«Το επόμενο 10ήμερο θα ομαλοποιηθεί η αγορά των φαρμάκων», λέει ο πρόεδρος του ΕΟΦ

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ τόνισε ότι η κατάσταση με τις ελλείψεις στα φάρμακα θα ομαλοποιηθεί το επόμενο δεκαήμερο. Ο Δημήτρης Φιλίππου τόνισε ότι στο πρώτο 15ημερο του Ιανουαρίου η κατάσταση θα λυθούν τα προβλήματα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για την λίστα των 161 φαρμάκων που είναι σε έλλειψη από την ελληνική αγορά ο πρόεδρος του ΕΟΦ και δήλωσε ότι είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ευρώπη, πιο πολύ από ότι στη χώρα μας. Αναφορικά με την ανησυχία που δημιουργήθηκε  σχολίασε ότι «εμείς υπερβάλλουμε λιγάκι εαυτόν αυτές τις μέρες».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Φιλίππου, στον ΕΟΦ δεν περίμεναν τώρα το φαινόμενο για να ξεκινήσουν να το αντιμετωπίζουν, αλλά εδώ και τρία χρόνια έχουν προβεί σε σχετικές ενέργειες.

Αναφορικά με την λίστα των ιατρικών σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη για διάφορους λόγους τόνισε ότι «αφορά χρόνιους ασθενείς και είναι ως επί το πλείστον αντιδιαβητικά φάρμακα, αντιεπιληπτικά, φάρμακα ψυχοτρόπα, τα οποία ευρίσκονται σε έλλειψη λόγω διαταραχής της παγκόσμιας παραγωγής».

Όσον αφορά τα εισπνεόμενα στα οποία αναφέρθηκαν οι περισσότερες ελλείψεις αποκάλυψε ότι αποδεσμεύτηκαν από τις φαρμακαποθήκες μεγάλες ποσότητες και σύντομα θα είναι διαθέσιμες στους ασθενείς.

Τα γενόσημα θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος

Μιλώντας για τα φάρμακα ευρείας χρήσεως τα οποία ήταν σε έλλειψη τις ημέρες των εορτών ανέφερε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται.

«Στην Ελλάδα έχουμε μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία η οποία με τα γενόσημα έχει καλύψει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις ανάγκες στα φάρμακα πρώτης ανάγκης, αυτά τα οποία πηγαίνει ο ασθενής για να εξυπηρετηθεί και παίρνει μόνος του το φαρμακείο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

Μιλώντας για τα ογκολογικά φάρμακα τόνισε ότι σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία από το 2019 καταφέραμε και φέραμε την παραγωγή στην Ελλάδα. «Έτσι φέτος χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία μπορεί να έχουν προβλήματα σε ογκολογικά, εμείς δεν έχουμε», είπε σχετικά ο Δημήτρης Φιλίππου.

 

Έλεγχοι σε όλες τις φαρμακαποθήκες

Αναφορικά με την απαγόρευση εξαγωγών σε αρκετά σκευάσματα ο κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι «ο ΕΟΦ έβγαλε μια πολύ μεγάλη απαγόρευση, πολύ ισχυρή, την ισχυρότερη που έχει βγάλει και αναφέρει 260 κωδικούς».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι έχουν γίνει έλεγχοι και στις φαρμακαποθήκες, στα φαρμακεία και στις εταιρείες που τα προμηθεύουν, με αποτέλεσμα έχουν αρχίσει πλέον και ομαδοποιούνται, όχι πλήρως, με ένα 5% με 10% που είναι σε έλλειψη να επιστρέψουν στα ράφια των φαρμακείων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου Θάνου Πλεύρη και προέδρων ΕΟΦ και ΙΦΕΤ

«Οι έλεγχοι που κάναμε είναι ότι να μην στοκάρουν φάρμακα για να τα εξάγουν. Τώρα υπάρχουν οι φαρμακαποθήκες διαφορετικών ειδών και διαφορετικού τρόπου λειτουργίας. Κάθε φαρμακαποθήκη μπορεί να έχει και ένα μικρό απόθεμα για να μπορεί να εξυπηρετεί και σε κάποιες οξείες καταστάσεις τους τα φαρμακεία με τα οποία συνεργάζεται», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

Όσον αφορά τις δύο φαρμακαποθήκες που ανεστάλει η λειτουργία τους λόγω άρνησης των ελέγχων από κλιμάκια του ΕΟΦ τόνισε ότι δεν ανήκαν σε κάποιο σύλλογο αλλά ήταν ιδιώτες αυτόνομοι.
«Οι φαρμακαποθήκες, οι οποίες αρνήθηκαν τον έλεγχο, ανεστάλη η άδεια λειτουργίας τους. Εφόσον βρεθούν παραπτώματα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προχωρούμε σε ανάκληση της άδειας» υποστήριξε ο κ. Φιλίππου

Ερωτηθείς για τα γενόσημα ο πρόεδρος του ΕΟΦ και την ανησυχία που υπάρχει στον κόσμο ο κ. Φιλίππου επισήμανε ότι «θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος σε συγκεκριμένους κωδικούς. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι ένα φάρμακο όταν αδειοδοτηθεί έχει ακριβώς το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας με το αντίστοιχό του. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να πάρει άδεια να κυκλοφορήσει».

«Η ουσία θεραπεύει και όχι το φάρμακο»

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ υποστήριξε ότι «δεν έχει περάσει ακόμα στην κουλτούρα μας η χρησιμοποίηση των γενόσημων, όπως σε άλλες χώρες όπως είναι η Γερμανία.
Ο Δημήτρης Φιλίππου επισήμανε ότι για συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων, σε συνεργασία με την HΔΙΚΑ, θα συνταγογραφούνται οι δραστικές ουσίες.

«Η ουσία θεραπεύει και όχι το φάρμακο», προσέθεσε. Αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων και τις εξαγγελθείσες αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα δήλωσε ότι αυτή «είναι μία πρακτική η οποία έχει εφαρμοστεί το 2020 που είχαμε πάλι φάρμακα τα οποία η τιμή τους ήταν χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής τους», γεγονός που είχε ως συνέπεια η εταιρείες προχωρούν σε ανάκλησή τους.

Έχουν αποδεσμευτεί πολύ μεγάλες ποσότητες εισπνεόμενων

Ο ίδιος θέλησε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων αλλά περιορισμένης διαθεσιμότητας.

«Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Έλλειψη σημαίνει ότι όπου και να πάω δεν θα το βρω. Αυτό συνέβη γιατί υπήρχε μια πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης λόγω των ιώσεων και υπήρχε και ένας περιορισμός της αγοράς, όπως γίνεται πάντα τις τελευταίες ημέρες του χρόνου. Από σήμερα, λοιπόν, που έχουν επανέλθει όλα στην εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικά για τα εισπνεόμενα για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος, έχουν αποδεσμευτεί πολύ μεγάλες ποσότητες» δήλωσε ο κ. Φιλίππου τονίζοντας ότι τα όποια προβλήματα θα εξομαλυνθούν.

Αναφορικά με τη λίστα των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι «όταν δεν υπάρχει ακριβώς το αντίστοιχο (σκεύασμα), το ανταλλάξιμο υπάρχει το ισοδύναμο. Γι αυτό το λόγο ο ΕΟΦ επικαιροποιεί τα στοιχεία. Έχουμε καταρτίσει μία λίστα από τα φάρμακα αυτά, τα οποία αλλά δεν μπορεί να τα αγοράσει μόνος του ασθενής, αλλά θα πρέπει να τα πάρει με συνταγογράφηση, η οποία θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του οργανισμού και θα δίνει διέξοδο σε πιθανά προβλήματα που θα υπάρξουν».

in.gr

Read Previous

Τα τρία «όχι» που λένε οι Γαλλίδες στο ντύσιμο για να είναι πάντα κομψές

Read Next

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Όχι στην αναβολή που ζήτησε ο Κούγιας – Την Τετάρτη συνεχίζεται η δίκη

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *