Φορολογικές δηλώσεις: Χωριστές και φέτος για τα ζευγάρια, τι πρέπει να προσέξουν οι σύζυγοι

Τη δυνατότητα να υποβάλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις έχουν και φέτος τα ζευγάρια παρά το γεγονός ότι από το 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εκδίδει εκκαθαριστικά σημειώματα χωριστά για κάθε σύζυγο ανεξάρτητα εάν το ζευγάρι υποβάλει κοινή ή η ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Επειδή όμως πολλοί φορολογούμενοι προτιμούν την ξεχωριστή φορολογική δήλωση η ΑΑΔΕ θα ανοίξει και φέτος την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τη συγκεκριμένη επιλογή τους.

Πριν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των ξεχωριστών δηλώσεων οι σύζυγοι θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  1. Η  γνωστοποίηση της υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στο σύνδεσμο: https://www.aade.gr/polites/ eisodema/gnostopoiese- choristes-deloses είτε με τους κωδικούς πρόσβασης του φορολογούμενου είτε από ειδικά για το σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένο λογιστή – φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.
  2. Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου  οι σύζυγοι θα υποβάλουν κοινή δήλωση για το φορολογικό έτος 2019.
  3. Η χορήγηση επιδομάτων δεν επηρεάζεται στις χωριστές δηλώσεις συζύγων.
  4. Για τους συζύγους που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία δεν είναι απαραίτητη η υποβολή χωριστών δηλώσεων Φ.Ε διότι προβλέπεται ήδη χωριστή φορολογική αντιμετώπιση στις κοινές δηλώσεις συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία.
  5. Στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου.
  6. Στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε  δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο.Πηγή:www.newsbeast.gr

Read Previous

Νέο τοπίο στη φορολογία – Ολες οι αλλαγές που έρχονται από το 2020

Read Next

Υπουργείο Παιδείας: Μέχρι το 2021 15.000 μόνιμοι διορισμοί στην Εκπαίδευση μέσω ΑΣΕΠ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *