Βιταμίνες Β: Ποιες είναι και σε ποιες τροφές θα τις βρείτε

Assortment of high vitamin B sources on wooden background: milk, liver, olive oil, tomatoes, peanuts, beef, spinach, salmon, keshew, cheese, eggs. Top view.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι μια ομάδα από οκτώ διαφορετικές βιταμίνες, που περιλαμβάνουν τη θιαμίνη (Β1), τη ριβοφλαβίνη (Β2), τη νιασίνη (Β3), την παντοθενική οξύ (Β5), την πυριδοξίνη (Β6), τη βιταμίνη Β12, τη φολική οξύ και τη βιοτίνη.

Αυτές οι βιταμίνες είναι σημαντικές για την υγεία μας, καθώς συμμετέχουν σε πολλές βιολογικές λειτουργίες στο σώμα, όπως η παραγωγή ενέργειας και η λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Για να αποκτήσετε αρκετή βιταμίνη Β από τη διατροφή σας, θα πρέπει να καταναλώνετε μια ποικιλία τροφίμων.

Αυτές οι βιταμίνες βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, όπως τα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια και φασόλια. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε βιταμίνη Β σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ορισμένα από τα καλύτερα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Β:

Κρέας: Το κρέας, ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας, είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Β12. Ακόμη, περιέχει σημαντικές ποσότητες θιαμίνης, ριβοφλαβίνης και νιασίνης.

Ψάρια: Τα ψάρια, ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, και η σαρδέλα, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης  Β12. Επιπλέον, περιέχουν πυριδοξίνη και νιασίνη.

Φασόλια: Τα φασόλια είναι πλούσια πηγή παντοθενικού οξέως (Β5) και φυλλικού οξέως, δύο βιταμινών του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας και την υγεία του νευρικού συστήματος.

Λαχανικά: Τα λαχανικά, όπως το σπανάκι και τα μανιτάρια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, μια μορφή φυτικής βιταμίνης Β. Επιπλέον, περιέχουν πυριδοξίνη και φυτικές ίνες.

Αυγά: Τα αυγά είναι μια καλή πηγή πυριδοξίνης (Β6) και βιταμίνης Β12, ενώ περιέχουν επίσης μια μικρή ποσότητα ριβοφλαβίνης (Β2).

Τι προσφέρει η Βιταμίνη Β στον οργανισμό

Η βιταμίνη Β περιλαμβάνει μια ομάδα από οκτώ διαφορετικές βιταμίνες που είναι σημαντικές για την υγεία του ανθρώπου. Καθεμία από αυτές έχει διαφορετικές λειτουργίες στον οργανισμό, αλλά γενικά η βιταμίνη Β έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Η βιταμίνη Β συμβάλλει στη μετατροπή τροφίμων σε ενέργεια, έχει σημαντικό ρόλο στην υγεία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού του αμινοξέου που συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, η βιταμίνη Β συμβάλλει στην παραγωγή κυτταρικών στοιχείων, όπως DNA και RNA, καθώς και τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η έλλειψη βιταμίνης Β μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως αναιμία, νευρολογικά προβλήματα, κατάθλιψη, καρδιαγγειακές παθήσεις και ανώμαλη ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εάν τρώτε μια ποικιλία υγιεινών τροφίμων, θα λαμβάνετε ήδη αρκετή βιταμίνη Β από τη διατροφή σας, χωρίς να χρειάζεται να παίρνετε συμπληρώματα.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν πιστεύετε ότι πρέπει να πάρετε επιπλέον βιταμίνη Β ως συμπλήρωμα διατροφής.

Read Previous

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις μηνός Απριλίου

Read Next

Τον υπέβαλαν σε σωματικό έλεγχο και άρχισε να πυροβολεί – Μαθητής ο ένοπλος του Ντένβερ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *