, να μην πάω πουθενά και να με έχετε κλειδωμένη;», υποστήριξε η κοπέλα.
«Και λέει ναι, “προφανώς και έβαλα σαν τιμωρία για να παραδειγματιστείτε”. Λέω “θα παραδειγματιστώ από τι; Από το να με έχετε κλειδωμένη και να δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ σαν το σκυλί;”», πρόσθεσε.
Γιατί δραπέτευε από τη δομή
Επιπλέον, η ίδια ανέφερε πως είχε δραπετεύσει από τη δομή και πως «όταν με έβρισκαν, ας πούμε, έπαιρνα μία τιμωρία, μία συνέπεια για ακόμη μία φορά και σταματούσα εκεί, μετά ξανά τα ίδια».
Σε ερώτηση σχετικά με την τιμωρία της, δήλωσε: «Η τιμωρία και η συνέπεια για μένα τουλάχιστον είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Η συνέπεια είναι η συνέπεια των πράξεών μας, δηλαδή αν κλείσω την πόρτα δυνατά και φρακάρει θα κλειδωθώ μέσα. Αυτή είναι η συνέπεια του ότι έκλεισα την πόρτα δυνατά».
«Η τιμωρία είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Εκείνοι έλεγαν ότι οι τιμωρίες που μπαίναμε εμείς τις ονόμαζαν συνέπειες, συνέπειες των πράξεών μας. Γενικά δεν είχα καμία ελευθερία έπρεπε να είμαι συνέχεια δίπλα από τον παιδαγωγό, να μην έχω καμία επαφή με τα παιδιά, να είμαι απομονωμένη, όχι απαραίτητα να είμαι κλειδωμένη σε ένα δωμάτιο, αλλά είχα πάντα ένα γεμάτο πρόγραμμα που συνήθως ήταν από δουλειές και βοηθούσα το προσωπικό που υπήρχε», συμπλήρωσε.
Tέσσερα πρόσωπα στο στόχαστρο των ερευνών
Την ίδια ώρα, στο «μικροσκόπιο» των Αρχών μπαίνουν τέσσερα πρόσωπα από την «Κιβωτό του Κόσμου». Πρόκειται για ένα στέλεχος και τρεις υπαλλήλους, άνδρες που ζούσαν από παιδιά στη δομή και με την πάροδο του χρόνου έγιναν εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα φέρεται να είναι στέλεχος της δομής εις βάρος του οποίου έγινε η πρώτη καταγγελία – η οποία ξετύλιξε το κουβάρι της υπόθεσης – από 19χρονο σήμερα νεαρό για σεξουαλική κακοποίηση.
Αυτά τα τρία πρόσωπα δεν ελέγχονται για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.
Συνολικά, στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας Ανηλίκων βρίσκονται τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις καταγγελίες ξυλοδαρμού.
Κιβωτός του Κόσμου: «Ψευδείς και συκοφαντικές οι καταγγελίες»
Για ψευδείς και συκοφαντικές καταγγελίες κάνει λόγο από την πλευρά της η «Κιβωτός του Κόσμου» σε ανακοίνωσή της στο Facebook, απαντώντας για όλα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για ξυλοδαρμούς και κακοποίηση εντός των δομών της.
Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο οργανισμός προχώρησε σε εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των περιστατικών, από την οποία όπως αναφέρεται, δεν προέκυψε ότι έλαβαν χώρα τα καταγγελθέντα πραγματικά περιστατικά. Σημειώνει μάλιστα, ότι οι Αρχές δεν έχουν επικοινωνήσει ακόμα με τη δομή. Όπως επισημαίνεται, η δομή θα ακολουθήσει τη νομική οδό, υποβάλλοντας μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φιλοξενούνται σε Κυριακάτικη εφημερίδα είναι παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές.
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγγελίες να διακινούνται με οργανωμένο τρόπο άρχισε και η εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων (ανύπαρκτων)περιστατικών από την οποία δεν προέκυψε κανένα σχετικό στοιχείο αλλά αντιθετως αποδείχθηκε ότι είναι εντελως ψευδεις και αβασιμες. Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση των αρχών, οι οποίες δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μας.
Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ζητούμε την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση και διαλεύκανση της σκοτεινης αυτης υπόθεσης προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και το σενάριο ψευδους και να αρθεί η θλιβερή αυτή σκιά πάνω από τον οργανισμό μας και τους χιλιάδες ανθρώπους και υποστηρικτές του που ανιδιοτελώς δίνουν και την ψυχή τους για την ευόδωση των στόχων του.
Για την Κιβωτό, το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πρωτίστως ηθικό. Παρά ταύτα οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τον οργανισμό, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και θα ακολουθήσει άμεσα μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψεύδη καταμήνυση.
Με εκτίμηση
Κιβωτός του Κόσμου».
real.gr