Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου – Συμπληρωματική κατάθεση από τον 19χρονο

Με εισαγγελική εντολή απαγορεύτηκε στον πατέρα Αντώνιο να πλησιάζει τις δομές. Η διάταξη έχει ως στόχο την προστασία των παιδιών που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό» και απαγορεύει σε συγκεκριμένα πρόσωπα να εισέρχονται σε δομές της ΜΚΟ.

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για όσα συνέβαιναν στις δομές της «Κιβωτού», με νέες καταγγελίες να έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ακόμη ένας πρώην τρόφιμος της δομής κατήγγειλε ότι όταν ήταν 17 χρονών βρέθηκε στη δομή της Πωγωνιανής στη Χίο, όπου όπως είπε εξαναγκαζόταν να δουλεύει για 500 ευρώ, εκ των οποίων τα 450 η Κιβωτός τα λάμβανε από τον ίδιο ως «ενοίκιο». Παράλληλα, μαρτυρίες για «δωρεές» χωρίς αποδείξεις έρχονται να προστεθούν στις καταγγελίες. 

Την ίδια ώρα, συμπληρωματική κατάθεση ενώπιον των δύο εισαγγελέων Ανηλίκων, που διενεργούν την έρευνα, έδωσε ο 19χρονος, πρώην «φιλοξενούμενος» της δομής, ο οποίος πρώτος κατήγγειλε ηγετικό στέλεχος για σεξουαλική κακοποίησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε επίσης και πρώην τρόφιμος σε δομή της οργάνωσης που βρισκόταν στην Ολλανδία. Κατά τις ίδιες πηγές ο τελευταίος κατήγγειλε σωματική του κακοποίηση την περίοδο που διαβιούσε σε δομή της «Κιβωτού».

Μετά τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας Σταματίας Γεωργαντή αλλά και στενών συγγενών τους πραγματοποιήθηκε έφοδος στο διαμέρισμα που διατηρούσαν μέσα στη δομή της ΜΚΟ στον Κολωνό και όπως διαπιστώθηκε, βρέθηκαν κοσμήματα μεγάλης αξίας, χρυσές λίρες αλλά και ποσό άνω των 300.000 ευρώ.

Ετήσιο εισόδημα… 15.000 ευρώ φέρεται να δήλωνε ο πατέρας Αντώνιος

Στο μεταξύ, βάσει όσων μετέδωσε το Mega, ο πατέρας Αντώνιος φέρεται να δήλωνε ετήσιο είσόδημα 15.000 ευρώ από άγνωστη και απροσδιόριστη πηγή. Στη φορολογική δήλωσή του, κατά τις ίδιες πληροφορίες, επίσης εμφανίζεται ακίνητο σε επαρχιακή πόλη σημαντικής αξίας, χωρίς να μπορεί να αποδειχθεί πώς βρέθηκε στην ιδιοκτησία του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως διαχειριστής του πατέρα Αντώνιου εμφανιζόταν ο μέχρι πρόσφατα αποθανών πατέρας του.

«Μου είπαν ότι θα πληρώνω ενοίκιο 450 ευρώ»

Πρώην τρόφιμος της δομής κατήγγειλε ότι όταν ήταν 17 χρονών βρέθηκε στη δομή της Πωγωνιανής στη Χίο, όπου όπως είπε εξαναγκαζόταν να δουλεύει για 500 ευρώ, εκ των οποίων τα 450 η Κιβωτός τα λάμβανε από τον ίδιο ως «ενοίκιο».

«Μου είπαν ότι θα πληρώνω και ενοίκιο 450 ευρώ και μου έλεγαν ότι 500 ευρώ είναι ο μισθός μου. Για να μένω στη δομή μέσα. Κι ήμουν 17 χρονών φανταστείτε, δεν είχα κλείσει 18», ανέφερε ο καταγγέλλων μιλώντας στο Mega. Ο ίδιος βλέποντας το παράλογο της κατάστασης, υποστήριξε ότι όταν ρώτησε τους προϊστάμενους της δομής πώς είναι δυνατόν να ζήσει με 50 ευρώ, έλαβε την απάντηση «το ρεύμα, το νερό, το σπίτι, το φαγητό ποιος θα τα πληρώσει αυτά;».

«Εμένα μου υποσχέθηκαν να πάω από τη Χίο στην Πωγωνιανή ώστε να σπουδάσω κάτι και όταν γίνω 18 και βγω έξω στην κοινωνία να βρω μια δουλίτσα. Αυτό ήταν όλο ψέματα», ανέφερε. Ο 17χρονος τόνισε ακόμα πως δούλευε στους στάβλους και τις αποθήκες της δομής ενώ έμενε σε ένα κτήριο που ήταν ερείπιο.

«Είναι δυο πολυκατοικίες. Μια που φαίνεται όμορφη και ωραία και μια άλλη δίπλα από την πίσω πλευρά που είναι οι κότες από κάτω κι έχει πρώτο, δεύτερο, τρίτο όροφο… Οι πόρτες και τα παράθυρα ήταν σπασμένα. Έμπαινε αέρας, νερά, τα πάντα. Είχα μόνο μια κουβέρτα και εκεί πέρα με είχαν να πάω στη δουλειά και να γυρίσω εκεί μέσα. Μόνο με νερό και φαγητό» υποστήριξε.

Ανέφερε μάλιστα πως όταν παραπονέθηκε για όλα αυτά στον πατέρα Αντώνιο, δεν τον πίστεψε: «Του λέω πατέρα ξέρεις κάτι; Εγώ δουλεύω και μου λένε ότι θα μου κρατάνε 450 ευρώ το μήνα για ενοίκιο και μισθό 500 ευρώ. 50 ευρώ παίρνεις ουσιαστικά από όλο αυτό. Του λένε οι παιδαγωγοί ότι εγώ δεν δουλεύω. Ο πατέρας πίστεψε τους 5-6 παιδαγωγούς που του έλεγαν ότι ο Γιάννης δεν θα πάει μπροστά, δεν πίστεψε εμένα. Μου κατέβασε μούτρα», κατήγγειλλε.

Εισαγγελική εντολή απαγορεύει στον πατέρα Αντώνιο να πλησιάζει τις δομές

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, με εισαγγελική εντολή απαγορεύτηκε στον πατέρα Αντώνιο να πλησιάζει τις δομές. Η διάταξη έχει ως στόχο την προστασία των παιδιών που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό» και απαγορεύει σε συγκεκριμένα πρόσωπα να εισέρχονται σε δομές της ΜΚΟ.

Σκοπός της απόφασης των δύο εισαγγελέων είναι να παραμείνουν τόσο ο ιερέας όσο και τα άλλα ελεγχόμενα πρόσωπα, μακριά από ανήλικα που φιλοξενούνται στη δομή ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να τα επηρεάσουν.

Πρόκειται για τον Ιρακινό πρώην διευθυντή της ΜΚΟ, τον 35χρονο θεολόγο Πασχάλη και τη σύζυγό του, η οποία ήταν κοινωνική λειτουργός στη δομή της Πωγωνιανής Ιωαννίνων και μέλος του προηγούμενου ΔΣ.

«Η μεγάλη μπίζνα με το κουτί στις κηδείες Γεννηματά, Τσοβόλα και Τράγκα»

«Βροχή» φαίνεται πως έπεφτε το μαύρο χρήμα στα «κουτιά» της «Κιβωτού» στις κηδείες διασήμων, πολιτικών αλλά και απλών πολιτών. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται από τις Αρχές που διενεργούν έλεγχο για τη λειτουργία και τα έσοδα της ΜΚΟ, η συγκεκριμένη οργάνωση φέρεται να έστελνε κουτί σε τουλάχιστον 5 κηδείες την ημέρα σε πανελλήνια κλίμακα!

Το κουτί της «Κιβωτού» ήταν σε περίοπτη θέση στην κηδεία του Γιώργου Τράγκα αλλά και του Έλληνα τραγουδιστή Δάκη. Αντίστοιχα, στην κηδεία του Δημήτρη Τσοβόλα, ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που τελέστηκε την 1η Μαρτίου του ’22, ενώ την ίδια επιθυμία εξέφρασε και η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά, η σορός της οποίας τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

«Η οικογένεια του πρώην υπουργού και δικηγόρου Δημήτρη Τσοβόλα επιθυμεί αντί στεφάνων τα χρήματα να διατεθούν στην “Κιβωτό του Κόσμου”» είχε ανακοινώσει η οικογένεια του Δημήτρη Τσοβόλα.

«Συνήθως ήταν γύρω στα 500 ευρώ και πάνω. Ποτέ δεν ήταν πιο κάτω. Ποτέ. Δεν είχε τύχει ποτέ. Μάζεψε μια φορά 2.700 ευρώ νομίζω. Είχε χίλια άτομα στην κηδεία του» ανέφερε εθελόντρια της δομής.

Σύμφωνα με το Mega, γνωστό γραφείο τελετών στην Αττική, εκτός από τους επωνύμους, σχεδόν 5 στις 10 οικογένειες που κήδευαν τον άνθρωπό τους ζητούσαν αντί στεφάνων το κουτί της «Κιβωτού».

«Στις 10 οι 5 (ζητούσαν κάλπη). Το ζήταγε η οικογένεια επίμονα. Κι εμείς να μην το θέλαμε για να πουλήσουμε κανένα στεφάνι που λέει ο λόγος, ζητάγανε να βάλουν την “Κιβωτό”» τόνισε υπάλληλος γραφείου τελετών.

«Δεν έκοβαν ποτέ αποδείξεις»

Το «κουτί της Κιβωτού» σύμφωνα με καταγγελίες πήγαινε άδειο σε κηδείες και μνημόσυνα και έφευγε φορτωμένο με δωρεές ανθρώπων από το υστέρημά τους.

Κατά τις ίδιες πηγές, ενώ σε προβεβλημένες κηδείες τηρούνταν κατά γράμμα οι κανόνες με σφραγισμένη κάλπη, ντοσιέ και ονομαστικές λίστες, δεκάδες είναι οι καταγγελίες ανθρώπων που ανέφεραν ότι δεν έλαβαν ποτέ αποδείξεις από την ΜΚΟ για τα ποσά που είχαν συγκεντρωθεί.

«Πέρυσι είχαμε τον θάνατο του πεθερού μου και αντί στεφάνων έκανα εγώ μια ανάρτηση στο facebook να κατατεθούν χρήματα στην “Κιβωτό”» ανέφερε ο καταγγέλλων.

Επειδή η κηδεία τελέστηκε στη Ρόδο αντί κάλπης η δομή του έστειλε τραπεζικό λογαριασμό. «Μου έδωσαν τον αριθμό λογαριασμού. Και μου είπαν όταν ολοκληρωθεί αυτό το πράγμα θα με πάρουν τηλέφωνο και θα μου πουν για το ποσό και ένα ευχαριστήριο. Κανείς δεν με πήρε τηλέφωνο ενώ κατατέθηκαν χρήματα. Κανείς δεν με ενημέρωσε για το ποσό που πήγε στην «Κιβωτό». Τίποτα», σημείωσε.

Απόδειξη μπορεί να μην του έστειλαν αλλά εκείνα που δεν αμελούσαν ποτέ να στείλουν ήταν τα προωθητικά μηνύματα κάθε Πάσχα, Χριστούγεννα, και Δεκαπενταύγουστο, ζητώντας οικονομική στήριξη.

«Και δεν είναι μόνο αυτό. Χριστούγεννα, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο μας έστελναν μηνύματα στα κινητά μας για να ενισχύσουμε την ομάδα αυτά. Και πάντα στέλναμε, ως τετραμελής οικογένεια».

Read Previous

Αυτοκίνητο απογειώθηκε σε σταθμό διοδίων -Δείτε την απίστευτη σύγκρουση (Video)

Read Next

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Η Γερμανία αποκλείστηκε έχοντας τον μεγαλύτερο αριθμό xGoals στη φάση των ομίλων

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *