Σουηδία: Συμμορίες ξεπλένουν βρόμικο χρήμα μέσω του Spotify

Σουηδικές συμμορίες, οι οποίες επιδίδονται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Spotify για να ξεπλένουν βρόμικο χρήμα, γράφει σήμερα σουηδική εφημερίδα.

Αυτά τα εγκληματικά δίκτυα πληρώνουν για τη δημιουργία ψεύτικων ροών (streams), δηλαδή διαδικασίες που επιτρέπουν να αυξηθεί τεχνητά ο αριθμός των ακροάσεων καλλιτεχνών που έχουν διασυνδέσεις με τις συμμορίες, γράφει η Svenska Dagbladet.

Οι ψεύτικες αυτές ροές παράγουν έσοδα, τα οποία πληρώνει η πλατφόρμα στους δικαιούχους, επιτρέποντας έτσι στις συμμορίες να ξεπλένουν τα χρήματά τους.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι βασίζεται σε δηλώσεις τεσσάρων μελών διαφορετικών συμμοριών στη Στοκχόλμη και στις πληροφορίες ενός ερευνητή της σουηδικής αστυνομίας.

“Μπορώ να πω εγγυημένα 100% ότι αυτό συνεχίζεται. Εγώ, ο ίδιος είχα εμπλακεί” σε αυτή τη χειραγώγηση, λέει ένα από τα μέλη αυτά στην εφημερίδα, που χρονολογεί την τακτική αυτή από το 2019. “Πληρώσαμε κόσμο για να το κάνει αυτό για εμάς συστηματικά”. Όπως δήλωσε, οι συμμορίες μετατρέπουν το βρώμικο χρήμα τους σε κρυπτονομίσματα που χρησιμεύουν για να πληρώνουν άτομα που δημιουργούν ψεύτικες ροές.

Η εφημερίδα γράφει ότι στη χώρα ένα εκατομμύριο ροές παράγουν από 40.000 έως και 60.000 κορώνες Σουηδίας (3.300 -5.000 ευρώ).

Ο ερευνητής της αστυνομίας, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρει ότι επικοινώνησε με το Spotify για το θέμα αυτό το 2021, αλλά η εταιρία δεν απάντησε ποτέ. “Το Spotify έχει γίνει μια ταμειακή μηχανή για τις συμμορίες”, δηλώνει.

Η πρώτη πλατφόρμα παγκοσμίως μουσικής streaming δήλωσε ότι κάνει ο,τι μπορεί για να καταπολεμά τις ψεύτικες ροές και θεωρεί ότι πρόκειται για “μια πρόκληση που αφορά όλο τον τομέα”.

“Λιγότερο από το 1% του συνόλου των streams εντοπίστηκαν ως τεχνητά και γρήγορα διαγράφηκαν πριν από οποιαδήποτε πληρωμή”, δήλωσε το Spotify σε μήνυμά του στο Γαλλικό Πρακτορείο διευκρινίζοντας ότι δεν είχε λάβει καμιά γνώση για την επικοινωνία με την αστυνομία.

Η Σουηδία προσπαθεί εδώ και αρκετά χρόνια να σταματήσει έναν πόλεμο συμμοριών που διεκδικούν να ελέγξουν τη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών με πυροβολισμούς και επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς.

real.gr

Read Previous

«Νόλε» για 4ο στη Νέα Υόρκη και 24ο Grand Slam

Read Next

Megan Fox: Το νέο… φλογερό look της – Η τολμηρή μεταμόρφωσή της

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *