Παντόφλες και τσάντες μεγάλων εταιρειών ράβονται σε φυλακές – κάτεργα της Καμπότζης, σύμφωνα με τα καταγγελόμενα
Οι αμερικανικοί κολοσσοί του λιανικού εμπορίου, Walmart και Centric Brands, ερευνούν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στην Καμπότζη σχετικά με καταγγελίες που αναφέρουν ότι κρατούμενες στη μεγαλύτερη γυναικεία φυλακή της χώρας απασχολούνταν παράνομα για να παράγουν ενδύματα προς εξαγωγή.
Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο μετά από ερωτήματα που τέθηκαν από το Reuters αλλά και από μια επιστολή αμερικανικής βιομηχανικής ένωσης αναφορικά με τις εργασιακές πρακτικές που επικρατούν στην ασιατική αυτή χώρα.
Η American Apparel and Footwear Association (AAFA) με επιστολή της στον πρεσβευτή της Καμπότζης στην Ουάσιγκτον, Keo Chhea, τον Νοέμβριο, διατύπωσε τις «έντονες ανησυχίες της σχετικά με αξιόπιστες αναφορές» ότι οι τρόφιμοι των φυλακών Correctional Centre 2 (CC2), κοντά στην Πνομ Πενχ, παρήγαγαν ρούχα και άλλα υφασμάτινα προϊόντα τα οποία προωθούνταν προς εξαγωγή, σε διάφορους προορισμούς, ανάμεσά τους και στις ΗΠΑ, ως μέρος ενός προγράμματος αποκατάστασης.
Το διεθνές εμπόριο αγαθών που παράγονται από καταδίκους είναι παράνομο στις ΗΠΑ και στην Καμπότζη, η οποία έχει λάβει προνομιακούς όρους εμπορίου των ΗΠΑ για προϊόντα δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία χρόνια.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), της οποίας η Καμπότζη είναι μέλος, επιτρέπει την εργασία στη φυλακή υπό τον όρο ότι δεν είναι εξαναγκασμένη.
Επίσημοι ισχυρισμοί για επιβολή προστίμων
Ο υπουργός Εμπορίου της Καμπότζης, Sok Sopheak, ο οποίος προήδρευσε διυπουργικής επιτροπής που διερευνά τους ισχυρισμούς της AAFA, δήλωσε στο Reuters ότι η Καμπότζη είχε επιβάλει πρόστιμο 50.000 δολαρίων σε τρεις τοπικές εταιρείες και ανέστειλε τις άδειες εξαγωγής τους για τρεις μήνες έως τις 31 Ιουλίου για χρήση κρατουμένων της CC2 προς παραγωγή προϊόντων όπως παντόφλες για πελάτες ξενοδοχείων, οι οποίες εξήφθησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία. Η αξία των παντοφλών που εξήχθησαν πέρυσι ήταν περίπου 190.000 δολαρίων.
Οι εταιρείες, τις οποίες επιβεβαίωσε η Sopheak ήταν η W Dexing Garment, η IGTM και η Chia Ho Garment Industrial, όλες με έδρα την Καμπότζη. Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει ποια ξενοδοχεία παρήγγειλαν τις παντόφλες.
Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι επισκέφτηκε την φυλακή CC2 και εξέφρασε ανησυχίες στις αρχές σχετικά με την καταναγκαστική εργασία εντός της φυλακής.
Τέσσερα άτομα σε γνώση του θέματος, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην κρατουμένων της φυλακής CC2, είπαν στο Reuters ότι κάποια αντικείμενα που παράγονται στη φυλακή φαίνεται να συνδέονται με τη Walmart και τη Centric Brands, που συνεργάζεται με την IZOD και άλλες ετικέτες όπως οι Calvin Klein, Tommy Hilfiger και Under Armour. Τόσο η Walmart όσο και η Centric προμηθεύονται προϊόντα από την Καμπότζη.
Οι άνθρωποι έδειξαν στο Reuters μια επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα για ψώνια με την επωνυμία Walmart και ένα μπλουζάκι πόλο με μάρκα IZOD που έλεγαν ότι κατασκευάζονταν στα εργοστάσια των φυλακών όπου εργάζονταν οι κρατούμενοι και τα οποία είπαν ότι έβγαλαν μαζί τους μετά την αποφυλάκισή τους, το πιο πρόσφατο τον Ιανουάριο.
Οι εταιρείες των ΗΠΑ, μαζί με την εταιρεία εισαγωγών της Walmart, Travelway Group International, ανακοίνωσαν ότι ερευνούν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους ως απάντηση στα ερωτήματα του Reuters.
«Βρίσκουμε τους ισχυρισμούς πολύ ανησυχητικούς», δήλωσε εκπρόσωπος της Walmart στις αρχές Ιουνίου. «Η καταναγκαστική εργασία οποιουδήποτε είδους είναι απεχθής και πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης». Ο εκπρόσωπος είπε ότι η έρευνα ήταν σε εξέλιξη από τα μέσα Αυγούστου.
Η Centric είπε στο Reuters σε ένα email τον Ιούνιο ότι «έθεσε σε αναμονή» τις εισαγωγές από ένα εργοστάσιο στην Καμπότζη και θα «τερμάτιζε αμέσως» οποιονδήποτε προμηθευτή διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιεί εργατικό δυναμικό στη φυλακή.