Ελλειμματική Προσοχή σε ενήλικες: Τα 5 σημάδια που τη «φανερώνουν»

Μία νεαρή γυναίκα, που διαγνώστηκε στα 30 της χρόνια με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), παρέθεσε σε ανάρτησή της στο TikTok τα συμπτώματα που είχε και δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οφείλονταν σε αυτό.

Η κυρία Kelly Baum συστήνεται ως εκπαιδεύτρια (coach) του συνδρόμου. Όπως λέει, μία από τις ύποπτες συμπεριφορές που είχε ήταν να ακούει ακατάπαυστα το ίδιο τραγούδι. Το είχε στην επανάληψη και το άκουγε μέχρι να εξαντλήσει κάθε συναίσθημα που της έβγαζε και να το σιχαθεί.

Η αναβλητικότητα επίσης είναι ύποπτη ένδειξη όταν αφορά ολιγόλεπτες δουλειές. «Αν και ξέρεις ότι θα χρειαστείς μόνο 5 λεπτά, δεν μπορείς να πείσεις τον εαυτό σου να το κάνει», αναφέρει. «Όσο κι αν προσπαθείς, όσο και αν οι άλλοι σε πιέζουν, απλώς δεν μπορείς».

Οι πάσχοντες από τη διαταραχή σκοντάφτουν επίσης συχνά στα έπιπλα, συνέχισε. Όπως εξήγησε, η διαταραχή και η νευροαπόκλιση μπορεί να επηρεάσουν την ιδιοδεκτικότητα. Πρόκειται για την επίγνωση που έχει ένα άτομο για τη θέση και την κίνηση του σώματός του, εξήγησε.

Ο καφές και το αυτοκίνητο

Οι πάσχοντες από τη διαταραχή μπορεί επίσης να έχει παράδοξη σχέση με τον καφέ. Μολονότι τον καταναλώνουν για να τους τονώσει, ο καφές στην πραγματικότητα τους κάνει να νιώθουν πιο κουρασμένοι.

«Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης», υποστηρίζει. «Όταν ένας ασθενής πίνει καφέ, αυξάνονται τα επίπεδα της ντοπαμίνης και τα πράγματα εξομαλύνονται και αισθάνεται πιο χαλαρός», ανέφερε.

 

Τέλος, οι πάσχοντες από ΔΕΠΥ μπορεί να κάθονται επί ώρα στο αυτοκίνητό τους όταν φθάνουν στον προορισμό τους, δίχως να βγαίνουν. «Αυτό οφείλεται στο ότι συχνά δυσκολεύονται με τις εναλλαγές των δραστηριοτήτων. Είναι σαν να πρέπει να το δουλέψουν μέσα τους πριν το κάνουν», εξηγεί.

Η κυρία Baum μοιράζεται τακτικά με τους ακολούθους της πως είναι η νευροσυμπεριφορική διαταραχή, για να βοηθήσει άλλους ασθενείς να την διαχειριστούν καλύτερα.

Read Previous

Youth Pass: Πότε ξεκινάνε οι αιτήσεις για τα 150 ευρώ

Read Next

Δυτική Ελλάδα: “Ρούφηξαν” από πρατήριο 1.000 λίτρα πετρέλαιο!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *