Νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 – 300 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά το Πάσχα

Έρχεται νέο πακέτο ενίσχυσης της κοινωνίας και ειδικά των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανότητα πριν το Πάσχα, με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει την εφάπαξ καταβολή ενός ποσού της τάξεως των 200 – 300 ευρώ σε ένα μεγάλο μέρος χαμηλοσυνταξιούχων και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, εξαιτίας του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται από την καλή πορεία της οικονομίας, αλλά και την σημαντική υποχώρηση των τιμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τα σενάρια που ήθελαν να έρχεται νέο πακέτο ενίσχυσης. Συγκεκριμένα ο υπουργός τόνισε ότι «εκτιμώ ότι έτσι όπως κινείται σήμερα η ελληνική οικονομία, έτσι όπως προσδοκούμε ότι θα κινηθεί η ελληνική κοινωνία και η οικονομία, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος το 2023».

Αυτό ερμηνεύεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει τα σχέδια επί χάρτου για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα κονδύλια που εκτιμάται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν από το ειδικό Αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ για τις εφετινές ενεργειακές επιδοτήσεις.

Όπως προκύπτει από τις υπάρχουσες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, από το αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ που έχει εγγραφεί στο προϋπολογισμό για την στήριξη των νοικοκυριών από την ενεργειακή ακρίβεια αναμένεται λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο να μείνουν αδιάθετα περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης και των υπερεισπράξεων από φόρους με το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 να συμπιέζεται στο 1,3% – 1,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1,6% του ΑΕΠ.

Με βάση την σημερινή εικόνα η μείωση του ελλείμματος κατά 1,8 δις. ευρώ συγκριτικά με το στόχο οφείλεται στην υπέρβαση των εσόδων κατά 180 εκατ. ευρώ στο 12μηνο του 2022 και στην εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,98 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Μάλιστα η υπέρβαση των εσόδων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν δίνονταν η δίμηνη παράταση έως το τέλος του Φεβρουαρίου για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, από τα οποία το υπουργείο Οικονομικών αναμένει 905 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,217 δισ. ευρώ.

Οι θετικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό και ενεργειακό μέτωπο ανοίγουν το δρόμο στη κυβέρνηση για νέες παρεμβάσεις ενίσχυσης των εισοδημάτων αλλά το εύρος και η έκταση αναμένεται να αποφασισθούν τους τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου ανάλογα με τον ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο.

Το επικρατέστερο σχέδιο είναι να δοθεί μία εφάπαξ ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες και χαμηλοσυνταξιούχους ενόψει των εορτών του Πάσχα ενώ δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα φορολογικού χαρακτήρα μέτρο ελάφρυνσης των εισοδημάτων.

Επί τάπητος έχουν τεθεί μία σειρά από προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών την ώρα που και οι επιχειρήσεις έχουν ζητήσει φοροαπαλλαγές λόγω της επικείμενης αύξησης του κατώτατου μισθού αλλά και της ενεργειακής επιβάρυνσης. Από μηδενικής βάσης φαίνεται ότι εξετάζονται οι προκαταβολές φόρου και το τέλος επιτηδεύματος.

Read Previous

Σοκάρει νέα υπόθεση με «ψευτογιατρό»: Πωλούσε… θεραπείες-ενέσεις για 20.000 ευρώ

Read Next

Έρευνα: Μικρότερος ο κίνδυνος νεφρικής νόσου για όσους τρώνε συχνά λιπαρά ψάρια με πολλά ωμέγα-3

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *