Ισπανία: Το γλυκό με το σύννεφο και τη βροχή από εστιατόριο με 3 αστέρια Μισελέν που έχει γίνει viral

Αυτές τις γιορτινές ημέρες, πολλά είναι τα εστιατόρια που δημιουργούν εορταστικά μενού με μια τάση να… υπερβάλλουν. Υπάρχουν ωστόσο και εστιατόρια που ανήκουν σε μια κατηγορία «εμπειρίας». Ο κόσμος δεν πηγαίνει εκεί για να διασκεδάσει την όρεξή του για φαγητό, αλλά για να ζήσει μια γενικότερη εμπειρία μέσω του φαγητού. Πιάτα με έμπνευση σε τοπία και μοναδικές δημιουργίες.

Ακόμα και όσοι αγαπάτε πολύ τα γλυκά, δύσκολα θα μπορούσατε να φανταστείτε πιάτα που σερβίρονται ως «επιδόρπια» σε τέτοιου είδους μαγαζιά. Κανένα είδους συμβατικό γλυκό δεν υπάρχει στα μενού τους. Ούτε κατά προσέγγιση.

Το τελευταίο διάστημα είναι πραγματικά… παντού στο ίντερνετ ένα γλυκό με ένα σύννεφο το οποίο πετάει και κανείς δεν γνωρίζει τι είναι. Στο TikTok, το Reddit, το Twitter, όπου κι αν κοιτάζει κανείς, κάποια στιγμή θα έχει δει αυτό το πραγματικά ιδιαίτερο γλυκό και θα έχει αναρωτηθεί τι είναι στην πραγματικότητα.

Πρόκειται για ένα γλυκό που σερβίρεται στο εστιατόριο El Celler de Can Roca στην Ισπανία που κατέχει τρία αστέρια Michelin.  Το πιάτο μοιάζει μαγικό και παράξενο ταυτόχρονα. Μοιάζει με ένα σύννεφο που πετάει στον αέρα. Στο βίντεο βλέπουμε έναν άνδρα να τοποθετεί το επιδόρπιο που μοιάζει με σύννεφο στην πιατέλα. Τι είναι αυτό όμως;

🇪🇸 Dessert of Clouds at El Celler De Can Roca #shorts
Είναι μια ιδέα του Τζόρντι Ρόκα, του νεότερου από τους τρεις αδελφούς που άλλαξαν την παγκόσμια κουζίνα από τη Χιρόνα και το El Celler de Can Roca. Το πιάτο ονομάζεται Bosque lluvioso («Δάσος της βροχής»), και είναι ένα υπέροχο επιδόρπιο που επινόησε ο ζαχαροπλάστης Τζόρντι κατά τη διάρκεια των πρωινών του περιπάτων. Ο ίδιος λέει «Συνήθως πηγαίνω μια βόλτα στο δάσος με τον σκύλο μου, το πρωί. Αισθάνομαι την υγρασία του δάσους, τα μανιτάρια, το ρυάκι, τη μυρωδιά του αέρα όταν βρέχει λίγο… Από εκεί προήλθε η ιδέα».

Το πιάτο βασίζεται σε ένα ζελέ από ζαχαρωμένο παντζάρι (ένα είδος φρουτώδους πατέ), με ένα νερό με υφή από αποσταγμένο χώμα, ακολουθώντας μια κλασική πλέον τεχνική στο Celler. Στη συνέχεια, υπάρχει επίσης ένα παγωτό από μέλι πεύκου και κέρατο χαρουπιού, σκόνη πεύκου και τέλος γκοφρέτες σε σχήμα φύλλων, φτιαγμένες με χαρουπόμελο και κακάο.

Το… σύννεφο είναι ουσιαστικά ένα κέικ το οποίο στηρίζεται σε μια μεταλλική βάση του πιάτου καθώς διαφορετικά θα πετούσε μακριά. Το σύννεφο είναι δομημένο με πηκτικούς παράγοντες για τη δημιουργία ενός πολύ αιθέριου αφρού. Ο μέτρ καταφθάνει με ένα καρότσι από το οποίο βγαίνει ένα είδος γυάλινου βάζου, το οποίο περιέχει αυτόν τον αφρό, «κόβει» μια μερίδα, φροντίζοντας να μην του ξεφύγει, αλλιώς αυτό θα πετάξει σαν μπαλόνι και θα καταλήξει κολλημένο στο ταβάνι του εστιατορίου.

#cellerdecanroca#Top100 💙 „Bosque lluvioso” A new dessert by Jordi Roca, in the shape of a cloud made of distilled mushrooms that creates a rain on the plate. It is “anchored” to the plate, or else it would fly away… @jordirocasan @cellercanroca @joseppituroca #thebestchefawards

Posted by The Best Chef on Friday, February 25, 2022

Λίγες σταγόνες αρχίζουν να ξεσπούν, μέσω μιας φυσιολογικής διαδικασίας συμπύκνωσης. Τότε οι σταγόνες του υγρού από μανιτάρια απελευθερώνονται σαν βροχή, βρέχοντας το γλυκό τοπίο από κάτω.

Αλλά πώς μπορεί να πετάξει το σύννεφο; Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας σημαντικής συνεργασίας που ξεκίνησε ο Jordi Roca με το Ινστιτούτο Plat το οποίο δημιούργησε μια τεχνική για την ενθυλάκωση αρωμάτων και γεύσεων που ονομάζεται Vom. Αυτό ουσιαστικά επιτρέπει το φούσκωμα του αφρού με ήλιο, έτσι ώστε να γίνεται ταυτόχρονα σούπερ ελαφρύς και τεράστιος.

«Και τώρα, πράγματι, βρέχει στο πιάτο», λέει ο δημιουργός του πιάτου και προσθέτει «είναι ένα είδος οπτικού ποιήματος, αν θέλετε. Μια γαστρονομική παραχώρηση που επέτρεψα στον εαυτό μου, για να υπογραμμίσω την έννοια αυτού του πιάτου». Ένα βρώσιμο τοπίο βροχερού δάσους που περιλαμβάνει βροχή και σύννεφα.

Read Previous

Σε ισχύ από σήμερα τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνεια

Read Next

Κάλαντα Χριστουγέννων στον Αντιπεριφερειάρχη Χαρ.Μπονάνο, από την μπάντα του ΚΕΤΧ Πάτρας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *