Λίγα 24ωρα έμειναν για την επιστροφή στην κανονικότητα με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται την Τετάρτη και να αφορούν τις μετακινήσεις, τα ταξίδια, τα SMS, και το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μετά το άνοιγμα των σχολείων έρχονται ανοίγματα στη μετακίνηση αλλά και στο ωράριο, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στη χρήση του SMS, με τα σενάρια να φουντώνουν καθώς πλησιάζει η Τετάρτη των ανακοινώσεων.
Εκτός νομού
Οι μετακινήσεις εκτός νομού θα επιτραπούν από την Παρασκευή 14/5 στις 6 το πρωί, μία ημέρα νωρίτερα από το αναμενόμενο ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ οι προϋποθέσεις για τα ταξίδια στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά θα είναι διαφορετικές.
Συγκεκριμένα για την μετακίνηση στην ενδοχώρα θα ισχύει ισχυρή σύσταση, αλλά όχι υποχρεώση για τη διενέργεια self test ή μοριακού τεστ πριν το ταξίδι, Επίσης οι ταξιδιώτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και βεβαιώσεις εμβολιασμού.
Για την μετακίνηση στα νησιά όμως ενδέχεται να είναι διαφορετική η κατάσταση και να είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ή μοριακού 72 ώρες πριν από το ταξίδι. Επίσης οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού και η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.
Τέλος στα μηνύματα και στα click inside και click away
Τέλος της εβδομάδας αναμένεται να μπει τέλος στα υποχρεωτικά sms για τις μετακινήσεις στο 13033 καθώς και για το λιανεμπόριο και τα πολυκαταστήματα στο 13032. Επίσης τελειώνε το click inside και το click away και οι καταναλωτές θα προσέρχονται ελεύθερα στα καταστήματα.
Το ωράριο κυκλοφορίας θα παραταθεί κατά τουλάχιστον μία ώρα και δεν αποκλείεται να φτάσει και ως τις 12.30 ενώ θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.
Για τον τουρισμό τώρα οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη και θα αφορούν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα.
Το θέμα αυτό δεν έχει «σύνορα» καθώς τη στιγμή που ναι μεν οι εργασίες για τη λειτουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι σε καλό δρόμο, ωστόσο χρειάζεται ακόμη χρόνος, όλο και περισσότερες χώρες θεσπίζουν νόμους ώστε οι εμβολιασμένοι να έχουν περισσότερες ελευθερίες. Ως προς τη μετακίνησή τους, την παρουσία τους σε εκδηλώσεις, συναυλίες κ.λπ.
Η συζήτηση βέβαια για το αν τα «μπόνους» αυτά αποτελούν ένα διαβατήριο για την ελευθερία ή μία διάκριση εναντίον εκείνων που δεν έκαναν ακόμη το εμβόλιο είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο με πολλά «ανοιχτά παραθυράκια».
Η περίπτωση της Ελλάδας
Εν προκειμένω το ερώτημα σχετικά με την Ελλάδα το οποίο απασχολεί περισσότερο απ΄όλα είναι το αν είναι σωστό να υπάρχουν περισσότερες ελευθερίες σε εμβολιασμένους πολίτες τη στιγμή που κάποιοι άλλοι δεν έχουν πάρει καν σειρά για το «τσίμπημα στον ώμο».
Με λίγα λόγια ακόμη δεν υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής από όλες τις ηλικιακές ομάδες ως προς τον εμβολιασμό, οπότε θα ήταν συνετό να υπάρχει και μία τέτοια παραπάνω ελευθερία;
Σε κάθε περίπτωση οι λοιμωξιολόγοι και η κυβέρνηση εξετάζουν μία σειρά προνομίων για τους εμβολιασμένους τις τελευταίες ημέρες.
Η συζήτηση αυτή δεν αποτελεί κοινό μυστικό για την επιστημονική κοινότητα.
Άλλωστε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου έχει αναφέρει πως τόσο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όσο και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων Υγείας έχουν ξεκινήσει μία «συνεργασία» προκειμένου στο μέλλον να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την πλευρά των επιστημόνων.
Τα σενάρια στο τραπέζι του Μαξίμου
Εκτός από τα γυμναστήρια, η κυβέρνηση έχει στο συρτάρι της ένα προσχέδιο σχετικά με τις ελευθερίες που θα μπορούσαν να φορούν τους πλήρως εμβολιασμένους.
Αυτές είναι:
- Είσοδο σε κατάστημα χωρίς μάσκα.
- Είσοδο σε παράσταση ή σε κάποιο κλειστό χώρο, χωρίς ο εμβολιασμένος να χρειάζεται να τηρήσει τα μέτρα που θα είναι σε ισχύ για τους υπόλοιπους πολίτες.
- Μετακινήσεις χωρίς τα πρωτόκολλα που ισχύουν τώρα, για παράδειγμα να μην χρειάζεται self test πριν από κάποιο ταξίδι.
Το μοντέλο «Κύπρου»
Ήδη πάντως τόσο στην Κύπρο όσο και στην Γερμανία έχουν ανακοινωθεί και εγκριθεί αντίστοιχα μία σειρά από «μπόνους» στους εμβολιασμένους.
Ενδεικτικά, στην Κύπρο που τα τελευταία 24ωρα ανακοινώθηκαν παρόμοια οφέλη για τους εμβολιασμένους, η πρόσβαση σε συναθροίσεις και εκδηλώσεις επιτρέπεται σε εμβολιασθέντες τουλάχιστον με την πρώτη δόση και τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της.
Επίσης, όσοι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση, και αφού παρέλθουν τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της, εξαιρούνται της υποχρέωσης για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test.