Νόσος των λεγεωνάριων: Για αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη προειδοποιεί το ECDC

Man’s hand using remote controler. Hand holding rc and adjusting temperature of air conditioner mounted on a white wall. Indooor comfort temperature. Health concepts and energy savings

Η Ελλάδα ανέφερε 25 κρούσματα το 2021.

Στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ως σήμερα έφτασαν τα κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων στην Ευρώπη το 2021, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, προειδοποιεί έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Το βακτήριο Legionella, το οποίο αναπτύσσεται σε στάσιμα νερά και κλιματιστικά μηχανήματα και μεταδίδεται από σταγονίδια στον αέρα, προκάλεσε 10.720 γνωστά κρούσματα πνευμονίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει την ΕΕ συν τη Νορβηγία, το Λίχτενσταϊν και την Ισλανδία.

Από τα κρούσματα αυτά, τα 704 είχαν θανατηφόρο κατάληξη.

Τέσσερις χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία) αντιστοιχούν το 75% των περιστατικών του 2021, ενώ η Ελλάδα ανέφερε 25 κρούσματα, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τα 29 κρούσματα του 2020 και τα 45 του 2019.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω ήταν η πιο επηρεασμένη ομάδα με 8,9 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Ασαφής η αιτία της αύξησης

Σύμφωνα με το ECDC, παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση του 2021, αν και η μεταβολή είναι πιθανό να συνδέεται με αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, τη γήρανση του πληθυσμού, αλλαγές στις υποδομές υδροδότησης και αλλαγές στα μοτίβα του καιρού.

Το 2021 υπήρξαν επίσης 895 κρούσματα νόσου των λεγεωνάριων που συνδέονται με ταξίδια, αριθμός αυξημένος κατά 38% σε σύγκριση με το 2020.

Αυτό πιθανώς οφείλεται στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για την πανδημία Covid-19.

Για την πρόληψη της μετάδοσης συστήνεται η απολύμανση και σωστή συντήρηση των κλιματιστικών μονάδων, δικτύων υδροδότησης και δεξαμενών νερού.

ιν.γρ

Read Previous

Στο «τραπέζι» η εξίσωση κατώτατου μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, «κλειδώνουν» αυξήσεις – Τα νέα επιδόματα παιδιών

Read Next

Άρης Σερβετάλης: «Η Oρθοδοξία δεν είναι θρησκεία, είναι αποκάλυψη – Μου έδωσε απαντήσεις για το νόημα της ζωής»

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *