Εύα Καϊλή: Η ώρα της κρίσης για την ευρωβουλεύτρια – Πού πετάει το «μπαλάκι» των ευθυνών

Ενώπιον της βελγικής δικαιοσύνης θα βρεθεί σήμερα η Εύα Καϊλή για την υπόθεση του Qatargate.

«Ό,τι επαφές έκανα με το Κατάρ έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη της πρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου», δήλωσε η Εύα Καϊλή στον ΑΝΤ1, μέσω του συνηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Όσο για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της, ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι η Εύα Καϊλή δεν δωροδοκήθηκε από κανέναν και θα δώσει απαντήσεις αύριο στις βελγικές Αρχές.

Ερωτηθείς για την περιβόητη ομιλία υπέρ του Κατάρ στην Ευρωβουλή, ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι δεν μπορεί λόγω του απορρήτου της προδικασίας στο Βέλγιο να αναφερθεί σε τέτοιες λεπτομέρειες, επανέλαβε όμως πως η κ. Καϊλή του είπε «αν πήγα στο Κατάρ και έκανα προσωπική ατζέντα, θα μπορούσε να με κατηγορήσει κάποιος ότι δωροδοκήθηκα για να περάσω τις θέσεις του Κατάρ. Όμως, δεν προσέφερα κάτι στο Κατάρ, άρα γιατί να με πληρώσουν;», ενώ συμπλήρωσε ότι «συνεργάτες της κ. Καϊλή μου είπαν ότι οι δηλώσεις της στην Ευρωβουλή ήταν δηλώσεις που τις υιοθέτησε από τον ILO, τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας».

Κληθείς να σχολιάσει τη φωτογραφία με τα χρήματα που δημοσιοποίησε η εφημερίδα Le Soir, ο κ. Δημητρακόπουλος είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει εάν αυτά προέρχονται από το σπίτι της κ. Καϊλή ή από τα σπίτια άλλων συλληφθέντων, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει και στο κατά πόσον ευσταθούν οι πληροφορίες ότι η ίδια δηλώνει αθώα και επιρρίπτει όλη την ευθύνη στον σύντροφό της.

«Βρέθηκαν χρήματα στην κ. Καϊλή, αλλά αυτά δεν προέρχονται από το Κατάρ, δεν υπάρχει καμία σχέση δωροδοκίας με το Κατάρ, δεν τους έκανε κανένα ρουσφέτι, καμία ανάγκη δεν την είχαν. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2023 είχε αποφασιστεί να πάει να μιλήσει στην Ευρωβουλή ο Εμίρης του Κατάρ», προσέθεσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως δεν είναι μόνο ποινική υπόθεση αυτή που αφορά την κ. Καϊλή, αλλά είναι εξόχως πολιτική.

Μεταφέροντας, όπως είπε κατ΄ εντολήν της Εύας Καϊλή, τις απόψεις της κατηγορούμενης από τις βελγικές Αρχές για υπόθεση δωροληψίας και διαφθοράς, είπε πως «κατ΄ αρχήν είναι απολύτως ψευδές ότι εγώ είχα προσωπική ατζέντα που χρησιμοποιούσα ή πλάσαρα στο κράτος του Κατάρ. Από το 2019 υπήρχαν συζητήσεις από την Ευρωπαϊκή ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα πρέπει να ανοιχτεί και αν αναπτύξει σχέσεις με το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν, επειδή ήταν αναπτυσσόμενη περιοχή».

«Μου είπε ότι ο Γιοζέπ Μπορέλ και η Επίτροπος Γιόχανσον ήταν οι άνθρωποι που πρώτοι έλαβαν απόφαση για το Κατάρ. Η κ. Μετσόλα έκανε Επιτροπή για να αναπτυχθούν οι σχέσεις της Ευρωβουλής με το Κατάρ και έκανε την κ. Καϊλή αντιπρόσωπο της και όλες οι επαφές που έκανε στο Κατάρ και όσα είπε ήταν σύμφωνα με όσα απηχούν τις απόψεις της Επιτροπής και διαρκώς ήταν μαζί της κάποιος άνθρωπος της Ευρωβουλής», συμπλήρωσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Ποινή φυλάκισης 3- 5 ετών για κάθε μία από τις κατηγορίες που την βαραίνουν»

Παράλληλα, καλεσμένος στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ήταν τόσο ο δικηγόρος Νίκος Κορογιαννάκης, έμπειρος στα δικαστικά τεκταινόμενα στο Βέλγιο, ο οποίος τόνισε για την Εύα Καϊλή ότι «οι καταγγελίες που την βαραίνουν είναι πάρα πολύ βαριές και είναι πιθανό το δικαστήριο να διατάξει την προφυλάκισή της».

Ερωτηθείς για τις πιθανές ποινές με την οποία είναι αντιμέτωπη η ευρωβουλευτής, είπε ότι «σύμφωνα με τον βελγικό ποινικό κώδικα μιλάμε για ποινή φυλάκισης 3- 5 ετών στο Βέλγιο για κάθε μία από τις κατηγορίες που την βαραίνουν», ενώ σημείωσε πως αν καταδικαστεί «η ποινή θα συγχωνευθεί, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα».

«Τα λεφτά δεν είναι της Εύας Καϊλή»

«Μου είπε πως ποτέ δεν έχει δωροδοκηθεί από το Κατάρ, αλλά και από κανέναν άλλο στη ζωή της» ανέφερε επιπλέον ο κ. Δημητρακόπουλος σε νέες του δηλώσεις στο Mega, προσθέτοντας ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της κ. Καϊλή δεν έχουν καμία σχέση με την ίδια.

«Ο σύντροφος της κας Καϊλή είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει εξηγήσεις σε ποιον ανήκαν αυτά τα χρήματα, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι τους και τι εξυπηρετούσαν. Η Εύα Καϊλή δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα χρήματα» τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος, αφήνοντας αιχμές κατά του συντρόφου της.

«Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία για το Κατάρ ότι όλα έγιναν σε εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της ΕΕ»

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος τονίζει ότι πάντα η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια συνοδευόταν από υψηλόβαθμο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα ταξίδια της στην ασιατική χώρα, ενώ η ίδια αρνείται όλες τις κατηγορίες για χρηματισμό από το Κατάρ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο νομικός εκπρόσωπός της στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σχετικά με την ψευδή φημολογία περί πρωτοβουλιών της Εύας Καϊλή για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με την χώρα του Κατάρ, με απότερο σκοπό τον χρηματισμό της, παραθέτουμε τα κάτωθι

δεδομένα:

Η Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Κατάρ ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια των καθηκόντων της για την προώθηση της ατζέντας που της ανέθεσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η ατζέντα περιλαμβάνει την προώθησή των σχέσεων ΕΕ και Μέσης Ανατολής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα της άρσης βίζας για τους πολίτες των χωρών Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν. (Και προστέθηκε και το Εκουαδόρ στην ψηφοφορία).

Ο επίσημος εισηγητής της πρότασης ήταν ο Έρικ Μάρκαρντ , γερμανός ευρωβουλευτής με τους Πράσινους, και επικεφαλής της Επιτροπής LIBE. Η συγκεκριμένη ατζέντα εντάσσεται στο πλαίσιο της από 2019 επίσημης πολιτικής και πρωτοβουλίας της Κομισιόν, να αναθέσει στην Επιτροπή LIBE του ΕΚ, την προώθησή της.

Η Ιλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Home Affairs, και ο Ανώτατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Γιόσεπ Μπόρελ ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τις σχετικές διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ που χαράχτηκε σε ανώτατο επίπεδο και πάντα κατόπιν συνεννοήσεως και άδειας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Εύα Καϊλή σε κάθε ταξίδι της στο Κατάρ συνοδευόταν πάντα σε κάθε της βήμα από τον ευρωπαίο αξιωματούχο Roberto Bendini».

Δημητρακόπουλος: Η Καϊλή αισθάνεται προδομένη από τους συναδέλφους της στο Ευρωκοινοβούλιο

Νέες συνεντεύξεις σε διεθνή πρακτορεία παραχώρησε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος

«Δεν γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων» που βρέθηκαν στο σπίτι της στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο δικηγόρος της Eύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της (…) δεν γνώριζε την ύπαρξη αυτών των χρημάτων»,  πρόσθεσε ο συνήγορός της, υπογραμμίζοντας ότι η Εύα Καϊλή είναι «αθώα».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο συνήγορος της κ. Καϊλή αναφέρει πως αισθάνεται προδομένη από τους συναδέλφους της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αποφάσισαν να την παύσουν από τα καθήκοντα της αντιπρόεδρου του ΕΚ.

«Μίλησα με την κυρία Καϊλή και έσπασε τη σιωπή της. Εξέφρασε παράπονα για τη στάση των συναδέλφων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λέει ότι αισθάνεται προδομένη όταν την εμφανίζουν σαν να έχει προσωπική ατζέντα με το Κατάρ και όταν αφήνουν να εννοηθεί ότι δωροδοκήθηκε», δήλωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Η θέση της είναι ότι δεν δεχόταν δωροδοκίες, είναι αθώα, το Κατάρ δεν την είχε ανάγκη, δεν χρειαζόταν να τη δωροδοκήσει, δεν είχε τίποτα να προσφέρει στο Κατάρ», συνέχισε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη της Εύας Καϊλή στο Κατάρ, είπε πως «η απόφαση να επισκεφθεί το Κατάρ δεν ήταν προσωπική της, ήταν απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Daily Mail: «Η Εύα Καϊλή ήταν το glamour girl της ΕΕ – Από το πολυτελές lifestyle τώρα κινδυνεύει να χάσει τα πάντα»

«Ήταν το glamour girl της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρώην τηλεπαρουσιάστρια, που η αγάπη της για την πολιτική την έκανε αντιπρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε ηλικία, μόλις, 44 ετών», αναφέρει η online έκδοση της Daily Mail για την Εύα Καϊλή μετά το σκάνδαλο του Qatargate.

Το δημοσίευμα μάλιστα σημειώνει πως μετά τη σύλληψή της η Καϊλή ενδέχεται να χάσει τα πάντα, αφού στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες εντοπίστηκαν τσάντες με χαρτονομίσματα, ενώ το σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στις Βρυξέλλες.

Η Daily Mail κάνει μια εκτενή αναφορά στη «χλιδάτη ζωή» της Ελληνίδας ευρωβουλευτού αλλά και στο πλούσιο βιογραφικό της, τονίζοντας πως η ίδια διατηρούσε φιλικές σχέσεις με δισεκατομμυριούχους του διεθνούς τζετ σετ, όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον με τον οποίο είχε μάλιστα φωτογραφηθεί στο πολυτελές ιδιωτικό νησί ιδιοκτησίας του στην Καραϊβική το 2017.

 

 

«Η Εύα Καϊλή έχει εντυπωσιακή εμφάνιση, έναν Ιταλό σύντροφο, ένα πολυτελές lifestyle και μια κόρη 18 μηνών. Έκανε παρέα με άτομα, όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και είχε αρχίσει να αποκτά δύναμη και επιρροή. Με λίγα λόγια είχε τον κόσμο στα πόδια της», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Το 2020 η Εύα Καϊλή γνώρισε τον 35χρονο σήμερα Ιταλό σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος εργάζεται ως σύμβουλος για θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στην Ευρωβουλή. Το ζευγάρι δεν έχει παντρευτεί, έχει όμως αποκτήσει μία κόρη 18 μηνών, την Αριάδνη. Στο ίδιο μήκος κύματος με την Καϊλή και ο σύντροφός της όσον αφορά τον πολυτελή βίο, ανεβάζοντας φωτογραφίες στα social media που τον δείχνουν να κάνει ιστιοπλοΐα στη Μεσόγειο, σκι στις γαλλικές Άλπεις, να οδηγεί Range Rover, αλλά και να συναντά τον Δαλάι Λάμα», τονίζει η Daily Mail.

Corriere della Sera: «Ο Τζόρτζι μπορεί να ειδοποίησε τον πατέρα της Καϊλή» – Πώς η κατάθεσή του «δένει» την υπόθεση

Hιταλική Corriere della Sera φιλοξενεί στην online έκδοσή της το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate, αλλά και τη μαραθώνια απολογία του συντρόφου της Εύα Καϊλή Φραντσέσκο Τζόρτζι στις βελγικές αρχές, μεταδίδοντας πως ο ίδιος «μίλησε επί ώρες» προσομοιάζοντάς τον ως «ένα ποτάμι που υπερχειλίζει».

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, «οι δηλώσεις του Τζόρτζι συμβάλλουν στα πλαίσια της έρευνας που θα επιτρέψει στους Βέλγους ερευνητές να παρατείνουν ή, τουλάχιστον αρχικά, να βρουν καθοριστική επιβεβαίωση των όσων έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα».

«Πριν από τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο πατέρας της Εύας Καϊλή είχε συλληφθεί την Παρασκευή καθώς έφευγε με μια τσάντα που περιείχε 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 από το πολυτελές ξενοδοχείο, όπου είχε μείνει με τη σύζυγό του για λίγες ημέρες», συνεχίζει η Corriere della Sera.

 

 

«Κάποιος πρέπει να τον είχε προειδοποιήσει εκ των προτέρων για την επιχείρηση της αστυνομίας και κάποιοι υποψιάζονται ότι μπορεί να ήταν ο ίδιος ο Τζόρτζι, που είχε ακούσει κάτι. Ίσως ένα τηλεφώνημα (ο Τζόρτζι πιθανώς να παρακολουθείτο τηλεφωνικά) οδήγησε τους αστυνομικούς να παραμονεύουν μπροστά από το ξενοδοχείο για να αιφνιδιάσουν τον πατέρα της Καϊλή», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι δηλώσεις του συντρόφου της Εύας Καϊλή θα συμβάλλουν σημαντικά στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει αναταραχές στους κόλπους του ΕΚ και πρόκειται να ανοίξουν «μία τρύπα» που θα επιτρέψουν στους Βέλγους ερευνητές να παρατείνουν ή, τουλάχιστον αρχικά, να βρουν καθοριστική επιβεβαίωση των όσων στοιχείων έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα.

Read Previous

Σε γενική επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. σε όλη τη χώρα απο τον θάνατο του 16χρονου ρομά

Read Next

Δείτε τη λίστα με τα παιχνίδια στο καλάθι του Αϊ Βασίλη

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *