Μπροστά σε ένα πολύ διαφορετικό θέαμα βρέθηκαν οι κάτοικοι της Βενετίας, καθώς, τα φημισμένα κανάλια έχουν σχεδόν στερέψει λόγω μιας ασυνήθιστης άμπωτης. Λόγω της άμπωτης, τα κανάλια είναι, σχεδόν, άδεια και οι γόνδολες, καθώς και άλλα πλοιάρια έχουν αράξει στο βυθό τους.
Δυόμιση μήνες μετά τις τελευταίες πλημμύρες στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, η στάθμη των υδάτων υποχώρησε κατά σχεδόν μισό μέτρο (48 εκατοστά). Η Βενετία είναι μία πόλη που συνεχώς ζει ανάμεσα σε μια εύθραυστη ισορροπία μεταξύ πλημμυρίδας και άμπωτης, που συνήθως ανεβάζουν ή κατεβάζουν κατά μισό μέτρο τη στάθμη των νερών της.
βιντεο:
Οι πλημμύρες αποτελούν μόνιμη πηγή ανησυχίας για την πόλη. Όπως είναι γνωστό, η φημισμένη τουριστική πόλη της Ιταλίας έχει χτισθεί σε μια σειρά νησάκια μέσα σε λιμνοθάλασσα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της χώρας. Οι πλημμύρες προκαλούν καταστροφές στα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά παλάτια της. Αυτό οδήγησε τις Αρχές να δημιουργήσουν τον «Μωυσή», ένα σύστημα με 79 φράγματα.
Τον Νοέμβριο του 2019 η Βενετία αντιμετώπισε τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και μισό αιώνα, με τη στάθμη των υδάτων να φθάνει το 1,87 εκατ., πάνω από το 85% της πόλης να μετατρέπεται σε «υδάτινο κόσμο» και τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου να πλημμυρίζει για μόλις έκτη φορά σε διάστημα 12 αιώνων. Ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνάρο, απέδωσε τότε τις καταστροφές στην κλιματική αλλαγή κάνοντας λόγο για “δραματική κατάσταση” με πολύ υψηλό κόστος.
Οι πλημμύρες στην Ιταλική πόλη προκαλούνται από έναν συνδυασμό παραγόντων, που επιτείνονται από την κλιματική αλλαγή. Μερικούς από τους παράγοντες που τις προκαλούν είναι τα αυξανόμενα επίπεδα της στάθμης των θαλασσών και τις ασυνήθιστες πλημμυρίδες μέχρι την καθίζηση, που έχει προκαλέσει βύθιση στο επίπεδο του εδάφους της πόλης.