Παράταση της κρατικής επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης ζητούν οι βενζινοπώλες

An oil delivery driver filling up a residential oil tank. He is delivering to a rural location in Scotland, where mains gas is not connected. The man is wearing protective overalls and gloves as he carefully fills the green plastic tank with home heating oil, in preparation for the winter months. He is squeezing a metal nozzle attached to a long rubber hose that runs from his oil delivery lorry parked nearby to maintain control of the amount being delivered.

Παράταση της κρατικής επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία ύψους 0,20 ευρώ προ ΦΠΑ ανά λίτρο έως και την 30ή Απριλίου 2023 ζητάει με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή σημειώνεται ότι «εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2022 η κρατική επιδότηση, παρότι πλησιάζουμε στην καρδιά του χειμώνα, όπου  οι ανάγκες για θέρμανση είναι ιδιαίτερα αυξημένες και το εισόδημα των νοικοκυριών δραστικά περιορισμένο για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης, χωρίς την επιδότηση του κράτους.

Η επιστολή

Με την απόφαση ΓΔΟΥ 77/2022 ΦΕΚ 5331/14.10.2022, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για επιδότηση της τιμής του λίτρου πετρελαίου θέρμανσης λόγω της ραγδαίας αύξησης που καταγράφηκε στην τιμή του πετρελαίου και της συνεπακόλουθης αύξησης του κόστους θέρμανσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προχωρήσατε στην επιδότηση ύψους 0,20 € προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από τους δικαιούχους του άρθρου 2 από την 14η Οκτωβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Η εν λόγω κρατική επιδότηση στη αντλία, σε συνδυασμό με την έκπτωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης από τα ελληνικά διυλιστήρια έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022, έδωσαν μια οικονομική ανάσα σε όλους τους καταναλωτές και μια ώθηση να προβούν στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για τις τρέχουσες ανάγκες τους.

Τρέχουσες, διότι η εποχή που οι πολίτες προμηθεύονταν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης για να καλύψουν όλη την χειμερινή περίοδο έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, λόγω της συνεχούς οικονομικής κρίσης – δυσχέρειας επί σειρά ετών.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2022, εκπνέει η κρατική επιδότηση, παρότι πλησιάζουμε στην καρδιά του χειμώνα, όπου οι ανάγκες για θέρμανση είναι ιδιαίτερα αυξημένες και το εισόδημα των νοικοκυριών δραστικά περιορισμένο για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης, χωρίς την επιδότηση του κράτους.

Επιπλέον οι διαρκείς, ραγδαίες διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας άλλοτε με ανοδική και άλλοτε με καθοδική τροχιά, εντείνουν την ανασφάλεια και καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη σταθερής κρατικής επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης καθ΄ όλη την περίοδο διάθεσής του.

Συνεπώς, οι συμπολίτες μας χρειάζονται από την Κυβέρνηση την συγκεκριμένη παράταση στήριξης για το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης, δηλαδή την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία ύψους 0,20 € προ ΦΠΑ ανά λίτρο έως και την 30η Απριλίου 2023, που μπορεί να επιτευχθεί, όπως φημολογείται, από την εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία εκ της επιβολής φόρου στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Θα θέλαμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας, από την μεγάλη εμπειρία μας στην αγορά, ότι οι καταναλωτές που δεν προμηθεύτηκαν ήδη πετρέλαιο είναι οι πλέον οικονομικά ασθενέστεροι και αυτοί που ουσιαστικά θα αγοράζουν μικρές ποσότητες, όσες δηλαδή τους επιτρέπουν τα οικονομικά τους, της τελευταίας στιγμής.

Όπως απεδείχθη, όσες φορές το πετρέλαιο είχε προσιτή τιμή οι πολίτες ζεστάθηκαν.

Εξάλλου, πιστεύουμε ότι δεν θα θέλατε, οι καταναλωτές να νοιώσουν ότι αποπροσανατολίστηκαν από την Κυβέρνηση, δεδομένου ότι η βούλησή της, όπως αποτυπώθηκε, ήταν να στραφούν στην χρήση του πετρελαίου θέρμανσης.

Σας ζητούμε επίσης την όποια απόφασή σας, με την ελπίδα βέβαια ότι θα γίνει δεκτή η πρότασή μας, να την ανακοινώσετε έγκαιρα, προκειμένου να γίνει ομαλά ο εφοδιασμός των επαγγελματιών και να μην δημιουργηθούν θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι η Πολιτεία μπορεί να εξοικονομήσει προς όφελος όλων εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τον περιορισμό της παραβατικότητας, η οποία συνεχώς μεγεθύνεται.

Παρακαλούμε, όπως προχωρήσετε προς αυτήν την κατεύθυνση, η οποία εναρμονίζεται με τις ανάγκες του ελληνικού λαού στην δίνη της υπάρχουσας ενεργειακής φτώχειας.

Read Previous

Εύα Καϊλή: Την Τετάρτη ενώπιον της βελγικής δικαιοσύνης – Ποιες ποινές αντιμετωπίζει – Νέες αποκαλύψεις

Read Next

Διαταραχή ηλεκτρονικού παχνιδιού: Η νέα σοβαρή ψυχική νόσος που επηρεάζει ηλικίες από 12 έως 25 ετών

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *