Μεσογειακή διατροφή: Kάνει καλό στην υγεία αλλά όχι στην «τσέπη»

Ο ρυθμός του πληθωρισμού μπορεί να επιβραδύνεται αλλά η τιμή των συστατικών για την παραγωγή παραδοσιακών πιάτων «χτυπάει» την μεσογειακή διατροφή
Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι πολλά και ευρέως γνωστα. Δυστυχώς όμως, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ο ρυθμός του πληθωρισμού μπορεί να επιβραδύνεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά η τιμή των συστατικών για την παραγωγή παραδοσιακών πιάτων στη Γαλλία και την Ισπανία υπογραμμίζει πώς η ακρίβεια έχει ριζώσει για καλά στα νοικοκυριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε το σώμα χρειάζεται έξτρα αλάτι
Γαλλικά νοικοκυριά
Ο προσαρμοσμένος δείκτης τιμών του Bloomberg έδειξε ότι τα γαλλικά νοικοκυριά έπρεπε να ξοδέψουν 8,4% περισσότερα τον προηγούμενο μήνα για να προετοιμάσουν ένα ck au vin σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας και το Υπουργείο Γεωργίας και διατροφής έθεσαν το συνολικό κόστος σε 19,4 ευρώ (21,3 δολάρια).

Η τιμή των πουλερικών, που είναι το πιο ακριβό συστατικό του πιάτου, αυξήθηκε κατά 6,4%, ενώ το βούτυρο αυξήθηκε κατά 16,5% συγκριτικά με τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον πληθωρισμό του 4,3% στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Popular
Airbnb: Μια ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία
ΕΛΛΑΔΑ
Airbnb: Μια ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία
Θωμάς Κωνσταντίνου: Τα πανηγύρια και η παράδοση είναι η κινητήριος δύναμη
INTERVIEWS
Θωμάς Κωνσταντίνου: Τα πανηγύρια και η παράδοση είναι η κινητήριος δύναμη
Δείκτης παέγια
Ενας ξεχωριστός δείκτης του Bloomberg έδειξε ότι η παραγωγή παέγια, του εθνικού πιάτου της Ισπανίας, ήταν 15,1% ακριβότερη τον Ιούλιο από ό, τι πριν από ένα χρόνο λόγω της σχεδόν 40% αύξηση του κόστους του ελαιολάδου, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου.

Η χώρα έχει βιώσει μια άνευ προηγουμένου ξηρασία που έχει καταστρέψει σχεδόν τη μισή παραγωγή.

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία είναι από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη, αφού η κυβέρνηση έθεσε ανώτατο όριο στις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας. Καθώς οι ευνοϊκοί οικονομικοί άνεμοι αρχίζουν να εξασθενίζουν το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα αυξηθεί κατά μέσο όρο στο 3,2% φέτος, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας.

Το κόστος του ελαιολάδου επηρεάζει επίσης την Ιταλία, όπου ο δείκτης Pizza Margherita του Bloomberg σημείωσε άνοδο 13,5% αυτό το μήνα.

in.gr

Read Previous

Όλες οι αλλαγές σε Market Pass, Youth Pass και «Σπίτι Μου»

Read Next

Με Ντινάμο Ζάγκρεμπ – ΑΕΚ και Μαρσέιγ – Παναθηναϊκός οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *