Καιρός: Επίσημο! Και όμως έρχονται τα πρώτα χιόνια

Στην τελική ευθεία για να υποδεχτούμε το νέο κύμα κακοκαιρίας, φαίνεται πως μπαίνουμε, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι μετεωρολόγοι. Κακοκαιρία υψηλής επικινδυνότητας, η οποία θα φέρει και τα πρώτα χιόνια στη χώρα σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Ο μετεωρολόγος του OPEN, στο επίσημο site του marousakis.gr, έδωσε το προσωπικό του καιρικό στίγμα για τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας ωστόσο πως οι ημέρες κακοκαιρίας, δεν θα κρατήσουν και πολύ, με την αλλαγή του σκηνικού να αλλάζει ξανά μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του γνωστού μετεωρολόγου, η Τρίτη και η Τετάρτη αναμένεται να είναι οι πιο δύσκολες μέρες, καθώς σε πολλές περιοχές κυρίως από το ύψος της Λαμίας και πάνω, θα υπάρξει πτώση ακόμα και 10 βαθμών Κελσίου της θερμοκρασίας.

Αποτέλεσμα που θα φέρει και τα πρώτα χιόνια στις βουνοκορφές προς τα βόρεια ηπειρωτικά.

Καιρός: Όσα αναφέρει στην πρόγνωσή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

Επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από σήμερα και από βορρά προς νότο με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές – καταιγίδες, την επικράτηση πολύ ισχυρών βοριάδων, αλλά και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Η επιδείνωση αυτή του καιρού αναμένεται να κορυφώσει τη δράση της το διήμερο Τρίτη – Τετάρτη όπου θα είναι και οι πιο επικίνδυνες ημέρες της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε.

Αιτία γι ‘ αυτή την εξέλιξη είναι η διαταραχή που εντοπίζουμε στο πλαίσιο του χάρτη που ακολουθεί και η οποία από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια θα ωθήσει ψυχρότερο αέρα προς την περιοχή μας και ο οποίος καθώς θα αλληλεπιδράσει με την τοπογραφία που θα συναντήσει αλλά και με θερμότερο αέρα που ήδη υπάρχει στα μέρη μας, θα δημιουργήσει αυτό το κύμα κακοκαιρίας που αν και δείχνει να κινείται γρήγορα, είναι ικανό να προκαλέσει προβλήματα.

Καιρός: Σε ποιες περιοχές θα δούμε ακραία καιρικά φαινόμενα

Τα γεωγραφικά διαμερίσματα που θέλουν τα προγνωστικά στοιχεία να επηρεάζονται περισσότερο από αυτό το κύμα κακοκαιρίας, είναι η δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα. Εκεί αναμένουμε τον μεγαλύτερο όγκο νερού και ο οποίος δείχνει να πέφτει σε μικρό χρονικό διάστημα.

Καιρός: Άνεμοι και συνθήκες θα δημιουργήσουν πλημμυρικά επεισόδια

Περιοχές όπως το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική – κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η δυτική – κεντρική Στερεά, αλλά και η κεντρική και βόρεια Πελοπόννησος, είναι περιοχές οι οποίες ενδέχεται να ξεπεράσουν τοπικά τους 40 με 60 τόνους ανά στρέμμα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του 12ωρου, συνθήκες που οδηγούν σε πλημμυρικά επεισόδια είτε τοπικά είτε και πιο εκτεταμένα.

Καθώς ο ψυχρότερος αέρας θα συγκρουστεί με τις ήδη υπάρχουσες πιο θερμές αέριες μάζες, θα δημιουργήσει μεγάλη οριζόντια βαροβαθμίδα (διαφορά πίεσης), με αποτέλεσμα την επικράτηση επικίνδυνων ανέμων ιδιαίτερα προς τα κεντρικά και βόρεια τμήματα.

Εκτός από αυτόν τον παράγοντα που αφορά τη συνοπτική κλίμακα, θα πρέπει να επισημάνουμε και την πρόσκαιρη αλλά επικίνδυνη ενίσχυση των ανέμων που μπορεί να παρουσιαστεί κατά την ώρα εκδήλωσης των βροχών – καταιγίδων, όπως επίσης και το ενδεχόμενο τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλάζι ή έντονους κεραυνούς εξαιτίας της έντονα ασταθούς ατμόσφαιρας που θα επικρατήσει.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση για περιοχές που βρίσκονται από το ύψος της Λαμίας και πιο πάνω η οποία πτώση μπορεί τοπικά να ξεπεράσει ακόμη και τους 10° ιδιαίτερα προς τα βορειοδυτικά – βορειοανατολικά της χώρας μας. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει και στο πρώτο «άσπρισμα» βουνοκορφών προς τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας.

Read Previous

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Read Next

Πώς θα εορταστεί η 28η Οκτωβρίου σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *