Μητσοτάκης: Επίδομα θέρμανσης και σε όσους θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα

Οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε την επιδότηση των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα από το 2024, στην εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό Συμβούλιο. 

Η νέα επιδότηση πρόκειται να έχει γεωγραφικά, πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Εκτός επιδότησης μένουν οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Στην εισήγησή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε αντικοινωνική συμπεριφορά τη φοροδιαφυγή, προανήγγειλε αφενός ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώσουν εισόδημα πάνω από το τεκμαρτό όριο θα απαλλαγούν από το ήμισυ του τέλους επιτηδεύματος από το 2024, ενώ έκανε και επίσημο ότι θα λάβουν επίδομα θέρμανσης και τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι η πυξίδα της κυβέρνησης δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις. «Όσα ανακοίνωσα στη ΔΕΘ γίνονται πλέον νόμος. Ρυθμίσεις για τα POS, την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Πρέπει να δούμε τη στρεβλή εικόνα για να την αλλάξουμε. Δεν γίνεται οι περισσότεροι να δηλώνουν λιγότερα από τον υπάλληλό τους. Από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν σημείο αναφοράς, το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν μπορεί να είναι κατώτερο του κατώτατου μισθού, αλλά και κίνητρο. Όσοι εμφανίζουν πάνω, θα απαλάσσονται από το 50% του τέλους επιτηδεύματος από το 2024, ενώ οι υπόλοιποι θα απαλλαγούν για το 25%. Παράλληλα, θα διορθώσουμε την αδικία και θα επιδοτηθούν και τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα».

Επίδομα θέρμανσης 2024: Βγήκε το ΦΕΚ

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 και ο καθορισμός του ύψους των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης αυτού. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέσα στις πρώτες 15 ημέρες του Νοεμβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων για το επίδομα και οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια όπως περιγράφονται παρακάτω.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα των δύο Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία. Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.

δ) Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.

ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.

στ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης με αυτούς.

Για τον προσδιορισμό των ανωτέρω εξαιρέσεων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2022, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά τη δημοσίευση της παρούσας και άλλες πηγές.

Read Previous

Μάθιου Πέρι: Η κοινή δήλωση των συμπρωταγωνιστών του από τα «Φιλαράκια»

Read Next

Σφυροκόπημα και συνεχείς βομβαρδισμοί στη Γάζα – Δεκάδες νεκροί από την επιδρομή στη Τζαμπαλίγια, κρατήρας στο έδαφο

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *