Δώρο Χριστουγέννων: Πότε η καταβολή του – Πως υπολογίζεται

Επισημοποιήθηκε η καταληκτική ημερομηνία, για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων 2023. Δείτε πότε καθώς και τον τρόπο υπολογισμού του.

Δικαιούχοι είναι όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Μάλιστα, η προθεσμία για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων 2023 εκπνέει στις 21 Δεκεμβρίου που, φέτος, πέφτει, ημέρα Πέμπτη.

Δώρο Χριστουγέννων: Δείτε πως να το υπολογίσετε

Ο υπολογισμός είναι απλός για όσους εργάζονται χωρίς διακοπή σε έναν εργοδότη, αφού σε ένα γενικότερο πλαίσιο «βγαίνει» λίγο παραπάνω από έναν «καθαρό» μηνιαίο μισθό.

Πληρώνεται μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταβληθεί σε είδος.

Για τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων πολλαπλασιάζεται το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί το συντελεστή 0,041666.

Παράδειγμα: Εργαζόμενος με 900 ευρώ (μικτό μισθό) με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη την παραπάνω χρονική περίοδο (1/5 – 31/12) δικαιούνται ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων το οποίο ισούται με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η εργασία στον εργοδότη είναι μικρότερη σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας).

Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας».

Δώρο Χριστουγέννων 2023: Τι ισχύει και πως υπολογίζεται για τους ωρομίσθιους

Ο υπολογισμός γίνεται, βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2022 μέχρι 31-12-2022.

Διαιρούνται, δηλαδή, οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό διά του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάστηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Δώρο Χριστουγέννων 2023: Τι ισχύει για τους εργαζομένους με μερική απασχόληση

Ισχύει το ίδιο έχοντας όμως, ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με το χρόνο απασχόλησής του από 01/05/2022 έως 31/12/2022.

Υπολογισμός του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση):

Δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2022 έως 31/12/2022.

Read Previous

Η βαθμολογία στην Basket League μετά το Παναθηναϊκός – ΑΕΚ στην 7η αγωνιστική

Read Next

H Kέιτ Μίντλετον ποζάρει δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο -Με κομψό ζιβάγκο που θα γίνει sold out

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *