Μητσοτάκης σε περιφερειάρχες: 8,1 δισ. πρόσθετοι πόροι στα νέα περιφερειακά προγράμματα

Τον καλύτερο συντονισμό για την υλοποίηση των 13 περιφερειακών σχεδίων που είχε παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία στην προεκλογική περίοδο ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του προς τους 13 περιφερειάρχες τους οποίους υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης έργων υπό την προεδρία της κυβέρνησης και τον Άκη Σκέρτσο για την παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων αλλά και τη δημιουργία μιας δημόσιας πλατφόρμας για τα έργα τα οποία ολοκληρώνονται, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε περιφέρεια.

«Να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού στους περιφερειάρχες στους οποίους τόνισε ότι στόχος είναι η καλύτερη συνεργασία, χωρίς κομματικούς χρωματισμούς καθώς «αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού

Η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση Β βαθμού έχυν μια υποχρέωση χωρίς κομματικούς χρωματισμούς, την καλύτερη συνεργασία για την βελτίωση της ζωής των πολιτών μας και την ανάπτυξη

Την ενδυνάμωση της σχέσης των πολιτικών που υλοποιούμε, την μείωση των ανισοτήτων σε επίπεδο περιφερειών. Την αποτελεσματικότηερη διαχείριση των προκλήσεων από μείζονες εξωγενείς κρίσεις και βέβαια την αποκέντρωση που αποτελεί την προυπόθεση ευημερίας όλων. Δεν υπάρχουν Έλληνες πολλών ταχυτήτων.

Για πρώτη φορά πέρυσι επιχειρήσαμε μια αναλυτική αποτύπωση όλων των έργων και των δράσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε 12 περιφέρειες, η Αττική είναι ξεχωριστή κατηγορία, με στόχο να τονίσουμε την ανάγκη ορθολογικής κατανομής πόρων αλλά και τα σημεία που χρειάζονται ενίσχυση και καλύτερο συντονισμό.

Αξιοποιώντας την εμπειρία αυτή και υπό τον συντονισμό της προεδρίας της κυβέρνησης του υπουργού Σκέρτσου δημιουργείται ένα πλέγμα πολιτικών έτσι ώστε να εξυπηρετείται η περιφερειακή ανάπτυξη με την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων.

Ταυτόχρονα ενισχύουμε την συνεργασία μέσω ενός μηχανισμού παρακολούθησης έργων σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και των έργων της προεδρίας της κυβέρνησης.

Στόχος μιας συνεκτικής στρατηγικής εθνικής και περιφερειακής ανάπτυξης, ενός σχεδίου που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα απέναντι σε εθνικές και τοπικές προκλήσεις.

Η ενδυνάμωση των περιφερειών αποτελεί προυπόθεση ενδυνάμωσης και βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς τους.

Θα ενεργοποιήσουμε μια ανοιχτή πλατφόρμα για κάθε πολίτη που θα παρέχεται ενημέρωση για κάθε έργο που υλοποιείται και προχωράει σε κάθε περιφέρεια και δήμο της χώρας.

Σκοπός των περιφερειακών σχεδίων ήταν να δεσμευθούμε όλοι για σε ένα αναλυτικό σχέδιο για συγκεκριμένα έργα με συγκεκριμένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένο φορέα υλοποίησης ώστε όλοι να μιλάμε την ίδια γλώσσα και να κάνουμε κατανομή εργασίας

Η χώρα έχει εξασφαλίσει τα επόμενα χρόνια από τα ταμεία συνοχής, από το ταμείο Ανακάμψης, πόρους που κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Ξέρω ότι αυτό που σας απασχολεί είναι η αύξηση των πόρων που μπορείτε να αξιοποιήσετε. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη που έχετε να ξεκινήσετε δυνάμικά τη νεά σας πορεία. Η εκτεταμένη εκπρόσωπηση της κυβέρνησης στη σημερινή συνάντηση αντανακλά την ανταπόκρισή μας σε αυτό. Είναι προφανές ότι πρέπει να επιδιώξουμε υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης ώστε να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο αλλά και είναι μια ευκαιρία να έχουμε μια συνεκτική περιφερειακή πολιτική για να έχουμε ικανοποιητική επίτευξη στόχων που θέσαμε από κοινού

Η πρόταση μου είναι πάντα ανοιχτή για όλους και θέλω να κρατήσουμε το επίπεδο αυτό ουσιαστικής συνεργασίας. Δύο φορές τον χρόνο πρέπει να συναντώμαστε για να αξιολογούμε την πρόοδο αλλά και να ακούω τα ειδικά αιτήματα του καθενός. Έχουμε αποδείξει ότι αντίπαλοι είναι τα προβλήματα και πάνω από όλα προέχει η καλή συνεργασία.

Read Previous

Δράση Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο (ΦΩΤΟ)

Read Next

Μαρουσάκης: Νέο κύμα κακοκαιρίας την Κυριακή, με βροχές, καταιγίδες και χιόνια -Ποιες περιοχές θα χτυπήσει

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *