Οι οξειδωτικές βλάβες στο DNA πολύ πιθανό να προκαλούν μεταλλάξεις οι οποίες και ενισχύονται από κάποιους διαιτητικούς παράγοντες ή να ελαττώνονται από άλλους.
ΠΙΘΑΝΟΊ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ:
ΣΕΛΗΝΙΟ: Υπάρχουν ενδείξεις οτι η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας σεληνίου έχει αντικαρκινική δράση μέσω της αντιοξειδωτικής -αντιφλεγμονώδους δράσης του καθώς και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού – ΤΡΟΦΕΣ: Στρείδια, σαρδέλες, αυγά μανιτάρια shiitake, brazil nuts.
ΑΣΒΕΣΤΙΟ:–βιτ D: Το ασβέστιο σχετίζεται με την πρόληψη καρκίνου ειδικά με αυτούς του γαστρεντερικού(κόλον-ορθό), ίσως λόγω της αυξημένης συγγένειας του με τα λιπαρά και χολικά οξέα στο κόλον και επομένως λόγω της μειωμένης αλληλεπίδρασης που έχουν με τα κύτταρα του εντέρου.
Η βιτ D αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και έχει και ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.
ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ: Η βιταμίνη του συμπλέγματος Β (β9) χρειάζεται για τη δημιουργία νέων κυττάρων , τη σύνθεση DNA-RNA, ενώ βοηθά τον οργανισμό να συνθέτει νέες πρωτεΐνες.
Τα υψηλά επίπεδα φυλλικού έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω της συσχέτισης που έχει με την αντίστοιχη μείωση της ομοκυστείνης στο αίμα.
ΤΡΟΦΕΣ: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (follium=φύλλο) αλλά και σε αυγά, όσπρια, πορτοκάλια, μαγιά μπυρας.
Ειδική δράση σε παγκρεατικούς καρκίνους και καρκίνο μαστού.
ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ: Αντιοξειδωτική δράση–άφθονη στο πράσινο τσαι.
–ΠΙΘΑΝΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ:
ΟΛΙΚΟ ΛΙΠΟΣ-ειδικότερα το ζωικό λίπος του κόκκινου κρέατος.
ΑΛΚΟΟΛ–ειδικότερα για τα νεοπλάσματα στόματος–φάρυγγα-λάρυγγα –οισοφάγου, ήπατος, εντέρου , μαστού.
ΝΙΤΡΑΖΑΜΙΝΕΣ: Ουσίες που βρίσκονται σε καπνιστά κρέατα, λουκάνικα , καπνιστά τυριά και σε τροφές που το έχουν ως συντηρητικό(νιτρώδη)
ΒΕΝΖΟΠΥΡΕΝΙΟ: Παράγεται κατά την επεξεργασία κρέατος σε υψηλή θερμοκρασία σε ανοικτή φωτιά.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: όσο πιο ακατέργαστη είναι η τροφή μας και όσο τη μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για περισσότερο χρόνο τόσο λιγότερο μεταλλαξιογόνοι παράγοντες δημιουργούνται.
Ευρώπη Καλαδέλφου
Ιατρός – Ειδικός Κυτταρολόγος
consultant διαιτολογίας/διατροφολογίας/food blogger