«Χαστούκι» Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Άγκυρα για τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου: «Σταματήστε τις απειλές»

Ηχηρή απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος απειλεί με πόλεμο την χώρα μας ακόμα και για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει τη θλίψη του για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων και ζητά οι δύο χώρες να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

«Ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τσαβούσογλου για 12 μίλια: Η Ελλάδα να μην κάνει ψευτομαγκιές, θα έχει κακό τέλος

Yπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, συνεχίζοντας την εμπρηστική ρητορική, είπε πως «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε κατά ένα μίλι» και προειδοποίησε την Ελλάδα «να μην μπαίνει σε περιπέτειες γιατί το τέλος θα είναι πολύ κακό». Μάλιστα, όλα αυτά την ώρα που ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει «υπό κατοχή» την Ψέριμο.

«Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όχι 12 μίλια αλλά δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο. Η απόφαση που έχει το Κοινοβούλιο μας το 1995 σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και συνεχίζει να ισχύει. Για άλλη μια φορά θέλω να προειδοποιήσω την Ελλάδα. Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες κι εσύ ξέρεις πως το τέλος θα είναι πολύ κακό».

Μέσα στο νέο του παραλήρημα, ανέφερε: «Είχαμε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Όμως λόγω της εκστρατείας που ξεκίνησε ο Μητσοτάκης εναντίον της Τουρκίας, λόγω των προκλήσεων στο Αιγαίο, των ισχυρισμών για γενοκτονία και των πιέσεων εναντίον των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, βάλαμε τον διάλογο σε εκκρεμότητα. Είχαμε στείλει δυο επιστολές στο ΟΗΕ το 2021  για τις παραβιάσεις που κάνει η Ελλάδα στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Κι έτσι καταγράψαμε πως η Ελλάδα επειδή παραβιάζει  τους όρους των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων απέναντι σε μας δεν θα μπορεί να εκφράζει δικαιώματα κυριαρχίας».

Read Previous

Έρευνα: Με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σχετίζεται η πρωινή σωματική δραστηριότητα

Read Next

Οι δυσοίωνες προφητείες του Νοστράδαμου για το 2023: Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος και έλευση του Αντίχριστου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *