Αυτό το φρούτο αυξάνει τις καύσεις και βελτιώνει τις επιδόσεις

Οι ερευνητές από την Πολυτεχνική Σχολή της Καλιφόρνια και το Τμήμα Κινησιολογίας και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Gonzago θέλησαν να διερευνήσουν τις πιθανές επιδράσεις των βατόμουρων στην προσπάθεια απώλειας βάρους και ενίσχυσης της μυϊκής μάζας. Για το σκοπό αυτό, εξέτασαν 11 άνδρες ποδηλάτες, στους οποίους ζητήθηκε, αφού έδωσαν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους, να κάνουν καθημερινά για 40 λεπτά ποδήλατο σε μέτρια ένταση. Κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους άσκησης, οι ερευνητές συνέλεγαν δείγματα αίματος από τα δάχτυλά τους κάθε 10 λεπτά. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν να καταναλώνουν καθημερινά 25 γραμμάρια αποξηραμένων βατόμουρων πριν από την καθημερινή τους ρουτίνα άσκησης, παρέχοντας εκ νέου δείγματα αίματος.

Κατόπιν της δοκιμαστικής περιόδου, που διήρκεσε 2 εβδομάδες συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μιας κούπας βατόμουρων την ημέρα ενθάρρυνε το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ παράλληλα βοηθούσε τους μύες να αποθηκεύσουν μεγαλύτερα αποθέματα γλυκόζης, δηλαδή της κύριας πηγής ενέργειας του σώματος. Αυτό που ανέδειξε, επομένως, η εν λόγω μελέτη ήταν ότι τα βατόμουρα μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, αυξάνοντας την αντοχή, καθώς και να ενισχύσουν την απόδοσή της.

Κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, το σώμα χρησιμοποιεί αποθέματα λίπους για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ενέργεια, μια διαδικασία γνωστή ως οξείδωση λίπους. Ωστόσο, καθώς η σωματική άσκηση εντείνεται, η οξείδωση λίπους μειώνεται. Έτσι, το σώμα αναγκάζεται να στραφεί στα αποθέματα γλυκόζης, που προέρχονται από τους υδατάνθρακες. Ωστόσο, η καύση της γλυκόζης δημιουργεί στο σώμα την αίσθηση της κόπωσης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της σωματικής άσκησης. Αντίθετα, η κατανάλωση βατόμουρων έδειξε ότι μπορεί να ενισχύσει την οξείδωση λίπους, μειώνοντας παράλληλα την καύση της γλυκόζης. Ειδικότερα, η έρευνα αποκάλυψε ότι, στα 40 λεπτά άσκησης, τα επίπεδα οξείδωσης λίπους αυξήθηκαν κατά 31,1%, ενώ παράλληλα τα επίπεδα γαλακτικού οξέος, που αποτελούν δείκτη κόπωσης, μειώθηκαν σημαντικά. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ουσιαστικά ότι οι συμμετέχοντες έκαιγαν περισσότερο λίπος μετά την κατανάλωση βατόμουρων.

Τα βατόμουρα περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, που ονομάζονται ανθοκυανίνες και χαρίζουν σε αυτό το φρούτο το υπέροχο, βαθύ μωβ χρώμα του. Πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι σε αυτό το συστατικό οφείλονται οι ευεργετικές ιδιότητες αυτού του φρούτου. Μια κούπα βατόμουρων περιέχει περίπου 375 γραμμάρια ανθοκυανίνων.

Οι ερευνητές σχολίασαν σχετικά: «Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διερεύνησε τα οφέλη της κατανάλωσης βατόμουρων στην προσπάθεια απώλειας λίπους και σωματικής άσκησης. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι αυτό το φρούτο ενισχύει την οξείδωση λίπους και μειώνει την οξείδωση υδατανθράκων και τα επίπεδα γαλακτικού οξέος κατά τη διάρκεια μιας μέτριας έντασης σωματικής άσκησης διάρκειας μόλις 40 λεπτών».

Aftodioikisi.gr

Read Previous

«Καλάθι του νονού»: Επίσημα από τις 29 Μαρτίου – Τι περιλαμβάνει

Read Next

Μπιλ Γκέιτς: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η σημαντικότερη τεχνολογική πρόοδος εδώ και δεκαετίες

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *