Τι αλλάζει με τα rapid test των εργαζομένων, τι ισχύει με τους μισθούς των ανεμβολίαστων

Πάνω από 324.000 συμπολίτες μας που έχουν κάνει τις δύο πρώτες δόσεις, αλλά δεν έχουν κάνει ακόμη την αναμνηστική δόση θεωρούνται από την πολιτεία ανεμβολίαστοι.

Από 7 Φεβρουαρίου αυτοί οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι οφείλουν να κάνουν rapid test δυο φορές την εβδομάδα. Αν δεν το κάνουν δεν θα πληρώνονται, μπορεί να οδηγηθούν και στην απόλυση, ενώ υπάρχουν πρόστιμα και για τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες.

Τι συμβαίνει, όμως, με όσους εργαζόμενους (ανεμβολίαστους ή χωρίς την τρίτη δόση) δεν θέλουν να κάνουν rapid test; Μπορεί ο εργοδότης να τους κόψει μέρος του μισθού τους;

«Αν δεν κάνουν το rapid test, τότε οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να προσέλθουν στη δουλειά τους, καθώς τα πρόστιμα τόσο για την επιχείρηση όσο και για τον ίδιο είναι τσουχτερά», τόνισε σήμερα, μιλώντας στο OPEN ο εργατολόγος κ. Γιάννης Καρούζος. «Σε μία τέτοια περίπτωση βεβαίως και δεν δικαιούνται μισθό για τη συγκεκριμένη μέρα», συμπλήρωσε.

Τόνισε δε, πως ακόμα και αν η επιχείρηση πληρώσει για το rapid test των εργαζομένων της, η υποχρέωση για πληρωμή των δύο τεστ από τον εργαζόμενο παραμένει.

Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν rapid test

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test οι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει από κορονοϊό και το αποδεικνύουν με την επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης.

Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται:

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση rapid test. Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 ημέρες, μετά τον θετικό έλεγχο.

Αναφορικά με τον έλεγχο της συμμόρφωσης με την υποχρέωση διενέργειας rapid test, υπενθυμίζεται ότι τα διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, κλπ, στέλνουν εντός 24ωρου στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, που τηρείται στην ΗΔΙΚΑ, τα στοιχεία των προσώπων που ελέγχθηκαν και το αποτέλεσμα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό).

Αν το αποτέλεσμα του ελέγχου είναι αρνητικό, μετά την καταχώριση αυτή, ο εργαζόμενος μπορεί να εκδίδει από το gov.gr βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εργαζόμενος ενημερώνει άμεσα τον εργοδότη, τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις για την ειδική άδεια, λόγω νόσησης εργαζομένου από κορονοϊό.

Read Previous

Συντάξεις Μαρτίου: Νωρίτερα η καταβολή, πότε θα γίνουν οι πληρωμές από τα Ταμεία

Read Next

Στροφή στην καριέρα της κάνει η αδελφή της Jennifer Lopez

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *