Κακοκαιρία Daniel: Βιβλικές καταστροφές σε Θεσσαλία και Μαγνήσια – 4 αγνοούμενοι, χωριά χωρίς νερό και ρεύμα

Σε απέραντη λίμνη έχουν μετατραπεί Βόλος, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα εξαιτίας των σφοδρών και πρωτοφανών βροχοπτώσεων που φέρνει η κακοκαιρία Daniel.

Το τοπίο μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας είναι ενδεικτικό της καταστροφής. Παντού λάσπες και νερά, άνθρωποι χωρίς νερό και ρεύμα και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Ήδη τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους –δύο στη Μαγνησία και ένας στην Καρδίτσα- από τα έντονα φαινόμενα και τις κατολισθήσεις και τέσσερις άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στη Μαγνησία.

Χωρίς ρεύμα και νερό ο Βόλος – Αγωνία για τους αγνοούμενους

Κορυφώνεται η αγωνία, όσο περνούν οι ώρες και οι μέρες, για τους ανθρώπους που αγνοούνται στον Βόλο και το Πήλιο και δεν έχουν δώσει σημεία ζωής, ενώ η κακοκαιρία επιμένει με ραγδαίες μπόρες -από το πρωί και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μεταξύ των τεσσάρων αγνοουμένων και ένα ζευγάρι 35χρονων Αυστριακών, που η τύχη τους αγνοείται από όταν το σπίτι που παραθέριζαν στα Ποτιστικά του Νοτίου Πηλίου παρασύρθηκε από τους χειμάρρους, ενώ οι ίδιοι βρίσκονταν μέσα.

Ο Βόλος είναι χωρίς υδροδότηση και πόσιμο νερό για τρίτη ημέρα ενώ σταδιακά αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.

Ο Δήμος Βόλου με συνεργεία διανέμει χιλιάδες μπουκάλια πόσιμου νερού στους πολίτες με οργανωμένη διανομή σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος κατήγγειλε ότι ορισμένοι πωλούν νερό σε υψηλές τιμές χαρακτηρίζοντάς τους ως μαυραγορίτες.

Χωρίς συγκοινωνίες, βιβλικές καταστροφές στο οδικό δίκτυο

Με μήνυμα του 112 στις 09:37 δόθηκε εντολή για νέα παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη τη μητροπολιτική περιοχή του Βόλου, διότι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, καταβάλλονται προσπάθειες να διανοιγούν οι δρόμοι που καλύπτονται από τα βουνά λάσπης και τις φερτές ύλες και να καθαριστούν φρεάτια και αποχετευτικό δίκτυο που δεν άντεξαν στους τεράστιους όγκους νερού που έπεσαν στην περιοχή και κατέβασαν οι χείμαρροι από το Πήλιο.

Οι δρόμοι είναι αδιάβατοι και δεκάδες λεωφορεία έχουν βουλιάξει στις λάσπες και παραμένουν αποκλεισμένα.

Η πόλη εξακολουθεί να είναι χωρίς ταξί, υπεραστικές συγκοινωνίες και τρένα.

Κλειστή παραμένει σχεδόν στο σύνολό της και η αγορά του Βόλου, ενώ έγινε γνωστό ότι όσες επιχειρήσεις καταφέρουν να λειτουργήσουν θα πρέπει να κλείσουν στις 6 το απόγευμα για προληπτικούς λόγους.

Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί όλες οι υποδομές στην πόλη του Βόλου και τα προάστια, όπως το λιμάνι και οδικές αρτηρίες που οδηγούν έξω από την πόλη.

Ζημιές έχουν προκληθεί και σε αρχαιολογικούς χώρους τεράστιας αξίας και σημασίας, όπως στις νεολιθικές ανασκαφές στο Διμήνι και το Αρχαίο Θέατρο, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και το Μουσείο-Συγκρότημα Τσαλαπάτα επλήγησαν από ανυπολόγιστες ζημιές, αφού καλύφθηκαν από τόνους λάσπης.

Βιβλικές είναι οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο, αφού δεν μπορεί να κινηθεί κανείς προς το Νότιο Πήλιο όπου έπεσε γέφυρα στην Μπούφα ή έχουν κλείσει οι δρόμοι από κατολισθήσεις σε εκατοντάδες σημεία ή έχουν καταστραφεί και χαθεί στη θάλασσα από τη μανία της θεομηνίας.

Υπερχείλισε και πάλι ο χείμαρρος Κραυσίδωνας στην πόλη του Βόλου και τα νερά πλημμυρίζουν δρόμους, σπίτια και επιχειρήσεις από την περιοχή της Χιλιαδούς και συνεχίζει μέχρι τις εκβολές του.

Στήνεται συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα στήνεται συντονιστικό κέντρο όπου θα βρίσκονται οι συναρμόδιοι υπουργοί (που είτε είναι ήδη είτε μεταβαίνουν στην περιοχή), στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπρόσωποι υπηρεσιών (ΔΕΔΔΗΕ κλπ).

Χάος σε χωριά του Πηλίου – Χάθηκαν δρόμοι, σπίτια και αυτοκίνητα

Χάος επικρατεί στη Μηλίνα, στο Χόρτο, στα Καλά Νερά, στον Πλατανιά, στην Αφησσο, στα Ανω και Κάτω Λεχώνια στην κατεύθυνση προς το Νότιο Πήλιο όπου έχουν χαθεί δρόμοι, σπίτια και αυτοκίνητα και είναι αδύνατη η επικοινωνία και η χερσαία προσέγγιση.

Στα Κάτω Λεχώνια κατέρρευσε η ιδιαίτερα νευραλγικής σημασίας γέφυρα του Βρύχωνα, αποκόπτοντας κάθε εναλλακτική διαδρομή προς τις περιοχές της νότιας Μαγνησίας.

Η γέφυρα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου που κατεβάζει νερά από τις πλαγιές του Πηλίου από τον Αγιο Λαυρέντιο και τη Δράκεια αφού από το πρωί η περιοχή επλήγη με ιδιαίτερα μεγάλη σφοδρότητα από νέα νεροποντή.

Ανάλογες εικόνες και στο Ανατολικό Πήλιο με χειρότερα πληγείσες περιοχές τον Άγιο Ιωάννη, το Παπά Νερό και το Χορευτό , όπως και στην Τσαγκαράδα.

Μεγάλες καταστροφές έχει υποστεί και η Μακρυνίτσα όπου μεγάλες ποσότητες νερού παρέσυραν σπίτια και αυτοκίνητα από το πάρκινγκ στη Μπράνη.

Ήδη στην περιοχή βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, που συντονίζει τις προσπάθειες για την επαναφορά στην κανονικότητα της περιοχής, ενώ συνδράμουν δυνάμεις από όλη την Ελλάδα που έχουν μεταφερθεί από τις Σέρρες, το Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, την Πάτρα και μαζί τους εκατοντάδες εθελοντικές ομάδες όπως από τη Μεσσηνία και την Ήπειρο.

Στη Μαγνησία επιχειρούν 160 πυροσβεστικά οχήματα , 400 πυροσβέστες και 5 ΕΜΑΚ από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Στον Βόλο και τη Μαγνησία βρίσκονται και δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, τη Βρετανία και άλλες χώρες και καταγράφουν τις εικόνες χάους που προκλήθηκαν στην περιοχή.

Εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους στην Καρδίτσα – Δραματικές εκκλήσεις των κατοίκων

Σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, το νερό έχει ξεπεράσει το 1 μέτρο και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν αποκλειστεί σε ταράτσες, αυτοκίνητα, λεωφορεία και υψηλά σημεία.

Ιδιαίτερα στην Καρδίτσα, η κατάσταση είναι τραγική. Κάτοικοι μίλησαν στο Mega και έκαναν δραματική έκκληση για βοήθεια.

«Μένω στην Καρδίτσα και αυτή την στιγμή επικοινωνώ με την μαμά μου από το τηλέφωνο όσο μπορώ. Το ποτάμι έχει μπει μέσα στο χωριό, δεν φαίνομαι ούτε τα κεραμίδια και οι κάτοικοι του χωριού είναι πάνω σε έναν λόφο. Δεν έχουμε αναφορές για αγνοουμένους», είπε αρχικά.

«Το χωριό έχει γύρω στους 400 κατοίκους και δεν μπορούν να φύγουν. Το σπίτι μου είναι σκεπασμένο δεν φαίνεται. Μας είπαν ότι δεν μπορεί να έρθει κάποιος. Δεν έχουμε νερό. Οι άνθρωποι είναι στον λόφο χωρίς φαγητό χωρίς τίποτα. Τα χωριά είναι 20 λεπτά από την Καρδίτσα. Είναι δύσκολο να προσεγγίσει κάποιος από την Καρδίτσα οδικώς. Αυτή την στιγμή δεν βρέχει», συμπλήρωσε η κ. Γιώτα.

«Με πήρε τηλέφωνο και έκλαιγε» – Εγκλωβισμένη μητέρα με δύο μικρά παιδιά

Η κυρία Δέσποινα, μεταφέρει την κραυγή αγωνίας μίας συναδέλφου της, η οποία βρίσκεται εγκλωβισμένη στο σπίτι της στον Παλαμά μαζί με τα δύο μικρά παιδιά της, ηλικίας 6 ετών και 6 μηνών αντίστοιχα.

«Ήταν έντρομη, έκλαιγε. Μου είπε πως είναι χωρίς ρεύμα, ζήτησε να στείλουν βάρκες για να τους απεγκλωβίσουν. Είναι αδύνατο να βγουν από το σπίτι, μπαίνουν νερά μέσα» περιγράφει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αυλή της γυναίκας έχει πλημμυρίσει και τα νερά αρχίζουν και μπαίνουν εντός του σπιτιού από το τζάκι και την κουζίνα, με τη ζωή τους να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Συνεχίζονται οι πλημμύρες στη Λάρισα – Απεγκλωβίστηκαν με βάρκες 20 άτομα

Συνεχίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι καταστροφές σε πολλές περιοχές του νόμου Λάρισας.

Στην περιοχή Καστρο υπήρξε σήμερα επιχείρηση απεγκλωβισμού τουλάχιστον 20 ατόμων, από ομάδα της 8ης ΕΜΑΚ, η οποία ξεκίνησε με βάρκες την επιχείρηση διάσωσής τους.

Παράλληλα, ο παραλιακός δρόμος της περιοχής του Αγιόκαμπου στον δήμο Αγιάς έχει κοπεί από τα ορμητικα νερά και η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται και στα Φάρσαλα όπου μεγάλες ποσότητες νερού, λάσπης και πέτρες πλημμύρισαν την πόλη με τις καταστροφές να είναι μεγάλες.

Αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται σε ολόκληρες τις περιοχές των περιφερειακων δήμων του νόμου Λάρισας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες αργά το βράδυ μεταφέρθηκαν σε πρόχειρη δομή στο Κλειστό Γυμναστήριο της Πόλης της Λάρισας τουλάχιστον 100 κάτοικοι από το χωριό Αρμένιο για να φιλοξενηθούν.

Μήνυμα του 112 σε περιοχές των Τρικάλων – Υπερχείλισε ο Ληθαίος

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην πόλη των Τρικάλων, καθώς ο Ληθαίος ποταμός έχει υπερχειλίσει σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να έχουν μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα. Κατοικίες, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από το νερό του ποταμού, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση απευθύνοντας έκκληση για άμεση βοήθεια και συνδρομή από την πολιτεία.

 

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Λίλη, Βαλομάνδρι, Παραπόταμος και Δροσερό Τρικάλων, προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Λίλη, Βαλομάνδρι, Παραπόταμος και Δροσερό απομακρυνθείτε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων, λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

in.gr

Read Previous

Υψηλή χοληστερόλη: 3 τροφές για να τη μειώσετε χωρίς φάρμακα – Προστατεύουν την καρδιά

Read Next

Κακοκαιρία Daniel: Η στιγμή που καταρρέει σπίτι στην Καρδίτσα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *