Κορονοϊός: Τετραψήφιο νούμερο και σήμερα με 1.195 νέα κρούσματα

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν για άλλη μία μέρα οι μολύνσεις του κορονοϊού, υπό τον φόβο ενός τρίτου κύματος εξίσου σφοδρού με το δεύτερο. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σήμερα εντοπίστηκαν 1.195 νέα κρούσματα της λοίμωξης COVID-19, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 162.107, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6.010 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 51.438 (62.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες 24 ώρες, έγιναν 45.888 τεστ κορονοϊού, εκ των οποίων 21.328 μοριακά και 24.560 rapid.

246 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 179 (72.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 1.155 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 19 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.922 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.485 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Χάρτης κρουσμάτων

 

“Βόμβα” Σαρηγιάννη: Θα έχουμε 2.000 κρούσματα από 17 Φεβρουαρίου

O καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εμμένει στην άποψή του, ότι ένα ολικό lockdown τριών εβδομάδων, θα αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο ανάσχεσης του τρίτου κύματος του κορονοϊού στη χώρα μας.

“Το μοντέλο προβλέπει αύξηση που θα είναι φανερή από τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Θα έχουμε μία ύφεση την επόμενη εβδομάδα λόγω καλού καιρού. Όμως δεν πρέπει να μας ξεγελάσει, γιατί από τις 17 Φεβρουαρίου περιμένουμε την αύξηση. Αυτή μπορεί να οδηγήσει στα 2.000 κρούσματα πανελλαδικά”, είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open TV.

O κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει μοχλό πίεσης στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας της χώρας μας, γι’ αυτό και θεωρεί πολύ σημαντική την προληπτική κίνηση του ολικού lockdown. “Λόγω της σημερινής κατάστασης, θα έχουμε μεγάλη πίεση. Στην Αττική έχουμε 60%-61%, πληρότητα στις ΜΕΘ, όταν είχαμε τα 3.000 κρούσματα, τα νοσοκομεία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση”.

Αυτό που προβληματίζει τον καθηγητή είναι η μετάλλαξη του κορονοϊού. “Δεν έχουμε δει ανάπτυξη του μεταλλαγμένου στελέχους, που θα φανεί στο τέλος της άνοιξης. Οπότε μέσα με 20 Μαρτίου θα πρέπει να λάβουμε πολύ σκληρά μέτρα. Για αυτό λέω να προλάβουμε” σημείωσε, ενώ πρότεινε και μία διαφορετική λύση εκτός του ολικού lockdown σε όλη τη χώρα:

“Θα μπορούσαμε να κάνουμε και διαφοροποιημένα μέτρα ανά περιοχή. Για την Αττική όμως θα ήταν πολύ χρήσιμο ένα ολικό lockdown.Στη Θεσσαλονίκη θα ήταν ένα προληπτικό μέτρο, τα κρούσματα δεν το υποστηρίζουν. Η Θεσσαλονίκη όμως ξέρουμε ότι έχει μία πολύ γρήγορη δυναμική, ενώ υπάρχει η αφρικανική και η βρετανική μετάλλαξη”.

πηγη: thetoc.gr

Read Previous

Κορονοϊός: 23 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης

Read Next

Μητσοτάκης: Μηδενικό ενοίκιο για τις επιχειρήσεις και το Μάρτιο

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *