Μη φάτε αυτό το φρούτο εάν έχετε πρόβλημα στα νεφρά

Επικίνδυνη μπορεί να είναι η υπερκατανάλωση του καρπουζιού για όσους πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine: Clinical Cases».

Πρόκειται για μια μελέτη περίπτωσης που αφορά 3 ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι οποίοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο μετά από κατανάλωση πολύ μεγάλης ποσότητας καρπουζιού.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι η κατανάλωση μιας μικρής ή και μέτριας ποσότητας καρπουζιού δεν αποτελεί κίνδυνο για τα άτομα με το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας. Το πρόβλημα είναι η καθημερινή υπερκατανάλωση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όπως αναφέρεται στην μελέτη, και οι 3 ασθενείς κατανάλωναν πολύ μεγάλες ποσότητες καρπουζιού σε καθημερινή βάση για διάστημα 3 εβδομάδων έως και 2 μηνών.

Ο κίνδυνος με την υπερκατανάλωση του καρπουζιού

Το καρπούζι είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα, με το κυριότερο από αυτά να είναι το κάλιο. Μια φέτα καρπούζι 300 γραμμαρίων περιέχει περίπου 320 mg καλίου, ποσότητα που είναι περίπου το 9 – 12% της ημερήσιας ανάγκης μας σε κάλιο.

Το κάλιο αξιοποιείται από τους νευρώνες μας για τον έλεγχο της πίεσης του αίματος, την διατήρηση της υγρασίας εκτός των κυττάρων σε φυσιολογικά επίπεδα, την μετάδοση σημάτων και την σύσπαση των μυών. Με λίγα λόγια, το καρπούζι αποτελεί μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή για τον μέσο, υγιή άνθρωπο.

Σε περίπτωση που κάποιος προσλάβει πολύ μεγάλες ποσότητες καλίου μέσω της διατροφής του, τα νεφρά «φιλτράρουν» το κάλιο και το αποβάλλουν μέσω της ούρησης.

Εντούτοις, σε πολλά άτομα με χρόνια νεφρική νόσο δεν παρατηρείται εξίσου καλή νεφρική λειτουργία, επομένως υπάρχει ο κίνδυνος οι υπερβολικές ποσότητες καλίου να παραμείνουν στο σώμα και στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό ακριβώς συνέβη και με τους 3 ασθενείς της μελέτης που αναφέραμε παραπάνω, οι οποίοι ανέπτυξαν σοβαρή υπερκαλιαιμία (επικίνδυνα υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα). Το φυσιολογικό εύρος των τιμών του καλίου στο αίμα είναι μεταξύ 3,5 και 5,0 mmol/L, ενώ στους ασθενείς βρέθηκαν 6,6 μ 7,4 mmol/L.

Η υπερκαλιαιμία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο, εάν ο ασθενής δεν λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους της υπερκαλιαιμίας είναι ότι πολλές φορές δεν εμφανίζει συμπτώματα και επομένως οι ασθενείς καθυστερούν να λάβουν θεραπεία.

Συγκεκριμένα, ένας από τους ασθενείς δεν εμφάνισε καθόλου συμπτώματα, ενώ οι άλλοι δύο εισήχθησαν στο νοσοκομείο με:

  • Βραδυκαρδία
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Αίσθηση μουδιάσματος/γαργαλητού
  • Ναυτία
  • Δύσπνοια
  • Πόνος στο στήθος

Τα καλά νέα είναι ότι -αν και σοβαρή- η υπερκαλιαιμία εύκολα θεραπεύεται, εφόσον ο ασθενής λάβει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Και οι 3 ασθενείς της μελέτης ανάρρωσαν πλήρως μετά από φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο τους έγινε η σύσταση να μειώσουν και την πρόσληψη καρπουζιού από την διατροφή τους.

Σε επανέλεγχο που τους έγινε, επιβεβαιώθηκε πως τα επίπεδα καλίου στο αίμα τους είχαν επιστρέψει στο φυσιολογικό.

Πηγή: healthstat.gr

Read Previous

Επτά χρόνια από τον θάνατο του Στάθη Ψάλτη – Η συγκινητική ανάρτηση από την Καίτη Φίνου

Read Next

Καιρός – Σάκης Αρναούτογλου: Σκόνη, λασποβροχές και 30άρια την Τρίτη – Η πρόγνωση των επόμενων ημερών

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *