Πάρκινσον: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα

Η νόσος Πάρκινσον πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη νευροεκφυλιστική ασθένεια της μέλαινας ουσίας του εγκεφάλου, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή της ντοπαμίνης.

Η νόσος έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των νευρικών κυττάρων που παράγουν τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες περίπου το 1% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60, παρουσιάζει συμπτώματα Πάρκινσον.

Σπανιότερα, η εκδήλωση της νόσου μπορεί να εμφανιστεί πριν την ηλικία των 50 ετών και αφορά περίπου το 10-15% των περιπτώσεων.

Η νόσος Parkinson χαρακτηρίζεται από:

  • Βραδυκινησία (βραδύτητα στο σχεδιασμό, την έναρξη και την πραγματοποίηση των κινήσεων) και τουλάχιστον ένα από τα εξής:
  • Τρόμο (τρέμουλο) ηρεμίας (ο οποίος ελαττώνεται με την κίνηση και εξαφανίζεται στον ύπνο).
  • Μυϊκή δυσκαμψία που, σε συνδυασμό με τον υποκείμενο τρόμο, δημιουργεί το «φαινόμενο οδοντωτού τροχού» κατά τις παθητικές κινήσεις των άκρων από το γιατρό.
  • Αστάθεια, που οφείλεται σε απώλεια των αντανακλαστικών διατήρησης της όρθιας στάσης.

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εμφανίζονται πρώτα και είναι εντονότερα στη μία πλευρά του σώματος. Σε κάποιους ασθενείς υπερισχύει ο τρόμος ηρεμίας, ενώ σε άλλους παρατηρείται ακινησία και δυσκαμψία.

Εκτός από τις κινήσεις των άκρων, επηρεάζονται γενικά όλες οι αυτόματες κινήσεις του σώματος, με αποτέλεσμα μείωση της συχνότητας βλεφαρισμών και των κινήσεων έκφρασης του προσώπου, έτσι που αυτό να φαίνεται παγωμένο, ελάττωση της έντασης της φωνής και μονότονη άρθρωση, σιελόρροια, δυσφαγία, καμπούριασμα, επιταχυνόμενο βάδισμα (μικρά, συρόμενα βήματα που επιταχύνουν).

Εκτός από τα κινητικά προβλήματα, παρατηρούνται και άλλα, μη κινητικά συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται πριν από τα κλασικά κινητικά συμπτώματα στο 20% των ασθενών.

Σε αυτά περιλαμβάνονται: κατάθλιψη, διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο REM (ο ασθενής «ζει» τα όνειρά του), σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, αϋπνία, υπνηλία, κόπωση, νευροψυχιατρικά συμπτώματα, δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, ανοσμία, αγευσία, πόνος στον ώμο και τη ράχη.

Όλοι οι άνθρωποι που τρέμουν τα χέρια τους δεν έχουν Πάρκινσον.

Ο ιδιοπαθής τρόμος είναι πολύ συχνός σε όλες τις ηλικίες. Μόνο το 70% των παρκινσονικών παρουσιάζει τρόμο κατά την έναρξη της νόσου.

Αν κάποιος εμφανίσει κάποια από τα ανωτέρω συμπτώματα πρέπει άμεσα να εξεταστεί από νευρολόγο.

(Πηγή: onmed.gr)

Read Previous

Το πόρισμα για το στέγαστρο Καλατράβα – «Ούτε στο ελάχιστο επιτρεπόμενο η στατική επάρκεια»

Read Next

Φαρμάκης από Πύργο: “Πάμε μπροστά! Όλοι μαζί! Για την Ηλεία και για τη Δυτική Ελλάδα!” (ΒΙΝΤΕΟ)

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *