Είναι αρκετά δύσκολο να αντισταθούμε στη ζάχαρη γιατί μας δίνει απόλαυση, ωστόσο γνωρίζουμε πως μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας.
Επομένως το να αφαιρέσουμε την ζάχαρη από την διατροφή μας θα μας ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό, για πόσο όμως μπορούμε να αντέξουμε χωρίς ζάχαρη;
Η τραγουδίστρια Κάρλι Ρέι Τζεπσεν, γνωστή για το τραγούδι «Call me maybe» που είχαμε ακούσει κάπου στο 2012 με αναρτήσεις της στα social media ανακοίνωσε περήφανα ότι κόβει την ζάχαρη.
Η 38χρονη Καναδή ξεκίνησε την προσπάθεια στις 22 Μαρτίου και με μία selfie που δημοσίευσε έγραψε πως έχει αφαιρέσει την ζάχαρη από την διατροφή της. Την τρίτη μέρα της δίαιτας η ίδια σχολίασε «Τρίτη μέρα χωρίς ζάχαρη, η ιδέα μίας πρωινής σοκολάτας απλώς απορρίφθηκε». Μάλιστα έγραψε πως «έκλεψε» γιατί έφαγε κάτι που είχε ζάχαρη αλλά εκείνη νόμιζε πως δεν είχε, σχολιάζοντας πως «σε όλα υπάρχει ζάχαρη».
Την επόμενη ημέρα φαίνεται πως η 38χρονη άρχισε να μην αντέχει άλλο και σχολίασε: «Ημέρα 97638 χωρίς ζάχαρη (εντάξει τέταρτη μέρα). Δεν μπορώ να θυμηθώ πώς είναι η ευτυχία», παραδέχτηκε.
Τελικά το «πικρό» ταξίδι της τραγουδίστριας κράτησε μόλις πέντε ημέρες και σε νέα της ανάρτηση παραδέχτηκε πόσο λατρεύει την ζάχαρη. Οι χρήστες των social media ταυτίστηκαν αμέσως μαζί της αφήνοντάς της δεκάδες μηνύματα εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» τους σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή χωρίς ζάχαρη.
«Την καταλαβαίνω τόσο πολύ», έγραψε ένας χρήστης. «Την αγαπώ απλά», σχολίασε άλλος. «Είναι όντως τόσο δύσκολο να κόψεις τη ζάχαρη», έγραψε άλλος.
«Είναι κυριολεκτικά τόσο δύσκολο, που άντεξα μόνο τρεις μέρες και παρόλα αυτά είχα σοκολατένιο γάλα τη δεύτερη, οπότε στην ουσία άντεξα μόνο μία», παραδέχτηκε ένας τρίτος χρήστης.
«Η Carly Rae Jepsen προσπαθεί να κόψει τη ζάχαρη και διαρκεί λιγότερο από μια εβδομάδα; Την νιώθω! Την αγαπώ!!!!!», σχολίασε άλλος.
Γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε στην ζάχαρη;
Επομένως η διακοπή της ζάχαρης δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Γιατί όμως; Εξελικτικά η προτίμηση της γλυκιάς γεύσης ήταν ένας τρόπος για τους προγόνους μας να διακρίνουν τα δηλητηριώδη φυτά σε αντίθεση με την πικρή γεύση που σήμαινε κάτι τοξικό.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι προσέχουμε από πού θα παίρνουμε την γλυκιά γεύση. Από τη ζάχαρη, από την κρυμμένη ζάχαρη ή από τα σάκχαρα; Ίσως λοιπόν η κατανάλωση φρούτων να αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ικανοποίησης αυτής της αίσθησης, αλλά με μέτρο.
Τα φυσικά σάκχαρα μπορούν να βρεθούν σε ορισμένα τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα με λακτόζη όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Η σακχαρόζη, βρίσκεται στο ζαχαροκάλαμο και στα ζαχαρότευτλα, στο σιρόπι σφενδάμου, ακόμη και στο μέλι.
Ωστόσο, η κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων – όπως αναψυκτικά, παγωτά και επιδόρπια – μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, η κατάθλιψη και ορισμένοι καρκίνοι.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης επιβλαβείς συνδέσεις μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης και των επιπτώσεων που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού, καθώς και επτά εκβάσεις καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παγκρέατος.
Επειδή η ζάχαρη έχει ισχυρές επιδράσεις στο σώμα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η μείωση της κατανάλωσης πρόσθετης ζάχαρης ή η πλήρης απομάκρυνσή της από τη διατροφή σας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές. Η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε προσωρινή αποτοξίνωση ή συμπτώματα στέρησης, όπως αίσθημα πείνας, πονοκεφάλους, φούσκωμα και ευερεθιστότητα.