Λογαριασμοί ρεύματος: Επίδομα έως 6.000 ευρώ για δικαιούχος του ΚΕΑ, πότε χορηγείται η δεύτερη ευκαιρία

Τα ευάλωτα νοικοκυριά μπορούν να επανασυνδέσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, με το κράτος να καλύπτει με επιδόμα ολόκληρο το ποσό για χρέη στους παρόχους που φτάνουν έως και τα 6.000 ευρώ. Με ποια κριτήρια χορηγείται.

Διευρύνεται η ομπρέλα προστασίας για τα νοικοκυριά στα οποία έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης, καθώς παρατείνεται η δεύτερη ευκαιρία σε όσους είναι χωρίς ρεύμα με σημαντική επιδότηση λογαριασμών και χρεών.

Πιο αναλυτικά, με ένα τηλεφώνημα σε 5ψηφιο νούμερο μπορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά να επανασυνδέσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, εφόσον αυτό «κόπηκε» λόγω χρεών προς τους παρόχους. Μάλιστα, το κράτος με ειδικό βοήθημα θα καλύπτει εφάπαξ ολόκληρο το ποσό για χρέη που φτάνουν έως και τα 6.000 ευρώ.

Για μεγαλύτερα χρέη, το βοήθημα διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής φτάνοντας στο 30% για ποσά που ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ.

Δικαιούχοι είναι όσοι τους έκοψαν το ρεύμα έως 31/12/2022.

Το ύψος του ειδικού βοηθήματος διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για συνολικές οφειλές έως 6.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το σύνολο της οφειλής.
  • Για συνολικές οφειλές άνω των 6.000 ευρώ και έως 9.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 75% της οφειλής.
  • Για συνολικές οφειλές άνω των 9.000 ευρώ και έως 12.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 50% της οφειλής.
  • Για συνολικές οφειλές άνω των 12.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 30% της οφειλής.

Το εναπομείναν ποσό θα εξοφλείται από τους ίδιους τους καταναλωτές σε άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Τα κριτήρια

Οι προς εξέταση δικαιούχοι του ειδικού βοηθήματος για να υποβάλουν αίτηση στον κατά τόπο αρμόδιο Δήμο, πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και η αποσύνδεση από το δίκτυο να έχει συντελεστεί μέχρι τις 31.12.2022, καθώς και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της αίτησης στον κατά τόπους δήμο.
  • Η αποσύνδεση να έχει γίνει στην παροχή ρεύματος της κύριας κατοικίας του προς εξέταση δικαιούχου.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Να έχουν οι ίδιοι και τα μέλη του νοικοκυριού τους, με βάση τους ορισμούς τους άρθρου 2 της Δ13/οικ./33475/1935/2018 απόφασης «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (Β’ 2281), όπως ισχύει, ετήσιο συνολικό πραγματικό (φορολογητέο, αυτοτελώς φορολογούμενο ή ειδικώς φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο φόρου) ή τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής, με την επιφύλαξη προσκόμισης των δικαιολογητικών μεταβολής οποιουδήποτε εισοδηματικού ή περιουσιακού στοιχείου ή σύνθεσης νοικοκυριού, όπως αυτά προβλέπονται στο άρθρο 3.

dikaiologitika.gr

Read Previous

Νέο «χαστούκι» στην Άγκυρα από το Πεντάγωνο: Η Τουρκία να λάβει σοβαρά υπόψη τον ρόλο του Κογκρέσου για τα F-16

Read Next

Νερό με λεμόνι για τις καύσεις λίπους – Τι λέει η επιστήμη

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *