Μεγάλη Πέμπτη: Τι γιορτάζουμε – Τι συμβολίζει

Η Μεγάλη Πέμπτη αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας για τους χριστιανούς. Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μυστικού Δείπνου του Χριστού με τους μαθητές του, καθώς και στον θάνατο του Ιούδα, του μαθητή που τον παρέδωσε στους Ρωμαίους. Η Μεγάλη Πέμπτη είναι επίσης η ημέρα  που παραδοσιακά γίνεται και το βάψιμο των κόκκινων αυγών και η παρασκευή των πασχαλινών εδεσμάτων, όπως τα τσουρέκια. Είναι μια ημέρα γεμάτη συμβολισμούς και θρησκευτικής σημασίας, που μας υπενθυμίζει τη θυσία και το έργο του Ιησού Χριστού προς τη σωτηρία του ανθρώπου.

 Μεγάλη Πέμπτη: τι έγινε σύμφωνα με την εκκλησία

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η ημέρα είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν από τη Σταύρωση: στον Μυστικό Δείπνο, δηλ. τον δείπνο του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά, στον Ιερό Νιπτήρα, δηλ. το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Λουκά και του Ιωάννη, στην Υπερφυή Προσευχή, δηλ. την προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του μετά τον Μυστικό Δείπνο και λίγο πριν από τη σύλληψή του, όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, και στην προδοσία του Ιούδα η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του Ιησού, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη.

Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά. Τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεθσημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, την σύλληψη, τη δίκη, τα βασανιστήρια, τη Σταύρωση.

Μεγάλη Πέμπτη: Τα έθιμα

Η Μεγάλη Πέμπτη αποτελεί μια σημαντική ημέρα στο Πάσχα των Χριστιανών, καθώς προετοιμάζει την ψυχή και τον νου για τα γεγονότα που ακολουθούν την επόμενη μέρα. Είναι μια ημέρα που αφιερώνεται στη μνήμη του Τελευταίου Δείπνου του Ιησού Χριστού με τους μαθητές του. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι πιστοί συμμετέχουν σε λειτουργίες που εκφράζουν το πένθος τους για τον θάνατο του Ιησού.

Στην Ελλάδα, τα έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης είναι ποικίλα και πολυποίκιλα ανάλογα με την περιοχή και τις τοπικές παραδόσεις. Μια από τις κυριότερες παραδόσεις είναι το βάψιμο των αυγών σε κόκκινο χρώμα, που συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Επίσης, σε ορισμένες περιοχές, όπως η Σίφνος και η Δυτική Μακεδονία, φτιάχνονται ειδικά γλυκά και συμβολικά κεράσματα.

Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι. 

Στη Σίφνο, οι γυναίκες φτιάχνουν τα λεγόμενα «Πουλιά της Λαμπρής», που είναι κουλούρες σε διάφορα σχήματα πουλιών ή ζώων, τα οποία είναι στολισμένα με κόκκινα αυγά.

Στη Δυτική Μακεδονία, οι γυναίκες απλώνουν στο μπαλκόνι κόκκινα πανιά και οι οικογένειες που έχουν πένθος δεν βάφουν τα αυγά κόκκινα αλλά κάποιο άλλο χρώμα.

Στα Χανιά φτιάχνουν ένα ανθρώπινο ομοίωμα του Ιούδα από ξύλα, τον οποίο περιφέρουν σε όλο το χωριό και τον χτυπούν.

Μεγάλη Πέμπτη: Τι τρώμε

Εννοείται ότι την ημέρα αυτή τρώμε αλάδωτα. Τρία είναι τα φαγητά που κυριαρχούν την ημέρα αυτή. Φακές χωρίς λάδι, ταχινόσουπα που θα δούμε τις επόμενες μέρες και ντοματόσουπα με κριθαράκι ψιλό.

Read Previous

Το αρχαίο βότανο που προστατεύει από εγκεφαλικό και κάνει καλό στη μνήμη

Read Next

Κόκκινα αυγά: Πως θα πετύχετε έντονο και φωτεινό χρώμα στην βαφή

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *