Θεσσαλονίκη: Χαροπαλεύει ο 16χρονος που πυροβολήθηκε στο κεφάλι – Οργή για τη στάση της αστυνομίας

Η διαθεσιμότητα του αστυνομικού δεν εκτονώνει τις αντιδράσεις

Τεταμένο παραμένει το κλίμα, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου Ρομά από σφαίρα στο κεφάλι. Ο τρόπος που έδρασαν οι αστυνομικοί, κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα, και φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο το θέμα της αστυνομικής βίας.

Για την υπόθεση, διενεργείται έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού. Ο αστυνομικός, που πυροβόλησε, σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα. Φέρεται να δήλωσε πως δεν είχε στόχο να τραυματίσει ή να σκοτώσει τον 16χρονο αλλά απλά να τον ακινητοποιήσει ενώ υποστήριξε πως νωρίτερα είχε πυροβολήσει στον «αέρα». Χθες το βράδυ από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του ενώ παράλληλα τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Ωστόσο τα ερωτήματα τα οποία χρήζουν απάντησης είναι πολλά όπως εάν υπήρξε ενημέρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων για την καταδίωξη και τους πυροβολισμούς και γιατί δεν στόχευσαν στο όχημα όπως στα λάστιχα για να ακινητοποιήσουν τον 16χρονο.

Ο έφηβος, υπεβλήθη σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση, καθώς έφερε «τραύμα από τη σφαίρα αριστερά ινιακά» κατά την οποία αφαιρέθηκε βολίδα από το κεφάλι του.

Εν ψυχρώ

«Πρόκειται για μία ευθεία βολή από πίσω, από άτομο το οποίο τον καταδιώκει, ουδέποτε έβαλε κατά αυτόν» υποστήριξε ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου, σχολιάζοντας ότι η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. είναι στο ίδιο πνεύμα ανακοινώσεων για παρόμοια περιστατικά που οπλίζουν το χέρι των αστυνομικών.

Όπως ανέφερε ο Θεόφιλος Αλεξόπουλος η κατάσταση της υγείας του 16χρονου είναι αρκετά κρίσιμη καθώς έχουν πληγεί βασικά σημεία του εγκεφάλου. Ο δικηγόρος επισημαίνει ότι πλέον η ζωή του ανηλίκου κρέμεται από μια κλωστή.

«Δεν υπήρξε εμβολισμός»

Μου κάνει τρομερή εντύπωση, είναι στο ίδιο πλαίσιο προηγούμενων όμοιων ανακοινώσεων όμοιων περιστατικών τα οποία έλαβαν χώρα στην Αθήνα και δυστυχώς είναι αυτές οι δηλώσεις και ανακοινώσεις που έρχονται και οπλίζουν τα χέρια αστυνομικών να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο. Δεν πρόκειται δυστυχώς για ακόμη μια για εκδήλωση ακραίας αστυνομικής βίας. Πρόκειται για μια ευθεία βολή και μάλιστα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του θύματος από αυτόν που τον καταδίωκε, για μια εν ψυχρώ δολοφονία».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν υπήρξε καμία απολύτως ενέργεια του παιδιού κατά των αστυνομικών ενώ διέψευσε τα σενάρια περί εμβολισμού, που όπως είπε δεν στέκουν λογικά καθώς ο 16χρονος ήθελε να διαφύγει και δεν είχε κανέναν λόγο να επιστρέψει για να βλάψει τους αστυνομικούς.

Τι ισχυρίζονται οι αστυνομικοί

  • ο 16χρονος πήγε να μας χτυπήσει
  • πυροβολήσαμε στον αέρα και στο φορτηγό
  • η σφαίρα πέρασε το τζάμι και το κάθισμα

Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν πως, την ώρα που βρίσκονται στις σιδηροδρομικές γραμμές στα Διαβατά, ο 16χρονος,με το αγροτικό φορτηγάκι και αφού είχε κάνει αναστροφή με αποτέλεσμα να βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο μαζί τους, κινήθηκε κατά πάνω τους για να εμβολίσει την πρώτη μηχανή.

Ο ένας αστυνομικός τότε ήταν, όπως υποστήριξε που σήκωσε το χέρι του με το υπηρεσιακό του όπλο, πυροβόλησε μία φορά στον αέρα και μία φορά προς το φορτηγό.

Οργή

Ο πυροβολισμός του 16χρονου Ρομά, από αστυνομικό, καταδικάστηκε από την αντιπολίτευση, που εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της αστυνομίας αλλά και της κυβέρνησης.

Εκδηλη είναι η οργή των συγγενών του 16χρονου, ενώ χθες, ο δρόμος γύρω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται το παιδί, μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Μετά τη διακομιδή του 16χρονου στο νοσοκομείο, ελέγχθηκε το όχημα που οδηγούσε το οποίο πέρα από τις υλικές ζημιές που είχε υποστεί από την πρόσκρουση, έφερε μία οπή από το  όπλο στο πίσω τζάμι, στο ύψος του προσκέφαλου, της θέσης του οδηγού.

Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δύο κάλυκες από 9αρι όπλο, όπως έχουν κατασχεθεί και τα όπλα των αστυνομικών.

Βίντεο ντοκουμέντο

Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τον 16χρονο να οδηγεί με ταχύτητα το αυτοκίνητό του. Μόλις έχει φύγει από το πρατήριο υγρών καυσίμων χωρίς να πληρώσει.

Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στο σημείο, αρχίζουν να τον καταδιώκουν, κάτι που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας που κάνει λόγο για αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόταν πλησίον του σημείου.

in.gr

Read Previous

Ξεκινησε η κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου στον κόσμο

Read Next

Νέα δημοσκόπηση: Ποια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Με ποιον πρωθυπουργό νιώθουν ασφάλεια οι Έλληνες σε «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *