Ακρίβεια: Έξι μέτρα «ανάσα» για τα νοικοκυριά έως τα Χριστούγεννα

«Παράθυρο» για νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης των πολιτών έως το τέλος του έτους, ανοίγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού πρώτα αποτυπωθεί και επίσημα η καλή πορεία των εσόδων και προκύψει πως ο δημοσιονομικός χώρος επιτρέπει νέες «διορθωτικές» κινήσεις.

Ειδικότερα, μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να καταβληθεί έκτακτο επίδομα σε ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται να «τρέξουν» επιπλέον έξι πακέτα με παροχές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «τέρας» της ακρίβειας.

Η νέα επιταγή ακρίβειας θα κυμαίνεται στα 200 με 250 ευρώ και θα αφορά οικογένειες με χαμηλά εισοδήματαάτομα με αναπηρία και μη επιδοτούμενους άνεργους ενώ από τα δημοσιονομικά περιθώρια θα κριθεί εάν η οικονομική ενίσχυση επεκταθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ Κωστή Χατζηδάκη, η κυβέρνηση έχει σκοπό να «ξύσει τον πάτο του βαρελιού», προκειμένου να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος να στηριχθούν οι ευάλωτοι πολίτες, ενώ ο υφυπουργός, κ. Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον σταθμό του Mega πως  ανάλογα με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα φέρει ο προϋπολογισμός στους τελευταίους μήνες που απομένουν, «θα αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ που υπάρχει ώστε να στηριχτεί ο κόσμος».

Ωστόσο, το είδος της μορφής που θα έχει αυτό το μέτρο, θα αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη.

Τα μέτρα «ανάσα»

Μέχρι στιγμής, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά προβλέπεται να επωφεληθούν από συγκεκριμένα μέτρα στήριξης που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή, μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Πιο συγκεκριμένα:

Market Pass 2

Mέχρι και τις 8 Ιανουαρίου 2024 για όλους τους δικαιούχους, δέχθηκε η υποβολή αιτήσεων για την καταβολή του Market Pass, αναφορικά με τους μήνες ΑύγουστοΣεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023.

Ακόμη παράταση δέχεται η διάρκεια της ισχύος των ψηφιακών καρτών, όπου καταβάλλεται η οικονομική ενίσχυση έως και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι, για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης, ενώ για όλους τους δικαιούχους, η ισχύς των ψηφιακών καρτών όπου καταβάλλεται η οικονομική ενίσχυση παρατείνεται έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Youth Pass

Λίγες ημέρες έμειναν για να «τρέξει» το πρόγραμμα Youth Pass, καθώς οι αιτήσεις αναμένεται να «ανοίξουν» την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου.

Μέσω του εν λόγω προγράμματος, οι δικαιούχοι θα λάβουν voucher ύψους 150 ευρώ που μπορούν να το εξαργυρώσουν σε ταξίδια αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως σινεμά, θεατρικές παραστάσεις.

Δικαιούχοι του Youth Pass είναι οι φορολογούμενοι κάτοικοι Ελλάδος, που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους. Τονίζεται πως δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.

Επίδομα θέρμανσης

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 πρόκειται να ξεκινήσει η επιδότηση θέρμανσης σε όσους δηλώσουν πως θερμαίνονται μέσω χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, κατ΄ αντιστοιχία των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης με άλλες μορφές ενέργειας, που χορηγείται τα τελευταία έτη, προβλέπεται στα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, όσοι χρησιμοποιούν κλιματιστικά, αντλίες θερμότητας ή άλλες συσκευές για να ζεστάνουν το σπίτι τους, πρόκειται να λάβουν επιδότηση η οποία θα κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου – Μαρτίου και θα παρέχεται ως έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Εφάπαξ

Σε 750.000 συνταξιούχους όλων των ταμείων με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα καταβληθεί έκτακτο επίδομα από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Αναπροσαρμόζεται κατά 8% το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 225.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Έτσι όσοι λαμβάνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι λαμβάνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ και όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα θα λάβουν 432 ευρώ.

Αγροτικό πετρέλαιο

Οι αγρότες θα εισπράξουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2023.

Read Previous

Ένας από τους πλουσιότερους YouTuber στον κόσμο έχτισε 100 πηγάδια με πόσιμο νερό στην Αφρική

Read Next

Νετανιάχου: Δεν θα υπάρξει κατάπαυση πυρός χωρίς απελευθέρωση των ομήρων – Σε ασφυκτικό κλοιό η Γάζα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *