Κορονοϊός – Απαγόρευση κυκλοφορίας:Με το ρολόι οι μετακινήσεις, όριο στα SMS στο 13033

Νέα σκληρότερα μέτρα για τις άσκοπες μετακινήσεις βάζει στο τραπέζι εντός δύο ή τριών ημερών το πολύ η κυβέρνηση, με σκοπό να μετριάσει τις άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών, στο πλαίσιο ενεργειών για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊό.

Τα μέτρα αυτά, όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας στοχεύουν να βάλουν «φρένο» στις καταχρήσεις και στην αλόγιστη χρήση SMS στο 13033, και όχι στο να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τους συνεπείς πολίτες.

Ακόμα σκληρότερα μέτρα για τις μετακινήσεις από το σπίτι ...

Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open είπε «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει αγκαλιάσει αυτά τα δύσκολα μέτρα, τα οποία όμως είναι απαραίτητα για να αποφύγουμε τη διασπορά του κορονοϊού, άρα οποιοσδήποτε περιορισμός παρθεί από δω και πέρα είτε χρονικός είτε αφορά στον αριθμό των μετακινήσεων δεν θα θίγει αυτούς τους οποίους είναι συνεπείς» και πρόσθεσε: «Οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα. Θα πρέπει όλοι να μένουμε στο σπίτι. Όσοι κάνουν κατάχρηση για να είναι όλη την ημέρα έξω, θα νιώσουν σύσφιξη των μέτρων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τα μέτρα που εξετάζεται να παρθούν θα είναι «περιορισμός στην ώρα που μπορεί να βγαίνει κανείς, δηλαδή να υπάρχει ένα δίωρο, ένα τρίωρο για μία συγκεκριμένη μετακίνηση, και ένας άλλος περιορισμός που μπορεί να μπει είναι ότι δεν μπορεί να βγαίνει κανείς για περισσότερες από 1-2 φορές για συγκεκριμένες αιτίες».

Παρότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών» έχει συμμορφωθεί, όπως σημείωσε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εξαιρετικά ανθεκτική εμφανίζεται -εκτός από τον ιό- η νοοτροπία μιας μικρής μειοψηφίας, η οποία μετέρχεται όλους τους τρόπους, για να μη συμμορφωθεί με τους κανόνες αυτοπεριορισμού.

Στοχεύοντας μετωπικά όσους επιδεικνύουν άρνηση προσαρμογής, «θα είμαστε αδιαπραγμάτευτα δηκτικοί και προειδοποιούμε αυτούς τους ελάχιστους σε αριθμό, αδιάφορους και απερίσκεπτους, που δυσκολεύονται να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο της Δημόσιας Υγείας, ότι δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους» ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολος Τζιτζικώστας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, έδωσε έμφαση στην αυστηροποίηση των μέτρων.

Σε ό,τι αφορά στον περιορισμό της κίνησης, η αυστηροποίηση των μέτρων θα γίνει με γεωγραφικά κριτήρια, δηλαδή στις περιοχές που εκδηλώνονται πολλά κρούσματα του ιού.

Ο πρωθυπουργός σε ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλωτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Αν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο, θα το κάνουμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος πως με τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα συμφωνεί η πλειοψηφία των πολιτών, για αυτό και τόνισε στη σύσκεψη πως: «Έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας. Την ηθική της ατομικής ευθύνης, νομίζω την έχουμε κάνει πράξη. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε».

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα μέτρα για την μεταφορά επιβατών σε ΜΜΜ

Σε ισχύ για δύο μήνες τα νέα μέτρα σε μετακίνηση και μεταφορά ...

Οπως έγινε γνωστό, τα νέα συμπληρωματικά μέτρα της κυβέρνησης για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τους περιορισμούς στη μετακίνηση των επιβατών με κάθε είδους μεταφορικά μέσα, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, θα είναι σε ισχύ για δύο μήνες (31 Μαΐου).

Αυτά τα μέτρα προβλέπουν τα εξής:

  • Για επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ) ή ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά ενός επιβάτη. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για ιατρικούς λόγους (μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα).
  • Για επιβατικά οχήματα 6 ή 7 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών.
  • Για επιβατικά οχήματα 8 ή 9 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών.

Μέχρι 2 στα ταξί

Ελαστικότητα ως προς την ερμηνεία των κανόνων παρατηρήθηκε και σε κάποιες περιπτώσεις μεταφοράς επιβατών με επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης (όπως τα ταξί) ή ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), με το αρμόδιο υπουργείο να υπενθυμίζει ότι πλέον του οδηγού επιτρέπεται η μεταφορά ακόμη ενός επιβάτη.

Μοναδική εξαίρεση, ωστόσο, αποτελεί η μεταφορά και δεύτερου επιβάτη, εφόσον αυτή εκτελείται για ιατρικούς λόγους, δηλαδή μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα και μόνο, προς αποφυγή νέων καταχρήσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, για επιβατικά οχήματα 6 ή 7 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών, ενώ επιβατικά οχήματα 8 ή 9 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών.

Read Previous

ΟΑΕΔ: Η κοινωφελής εργασία 2020 προβλέπει και 599 «αθλητικές» προσλήψεις

Read Next

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Πέμπτη – Πού θα χιονίσει

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *