Τουρκία: «Κλείδωσαν» οι εκλογές στις 14 Μαΐου

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας την Τετάρτη σε συνεδρίαση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) «έδειξε» την 14η Μαΐου ως την ημερομηνία των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία.

«Ο αείμνηστος Μεντερές μπήκε στις καρδιές του έθνους στις 14 Μαΐου 1950 λέγοντας ότι αρκεί πια ο λόγος του έθνους και βγήκε από την κάλπη με μια συντριπτική νίκη. Θα ξεκινήσουμε τον αιώνα της Τουρκίας, του έθνους μας 73 χρόνια μετά, για άλλη μια φορά την ίδια μέρα. Θα έλεγα φτάνει πια σε αυτούς τους πραξικοπηματίες γελωτοποιούς, αυτούς τους ανίκανους συνομιλητές, που βρέθηκαν μπροστά μας», είπε μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογη τοποθέτηση είχε προβεί ο πρόεδρος της Τουρκίας και προ ημερών, παραπέμποντας εκ νέου στην ίδια ημερομηνία, επισπεύδοντας τις κάλπες που είναι προγραμματισμένο να στηθούν τον Ιούνιο. 

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το 2023 θα πετύχουμε τον δρόμο που άνοιξε ο Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950, λέγοντας “φτάνει, ο κόσμος έχει το λόγο”». Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ανετράπη σε στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960, αποτελεί τακτικά «έμπνευση» για τον Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι η 14η Μαΐου, όπως έχει γράψει η «Κ», είναι μια πιθανή ημερομηνία και για τον «δεύτερο γύρο» των ελληνικών βουλευτικών εκλογών, εφόσον οι πρώτες κάλπες – της απλής αναλογικής – στηθούν στις 9 Απριλίου.

Read Previous

Dentist pass: Έρχονται δωρεάν οδοντιατρικές εξετάσεις για παιδιά

Read Next

Υπογραφή κοινής επίσημης πρόσκλησης στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *