Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 87η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, εξειδικεύοντας όσα ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε «μεταρρύθμιση κάθε βραχίονα που μας κρατάει πίσω», έκανε λόγο για «νέα συμφωνία αλήθειας», ενώ ανακοίνωσε και ορισμένα οικονομικά μέτρα – με δεδομένο το μικρό «καλάθι» της φετινής ΔΕΘ – από τα οποία ξεχωρίζει το «ξεπάγωμα» των τριετιών για τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα.

Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου

13:22 Για τον Κασιδιάρη και τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει η ρύθμιση που αναφέρει ότι αν κάποιος είναι πρωτόδικα καταδικασμένος δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του ακόμα κι αν εκλεγεί αφού τίθεται σε αργία.

Γι’ αυτό και δεν πάρθηκε αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία, όπως έγινε στις εθνικές εκλογές.

13:18 Για το ΕΣΥ και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές

Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ μίλησε για τους μισθούς γιατρών και νοσηλευτών που αυξήθηκαν, επίσης, με προτεραιότητα.

Σε ερώτηση για τις παραιτήσεις ιατρικού προσωπικού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν φαίνεται το φαινόμενο να είναι χειρότερο από τις προηγούμενες χρονιές.

13:14 Για την Πολιτική Προστασία

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό ότι μπορούμε να εκκενώσουμε περιοχές με το 112 και αντιπαρέβαλε τι συνέβη στη Χαβάη, αλλά και πέρσι στη Γερμανία όπου πέθαναν 170 άνθρωποι.

«Είναι μια ολόκληρη συνεργασία, αυτό μπορέσαμε και το πετύχαμε, γι’ αυτό ενισχύουμε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και βάζουμε πολιτικό προϊστάμενο», είπε, ενώ αποκάλυψε ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση τον Ιούνιο για προσωπικούς του λόγους.

13:09 Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή ότι του έκανε ερώτηση η δημοσιογράφος Σοφία Φασουλάκη, ευχήθηκε στην ίδια, αλλά και στην κόρη του για τη γιορτή τους.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η ΝΔ θεωρεί ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια πολιτική μάχη.

Σε 13 υποψήφιους Περιφερειάρχες έχει δώσει στήριξη η ΝΔ και σε τρεις δημάρχους στις μεγάλες πόλεις.

Τον απολογισμό θα τον κάνουμε το βράδυ των εκλογών απάντησε σε ερώτηση για τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.

Για το εάν μπορεί να γίνει μετεγκατάσταση χωριών που πνίγονται συνεχώς, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών και μετά από συνεννόηση με τους επιστήμονες και την τεκμηρίωσή τους για κάτι τέτοιο.

13:06 Ξανά για τα ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα μπει σε συζήτηση σε σχέση με ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

«Σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί κανείς να πετύχει το 100% των διεκδικήσεών του. Ο όρος υποχωρήσεις δεν είναι δόκιμος, οι κινήσεις είναι αυτονόητες να διερευνήσουμε αν μπορούμε να πετύχουμε συμφωνία στο θέμα των θαλασσίων ζωνών – ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», είπε ο πρωθυπουργός.

13:04 Για τους μισθούς

Για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ακόμα – και ενδεχομένως για αρκετό καιρό – θα καθορίζεται από κυβερνητική απόφαση.

«Είναι ενθαρρυντικό πως οι μισθοί αυξάνονται και στην προσπάθειά τους να βρουν προσωπικό, οι επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να το κάνουν. Βοηθήθηκαν από το κράτος και μπορούν να κάνουν λελογισμένες αυξήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι Ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό»

12:59 Για τον εκλογικό νόμο

«Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω κάποια αλλαγή στον εκλογικό νόμο», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ έριξε ξανά τα πυρά του στην απλή αναλογική.

«Δεν θεωρώ ότι η απάντηση απέναντι στα ακραία και περιθωριακά κόμματα είναι η αύξηση του ποσοστού εισόδου τους στο κοινοβούλιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι Ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό», είπε ο πρωθυπουργός, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

12:57 Για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση για το ποιον θα ήθελε αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Δεν μπορώ να απαντήσω, θέλετε να με προβοκάρετε. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τη φράση του Μάο: μεγάλη αναταραχή θαυμάσια κατάσταση, αλλά αυτό το θέμα δεν αφορά εμένα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εγώ προσβλέπω σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που έχει μάθει από τα λάθη της και θα δώσει έμφαση στην ουσία, όχι στην επικοινωνία και την τοξικότητα», είπε.

«Για τον κ. Τσίπρα δεν μπορώ να κάνω καμία κρίση», είπε, για το εάν θα επιστρέψει στην πολιτική σκηνή

12:52 Για τις ζημιές και την αποζημίωσή τους

«Ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλύπτει όλες τις ζημές που θα προκύψουν από φυσικές καταστροφές σε περίοδο κλιματικής κρίσης. Το κάναμε τα τελευταία χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να πάμε σε υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση της περιουσίας, όπως γίνεται με τα αυτοκίνητα.

«Όσα περισσότερα ασφαλίζονται, τόσο χαμηλότερα είναι τα ασφάλιστρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Για τη Θεσσαλονίκη, όπου ο ίδιος είναι πλέον βουλευτής είπε, ότι το 2027 θα είναι πολύ καλύτερη, μια διαφορετική πόλη. Μίλησε για «νέφος καχυποψίας» που ακόμη υπάρχει, αλλά το Μετρό θα μπορέσει εν μέρει να το εξαφανίσει.

12:47 Για τα μέτρα που εξήγγειλε το Σάββατο

«Τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρέπει να κάνουμε άλματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι ζήτημα που αποτελεί μια ‘καραμέλα’ διαδοχικών κυβερνήσεων αλλά καμιά δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και τα καθαρά τους εισοδήματα που προκαλούν ερωτήματα.

«Θέλω τον επόμενο χρόνο να υπάρχει χάρτης σε κάθε παραλία που θα δείχνει ποιο κομμάτι της έχει μισθωθεί, να μπορεί να το ελέγχει ο πολίτης», σημείωσε.

«Νομιμότητα παντού», για να μην υπάρχουν κάποιοι που αισθάνονται κορόιδα και κάνουν το ίδιο, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα της δόμησης.

«Υπάρχει για την παράνομη δόμηση ένα όριο, είναι το 2011», είπε. «Να χτίσουμε ξανά τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία», τόνισε.

12:41 Για το rotation στο υπουργικό συμβούλιο

«Είναι καλό ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι υπουργοί να δοκιμάζονται σε νέα χαρτοφυλάκια», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν, δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αποφεύγει τους συχνούς ανασχηματισμούς, ενώ τόνισε ότι το πρώτο κριτήριο για τον κάθε υπουργό είναι η αποτελεσματικότητά του, ωστόσο δίνει χρόνο.

Το δεύτερο είναι η συμπεριφορά του και τότε η κρίση μπορεί να είναι στιγμιαία και ακαριαία.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα και τα μέτρα που έχουν παρθεί το τελευταίο τρίμηνο.

«Μέσα σε τρεις μήνες η χώρα πήρε επενδυτική βαθμίδα. Αν δεν είχαμε φωτιές και πλημμύρες αυτή θα ήταν η είδηση της ΔΕΘ», επισήμανε.

«Μια κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της», είπε ο πρωθυπουργός. Αυξήσαμε το ποσοστό μας στις εκλογές, κρίθηκε θετικά η προηγούμενη κυβέρνηση, σημείωσε επίσης.

12:36 Για την ακρίβεια

Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών, ενώ είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε ότι τα επιδόματα που δίνονται και θα συνεχίσουν να δίνονται είναι «επιδερμικός τρόπος» αντιμετώπισης.

«Σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος» είναι ο πρώτος πυλώνας αντιμετώπισής της. «Η ακρίβεια κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθεί, οι αυξήσεις στους μισθούς θα μείνουν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο δεύτερος πυλώνας αντιμετώπισης είναι η λειτουργία της αγοράς και τόνισε ότι οι έλεγχοι θα πολλαπλασιαστούν.

«Αν κάποιος πάει να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων πατώντας πάνω σε ό,τι έγινε στη Θεσσαλία, θα τον τσακίσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε μεγάλες εταιρείες.

«Θα τη δώσουμε τη μάχη αυτή, αν και δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε», τόνισε.

12:31 Για τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό ότι οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί.

«Όταν διαφωνούμε να μη φτάνουμε τα πράγματα στα άκρα όπως δυστυχώς κληθήκαμε να διαχειριστούμε με ευθύνη της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια», σημείωσε.

«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι θέματα που αφορούν την εθνική ακεραιότητα, όπως τα νησιά του ελληνικού Αιγαίου, δεν μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Η Τουρκία έχει συμφέρον αυτή την περίοδο να προσεγγίσει τη Δύση και να είναι ένας καλός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία γνωρίζει πως επειδή ακολουθήσαμε αποτελεσματική πολιτική, η ΕΕ περνά μέσα από τις σχέσεις με την Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως αυτό το γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Ψέμα ότι ο στρατός άργησε να παρέμβει στη Θεσσαλία»

12:26 Για «ανίκανο επιτελικό κράτος» κάνει λόγο η αντιπολίτευση – Τι απάντησε ο πρωθυπουργός

Η Ελένη Ευαγγελοδήμου από την εφημερίδα «Τα Νέα» ρώτησε για το αν το επιτελικό κράτος λειτούργησε.

«Λειτούργησε το επιτελικό κράτος μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία», είπε ο πρωθυπουργός και χρησιμοποίησε το παράδειγμα της σύστασης του Συντονιστικού Οργάνου που σχηματίστηκε.

«Το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά την αρμοδιότητα του κάθε υπουργού να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο του», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «γινόντουσαν συσκέψεις δύο φορές την ημέρα».

«Το νερό το οποίο έπεσε στη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανές, αν κάποιος πιστεύει ότι κάποιο κράτος μπορούσε να το χρησιμοποιήσει είναι βαθιά νυχτωμένος», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

12:22 «Να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη»

«Θα γίνονται περισσότερες ασκήσεις στο πεδίο, όχι μόνο σχέδια στα χαρτιά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με τα σχέδια που υπάρχουν σχετικά με την  αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

«Υπάρχει μεγάλη τοπική σοφία», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι τα χωριά του κάμπου ήξεραν πώς να κινηθούν γιατί έχουν αντιμετωπίσει ξανά πλημμύρες, αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί, τόνισε.

«Ο στρατός σε μια δημοκρατική χώρα δεν κάνει του κεφαλιού του», πρόσθεσε. Περιμένει την Πολιτική Προστασία να του ζητήσει να παρέμβει, είπε.

12:15 Για το εάν έγιναν λάθη – «Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό»

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα ενταχθούν στην Πολιτική Προστασία, είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι χρειάζεται η λιγότερο γραφειοκρατική εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τους ευρωπαϊκούς πόρους ο πρωθυπουργός είπε ότι το Ταμείο Ανάπτυξης το διαπραγματεύτηκε προσωπικά. Η δυνατότητα που δίνεται είναι να προστεθεί μια πρόσθετη ευελιξία που δεν μετρά στο χρέος και το έλλειμμα για να γίνουν παρεμβάσεις, είναι σημαντική παρακαταθήκη, τόνισε.

«Το ίδιο ισχύει και με τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ, κανένα ΕΣΠΑ δεν είχε απορρόφηση 100%», σημείωσε.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

12:10 Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των πλημμυρών

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι χρειάζεται να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο την Πολιτική Προστασία. Ο στόχος είναι να υπάρχουν όσο δυνατόν λιγότερες απώλειες, ενώ σημείωσε ότι οι ειδικοί θα κρίνουν αν τα έργα που έγιναν στη Θεσσαλία για τις πλημμύρες ήταν αποτελεσματικά.

«Οι πόλεις της Θεσσαλίας δεν πλημμύρισαν, τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη», τόνισε.

«Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα παραλάβει τα νέα καναντέρ, το 2026», είπε ο πρωθυπουργός.

12:05 Για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Πρωτοφανές χαρακτήρισε το φαινόμενο που χτύπησε τη Θεσσαλία, ενώ έδειξε χάρτες του Meteo που συγκρίνουν την κακοκαιρία Daniel με τον «Ιανό» και δείχνουν πόσο πιο σφοδρή ήταν.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε το 112 που είναι διαφορετικός σε σχέση με ό,τι ισχύει για τις φωτιές.

«Αποφασίσαμε τα ελικόπτερα να πετάξουν τα ελικόπτερα όταν θα ήταν ασφαλές» και αυτό έγινε. «Σώσαμε ανθρώπινες ζωές επειδή δράσαμε συντονισμένα και με αυτοθυσία», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στον νέο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας που θα είναι και φορέας υλοποίησης, ενώ τόνισε ότι έχει ζητήσει βοήθεια από την Ολλανδία που έχει τέτοια εμπειρία αντιμετώπισης πλυμμυρικών φαινομένων.

Θα επιδιώξω διακομματική συναίνεση για την ηγεσία του Οργανισμού, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

 

in.gr

Read Previous

Κυριάκος Μητσοτάκης στην 87η ΔΕΘ: Χρόνια πολλά στην κόρη μου Σοφία και σε όλες τις εορτάζουσες

Read Next

Μια συγκεκριμένη άσκηση μπορεί να σταματήσει τις λιγούρες και το υπερβολικό φαγητό

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *