Δύο 12χρονα αγόρια κρίθηκαν ένοχα τη Δευτέρα από βρετανικό δικαστήριο για tη δολοφονία φόνο ενός 19χρονου, τον οποίο σκότωσαν με ματσέτα.
Πρόκειται για τους μικρότερους σε ηλικία κατηγορούμενους που καταδικάζονται για φόνο εδώ και 30 χρόνια.
Η δίκη στο δικαστήριο του Νότιγχαμ κράτησε έναν μήνα και οι ένορκοι έκριναν ομόφωνα ένοχους τους δύο ανήλικους. Τα δύο αγόρια αρνούνταν τις κατηγορίες και προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη το ένα στο άλλο.
Η δολοφονία
Στις 13 Νοεμβρίου 2023, τα δύο παιδιά, η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε καθώς απαγορεύεται από τον νόμο, σκότωσαν με ματσέτα τον 19χρονο Σον Σισαχάι, ο οποίος βρισκόταν με φίλους του σε ένα πάρκο στο Γουλβερχάμπτον, μια πόλη της κεντρικής Αγγλίας.
Ο Σισαχάι καταγόταν από την Ανγκουίλα (βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στην Καραϊβική) και είχε πάει στη Βρετανία για να υποβληθεί σε θεραπεία για καταρράκτη.
Ένα από τα αγόρια, που συχνά κυκλοφορούσε με μια ματσέτα, με λάμα 42 εκατοστών, τον χτύπησε αρχικά στον ώμο. Το θύμα μαχαιρώθηκε, ποδοπατήθηκε και τελικά τον σκότωσαν.
Η ματσέτα βρέθηκε από αστυνομικούς κάτω από το κρεβάτι του ενός από τα αγόρια, που προσπάθησε να την καθαρίσει με χλωρίνη. Τα δύο παιδιά είναι οι νεότεροι κατηγορούμενοι που καταδικάζονται για φόνο στη Βρετανία από το 1993. Ίσως να είναι και οι νεότεροι που έχουν διαπράξει έγκλημα με μαχαίρι στη χώρα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Στην Αγγλία και την Ουαλία η ηλικία από την οποία κάποιος φέρει ποινική ευθύνη για τις πράξεις του έχει οριστεί στα 10 χρόνια και αυτό σημαίνει ότι ένας ανήλικος άνω των 10 ετών μπορεί να συλληφθεί και να δικαστεί εάν διαπράξει κάποιο αδίκημα.
Η ποινή των δύο αγοριών θα ανακοινωθεί αργότερα ενώ οι ανήλικοι έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους ενήλικους αφού δεν οδηγούνται στις φυλακές αλλά σε συγκεκριμένα κέντρα κράτησης. Το 2023, σε σύγκριση με το 2022, αυξήθηκαν κατά 7% τα βίαια εγκλήματα με απειλή ή χρήση μαχαιριού (επιθέσεις εναντίον ανθρώπων, ληστείες κλπ.) και πολλά από αυτά διαπράττονται από νέους.
Πέρυσι καταγγέλθηκαν σχεδόν 50.000 ανάλογα εγκλήματα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, γεγονός που σημαίνει ότι αυτού του είδους τα αδικήματα διπλασιάστηκαν σε αριθμό μέσα σε μια δεκαετία.