Σουδάν: Βίντεο ντοκουμέντο από το εσωτερικό του ναού – Τρία παιδιά μεταξύ των εγκλωβισμένων, ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

Σε αποκλειστικό βίντεο που δημοσιεύει το iefimerida, η εγκλωβισμένη Αλεξάνδρα Καλημέρη, δείχνει το εσωτερικό του ναού στο Χαρτούμ. Όπως μπορεί να ακούσει κανείς, πυροβολισμοί πέφτουν διαρκώς έξω από την εκκλησία.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Ακούγονται συνέχεια φωνές έξω. Είμαστε κλεισμένοι εδώ στη Μητρόπολη. Έχουμε έναν φόβο». Δείχνοντας την πόρτα του ναού, λέει στην κάμερα: «Αυτή η πόρτα οδηγεί έξω, αλλά έξω είναι ο στρατός. Πρέπει να φύγω από το παράθυρο γιατί δεν είναι safe».

«Περνάμε πολύ δύσκολα. Σχεδόν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε»
Βίντεο ντοκουμέντο μέσα από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ του Σουδάν, όπου βρίσκονται από την Κυριακή του Πάσχα εγκλωβισμένοι 15 Έλληνες έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ.

«Δίνουμε μάχη. Περνάμε πολύ δύσκολα εδώ μέσα στην Μητρόπολη. Σχεδόν δεν κοιμόμαστε» λέει η Ελληνίδα Αλεξάνδρα Καλημέρη που βρίσκεται εγκλωβισμένη στον ναό. «Ακούμε φωνές συνέχεια. Τα μπαμ – μπουμ δεν σταματάνε. Είχαν σταματήσει για λίγο μετά τα μεσάνυχτα, αλλά το άγχος και η ανησυχία μας είναι μεγάλη» πρόσθεσε.

«Η κατάσταση εδώ δεν είναι καθόλου ασφαλής. Ήρθε τώρα πριν λίγο ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι. Τους έχουν πυροβολήσει και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί που δεν έχουν σταματήσει από τις 5 το πρωί» συνέχισε.

Τρία μικρά παιδιά μεταξύ των εγκλωβισμένων στο ναό
Σε ερώτηση εάν έχουν τρόφιμα εντός του ναού, η κυρία Καλημέρη απάντησε: «Τρόφιμα έχουμε λίγα που μπορεί να τελειώσουν αύριο ή μεθαύριο. Έχουμε μακαρόνια, δεν έχουμε ψωμιά. Νερό έχουμε. Επειδή έχουμε λίγο πετρέλαιο, όταν το ανοίγουμε έχουμε ρεύμα και νερό και μετά το κλείνουμε. Αλλά όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα ούτε νερό».

«Δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Πέφτουν διαρκώς πυροβολισμοί. Δεν υπάρχουν καταστήματα ανοιχτά για να πάρεις κάτι. Όλα είναι κλειστά» τονίζει ενώ σε ερώτηση εάν υπάρχουν παιδιά εντός του ναού, η κυρία Καλημέρη, απάντησε πως «υπάρχουν τρία μικρά παιδιά».

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών -Έκρυθμη η κατάσταση στο Σουδάν
Περίπου 100 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Σουδάν όπου πυρά και εκρήξεις συντάρασσαν το Χαρτούμ αδιάκοπα σήμερα το πρωί, τρίτη ημέρα των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν και των ισχυρών παραστρατιωτικών δυνάμεων του του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Εδώ και εβδομάδες, η σύγκρουση σιγόβραζε μεταξύ των δύο ανδρών, που εκδίωξαν μαζί την πολιτική κυβέρνηση από την εξουσία με πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021, αλλά έστρεψαν ο ένας τα όπλα του εναντίον του άλλου το Σάββατο το πρωί.

Έκτοτε, οι μάχες με βαρύ οπλισμό δεν έχουν σταματήσει και γίνονται συνεχείς αεροπορικές επιδρομές –ακόμα και μέσα στο Χαρτούμ– εναντίον αρχηγείων και βάσεων των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/FSR). Οι πρώην πολεμιστές στην πολυαίμακτη σύρραξη του Νταρφούρ που μετατράπηκαν σε τακτική παραστρατωτική δύναμη μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο των υποδομών, στρατιωτικών και μη, της χώρας.

Μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα: τουλάχιστον 97 μεταξύ αυτών έχουν σκοτωθεί, όπως αναφέρει ένωση γιατρών – 56 το Σάββατο και 41 την Κυριακή, περίπου οι μισοί στο Χαρτούμ.

Οι νεκροί μαχητές ανέρχονται σε «δεκάδες», σύμφωνα με τους γιατρούς, αλλά κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του.

Ο στρατός ανέφερε χθες βράδυ ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά σταθερή» και ότι οι μάχες είναι «περιορισμένες» ενώ οι FSR δηλώνουν πως οδεύουν «αναμφίβολα» προς τη νίκη.

Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς
Στην πραγματικότητα, είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς ποια δύναμη ελέγχει τι. Οι FSR ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο το Σάββατο, κάτι που αρνείται ο στρατός. Οι παραστρατιωτικοί δηλώνουν επίσης ότι μπήκαν στο προεδρικό παλάτι αλλά ο στρατός το διαψεύδει κι αυτό, ενώ ισχυρίζεται ότι παραμένει υπό τον έλεγχό του το αρχηγείο του γενικού του επιτελείου, ένα από τα βασικά κτίρια-σύμβολα εξουσίας στο Χαρτούμ.

Σε ό,τι αφορά την κρατική τηλεόραση, και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι την έχουν υπό τον έλεγχό τους. Αλλά οι κάτοικοι στις γειτονικές περιοχές δηλώνουν ότι οι μάχες συνεχίζονται, ενώ σε ό,τι αφορά το τηλεοπτικό πρόγραμμα, μεταδίδονται μόνο πατριωτικά τραγούδια, όπως όταν έγινε το πραξικόπημα.

Ενώ δεν διαφαίνεται κατάπαυση πυρός ή λύση άμεσα, γιατροί και ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες, στο Σουδάν τα νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτροδότηση παρά μόνο για μερικές ώρες την ημέρα. Σε ορισμένες συνοικίες του Χαρτούμ, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί από το Σάββατο, όπως και η υδροδότηση. Και τα λιγοστά μπακάλικα που ανοίγουν προειδοποιούν ότι θα αντέξουν μόνο μερικές ημέρες εάν δεν φθάσουν στην πρωτεύουσα φορτηγά με εμπορεύματα.

Μέσω διαδικτύου, οι γιατροί ανακοινώνουν διακοπές ρεύματος σε χειρουργεία, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι «αρκετά από τα εννέα νοσοκομεία του Χαρτούμ που δέχονται τραυματισμένους αμάχους δεν έχουν αίμα, εξοπλισμό μετάγγισης, ορούς που χορηγούνται ενδοφλέβια και άλλα υλικά ζωτικής σημασίας».

Οι ασθενείς –μεταξύ τους και παιδιά– και οι συγγενείς τους «δεν έχουν να φάνε και να πιουν», προειδοποιεί δίκτυο φιλοδημοκρατικών γιατρών που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αφήσουν τους νοσηλευόμενους να αποχωρήσουν με ασφάλεια, γεγονός που προκαλεί συνωστισμό.

Οι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» που άνοιξαν για διάστημα τριών ωρών χθες το απόγευμα οι εμπόλεμες πλευρές δεν άλλαξαν τα δεδομένα – εξάλλου, ακόμα και το διάστημα αυτό δεν σταμάτησαν οι εκρήξεις και τα πυρά στο Χαρτούμ.

iefimerida.gr

Read Previous

Μεσολόγγι: Θα πωλούσε 6.250 παιδικά αθύρματα για το Πάσχα

Read Next

Έξοδος του Πάσχα: Από το μεσημέρι η μεγάλη επιστροφή με βροχές και καταιγίδες

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *