Η κυβέρνηση μέσω του νέου νομοσχεδίου φιλοδοξεί να βάλει τέλος στη γραφειοκρατία, ενισχύοντας τη διαφάνεια στις συναλλαγές μεταξύ πολιτών και εφορίας.
Το ν/σ κινείται πάνω σε κάποιους βασικούς άξονες που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού κώδικα.
Εφορία -Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις
Η μεγαλύτερη ίσως αλλαγή, η οποία θα λύσει τα χέρια εκατοντάδων χιλιάδων φορολογούμενων αφορά τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις.
Πρακτικά, καταργείται για τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις, η υποχρέωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων.
Η φορολογική δήλωση θα προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και θα οριστικοποιείται επίσης αυτόματα αν ο φορολογούμενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Η νέα ρύθμιση υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 1 εκατ. πολίτες.
Eνδιάμεσος προσδιορισμός φόρου
Με το νέο νομοσχέδιο, γίνεται προσπάθεια να κλείσουν τα «παράθυρα» που εκμεταλλεύονταν κάποιες επιχειρήσεις, κυρίως εποχικές ώστε να αποφεύγουν την καταβολή των προβλεπόμενων φόρων.
Προς αυτή την κατεύθυνση καθιερώνεται ο ενδιάμεσος προσδιορισμός φόρου για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, οι οποίες πληρώνουν μια δόση ΦΠΑ και στη συνέχεια εξαφανίζονται.
Ψηφιακή επικοινωνία
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η επικοινωνία της φορολογικής διοίκησης με τους φορολογούμενους θα γίνεται αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα από φέτος.
Συγκεκριμένα, καταργείται η αλληλογραφία που εφαρμόζεται έως σήμερα σε μεγάλο βαθμό. Όλα τα έγγραφα θα κοινοποιούνται με την ανάρτησή τους στο λογαριασμό που διαθέτει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ.
Στην συνέχεια, ο φορολογούμενος θα λαμβάνει μια ειδοποίηση στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο και θα εισέρχεται στο πληροφοριακό σύστημα με τους κωδικούς του για να λάβει γνώση του εγγράφου.
Η επικοινωνία με επιστολές, επιδόσεις κλπ. θα γίνεται μόνο κατ’ εξαίρεση, σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.
Κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων
Οι φορολογούμενοι που τηρούν βιβλία με βάση το απλογραφικό λογιστικό σύστημα (κυρίως επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις) απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκομίζουν τα λογιστικά τους αρχεία στη φορολογική διοίκηση, εφόσον όλα τα σχετικά στοιχεία (έσοδα – έξοδα) διαβιβάζονται στην πλατφόρμα myDATA.
Το προηγούμενο καθεστώς προέβλεπε πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ για τη μη προσκόμιση των βιβλίων.
Φορολογική ενημερότητα
Στο φορολογικό νομοσχέδιο, υιοθετείται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου, ώστε η ΑΑΔΕ να ενημερώνεται για την ύπαρξη ή μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του πολίτη και αντίστοιχα να χορηγεί ή μη το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.
Πρακτικά, με τη ρύθμιση αυτή, κυρίως οι ΟΤΑ αλλά και άλλοι φορείς του Δημοσίου θα επικοινωνούν με την ΑΑΔΕ μόνο ηλεκτρονικά (αντί των επιστολών που ανταλλάσουν σήμερα), είτε για την απαγόρευση απόδοσης της ενημερότητας είτε για την άρση της απαγόρευσης αυτής.
Φορολογικοί έλεγχοι
Επιπλέον, τίθεται ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου, κατ’ αρχήν ένα έτος από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου με δυνατότητα παράτασης για 6 μήνες αν εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και άλλους 6 μήνες με την προϋπόθεση αν κατά το διάστημα αυτό είναι εφικτή η ολοκλήρωση του ελέγχου. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε πρόβλεψη για την μέγιστη διάρκεια του ελέγχου.