Νέο «μπλόκο» Μενέντεζ στην Τουρκία: «Όχι» στην πώληση των F-16 – «Ναι» στα F-35 για την Ελλάδα

Δεν σκοπεύει να συμφωνήσει στην πώληση των F-16 στην Τουρκία ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Οπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ δεσμεύεται να συνεχίσει να εμποδίζει τη μεταφορά πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία, εκτός εάν η Άγκυρα βελτιώσει το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως μετέδωσε η Wall Street Journal, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς στρατιωτικού υλικού κόστους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων -40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 αμερικανικής κατασκευής στην Τουρκία και, χωριστά, μαχητικών αεροσκαφών F-35 για την Ελλάδα. Η εν λόγω είδηση επιβεβαιώθηκε και από το Politico, από άτομα εξοικειωμένα με τις συζητήσεις που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

 

 

Μια τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου και ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, να τερματίσει τη μακροχρόνια αντίθεσή του στην αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Άγκυρα, σημειώνει η ιστοσελίδα Hellas Journal.

Ωστόσο, σε δήλωση που συνέταξε το γραφείο του κ. Μενέντεζ για τα ΜΜΕ και έλαβε εκ των προτέρων το Politico, ο γερουσιαστής τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει γνώμη για τη μεταφορά των F-16 στην Τουρκία, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι υποστηρίζει την πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

«Αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία», είπε ο Μενέντεζ, κατακρίνοντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνεχίζει να «υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και να επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά. στην Τουρκία και ενάντια σε γειτονικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ».

«Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του, να βελτιώσει το ιστορικό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό – συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης δημοσιογράφων και της αντιπολίτευσης – και αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Αντιδράσεις στο κόμμα του Μπάιντεν

Η Wall Street Journal ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών θα εξαρτηθεί από το εάν η Τουρκία επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που η Άγκυρα αντιτίθεται από τότε που οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη πέρυσι. Δεν είναι σαφές εάν η Τουρκία άνοιγε τον δρόμο για την ένταξή τους θα οδηγούσε τον Μενέντεζ να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στη συμφωνία, σημειώνει το δημοσίευμα του Politico.

Ένα άλλο άτομο που γνωρίζει την πιθανή πώληση είπε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συζήτησε τη συμφωνία με τους νομοθέτες μόλις αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με την επίσημη ενημέρωση του Κογκρέσου, ούτε αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει, αναφέρει το Politico. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η προοπτική πώλησης μαχητικών στην Τουρκία έχει εκνευρίσει ορισμένους κορυφαίους νομοθέτες στο ίδιο το κόμμα του Μπάιντεν, οι οποίοι λένε ότι ανησυχούν για την αργή πορεία της Άγκυρας στην επέκταση του ΝΑΤΟ, τις εισβολές στον ελληνικό εναέριο χώρο και την στροφή της Τουρκίας προς τον αυταρχισμό.

Πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφεραν ότι η αίτηση για την έγκριση πιθανότατα θα συμπέσει χρονικά με την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα. Οι αμερικανικές πηγές σημείωσαν ότι το εξοπλιστικό πακέτο στην Τουρκία θα περιλαμβάνει επίσης πάνω από 900 πυραύλους αέρος-αέρος.

Υπενθυμίζεται πως από την ελληνική πλευρά έχουν γίνει ήδη οι πρώτες κινήσεις για την προμήθεια των πρώτων είκοσι F-35 με προαίρεση αγοράς ακόμα 20.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, φαίνεται ότι ο Λευκός Οίκος θέλει να «ανταλλάξει» τα F-16 με την έγκριση της νατοϊκής ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας.

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απόφαση για την ταυτόχρονη παράδοση μαχητικών και στις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, είναι συμπτωματική, ωστόσο πληροφορίες της ΕΡΤ ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για σύμπτωση.

Read Previous

Λάκης Λαζόπουλος: «Πώς έχει γίνει αυτός ο λαός τόσο μ@λ@κ@ς;»

Read Next

Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό με βροχές, καταιγίδες και χιόνια

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *