Ποια χώρα απαγόρευσε TikTok και Telegram

Η σομαλική κυβέρνηση διέταξε χθες Κυριακή την απαγόρευση της πρόσβασης στις ψηφιακές πλατφόρμες TikTok, Telegram και 1XBET, τονίζοντας πως χρησιμοποιούνται από «τρομοκράτες» για προπαγανδιστικούς σκοπούς.

Η απόφαση ανακοινώνεται καθώς φέρεται να πλησιάζει η δεύτερη φάση της επίθεσης του σομαλικού στρατού εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Σεμπάμπ («Νεολαία»), που διεξάγουν για πάνω από δεκαπέντε χρόνια πολυαίμακτο ανταρτοπόλεμο εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη Μογκαντίσου.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Επικοινωνίας και Τεχνολογίας διευκρίνισε πως έδωσε εντολή στους πάροχους πρόσβασης στο διαδίκτυο να αποκλείσουν την προσπέλαση και στις τρεις πλατφόρμες ως την 24η Αυγούστου το αργότερο, προειδοποιώντας πως θα αντιμετωπίσουν δικαστικές ενέργειες εάν δεν συμμορφωθούν. Δεν διευκρίνισε ποιας φύσης.

Το υπουργείο επιχειρηματολόγησε πως οι πλατφόρμες TikTok, Telegram και 1XBET χρησιμοποιούνται από «τρομοκράτες» και οργανώσεις που «διασπείρουν την ανηθικότητα», προκειμένου να δημοσιοποιούνται «βίαιες εικόνες και βίντεο» και να «παραπλανάται η [κοινή] γνώμη».

Ο αποκλεισμός τους θα επιτρέψει, κατά το υπουργείο, να «επιταχυνθεί ο πόλεμος (…) εναντίον των τρομοκρατών που χύνουν το αίμα του λαού της Σομαλίας».

Από τον Αύγουστο του 2022, ο σομαλικός στρατός έχει εμπλακεί σε επιχείρηση εναντίον της Σεμπάμπ, οργάνωσης η οποία ορκίζεται πίστη στην αλ Κάιντα, έχοντας στο πλευρό του ένοπλες ομάδες φυλών, χερσαίες δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης και αμερικανική αεροπορική υποστήριξη.

Το 2011, οι μαχητές της Σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου, όμως παραμένουν βαθιά ριζωμένοι σε αχανείς αγροτικές περιοχές στην επαρχία, από όπου συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων.

Ο σομαλός πρόεδρος Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ έχει υποσχεθεί να απαλλάξει τη χώρα από τις ένοπλες ισλαμιστικές παρατάξεις κι αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει τη δεύτερη φάση της στρατιωτικής επιχείρησης ευρείας κλίμακας εναντίον της Σεμπάμπ, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Aftodioikisi.gr

Read Previous

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές της Π.Ε Αχαΐας εξαιτίας των έντονων ανέμων, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, Χαράλαμπου Μπονάνου

Read Next

Φωτιές σε Αλεξανδρούπολη, Βοιωτία, Εύβοια και Ροδόπη – Συναγερμός στην κυβέρνηση – Ρουμανία και Κύπρος έστειλαν ενισχύσεις

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *