Κορονοϊός: Στο 77% η επέκταση της μετάλλαξης Όμικρον 2 – Επιστρέφει η ανησυχία σε πολλές περιοχές

Αύξηση νέων νοσηλειών, νοσηλευομένων, αλλά ακόμη και διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό σε ορισμένες περιοχές φέρνει η επέκταση της ακόμη πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον 2, που τείνει να επικρατήσει στη χώρα. Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, οι επιστήμονες είδαν τον μέσο όρο θετικότητας του 7ημερου στο 8,2%.

Η αύξηση της επίπτωσης της πανδημίας του κορονοϊού τις τελευταίες 15 με 20 ημέρες στη χώρα μας οφείλεται στην επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον 2, η οποία εμφανίστηκε ενώ είχαμε ήδη μία αυξημένη διασπορά και ένα μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων λόγω της προγενέστερης Όμικρον.

Έτσι, μετά από μια μικρή περίοδο ύφεσης, βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον 2, που καταλαμβάνει το 77% των νέων δειγμάτων που εξετάζονται.

Ταυτόχρονα οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία πλησιάζουν ξανά τις 500, όμως, ευτυχώς υπάρχει επί του παρόντος σημαντικός παράγοντας εξισορρόπησης και αυτός είναι ο αυξημένος αριθμός των εξιτηρίων.

Η αυξητική τάση που καταγράφεται, ωστόσο, και όχι μόνο στις εισαγωγές και στα κρούσματα, αλλά ακόμη και στους διασωληνωμένους σε ορισμένες περιοχές, έφεραν τους επιστήμονες στη δυσάρεστη θέση να βάλουν “φρένο” στα μέτρα χαλάρωσης των περιορισμών, έως τα τέλη Απριλίου.

Έτσι, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημειώνεται αύξηση των ασθενών με Covid-19, με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει τις 426 οι νέες εισαγωγές την ημέρα και περίπου τους 3.500, οι νοσηλευόμενοι.

Για πρώτη φορά μετά από καιρό μάλιστα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας που αντιμετωπίζουν πιο έντονο πρόβλημα.
Περιφερειακές Ενότητες με αύξηση στα κρούσματα στους ηλικιωμένους, αλλά και στα λύματα.

Σύμφωνα με τα νέα ανησυχητικά δεδομένα αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σημειώθηκε χθες -και γενικότερα τις τελευταίες ημέρες- στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης με 757 νέα κρούσματα και στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας με 506 νέα κρούσματα.

Σημαντικότερη αύξηση των νέων εισαγωγών είχαμε γενικότερα εκτός από την Κρήτη και στην Αττική.

Ταυτόχρονα εντοπίζεται σαφής μετατόπιση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και κυρίως στους άνω των 65 ετών. Στις περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Γρεβενών, Δράμας, Κοζάνης, Πρέβεζας, Σερρών και Τρικάλων, μάλιστα, τα μισά από τα νέα κρούσματα αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών.

Αύξηση των κρουσμάτων σημειώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Πιερίας, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Φθιώτιδας, Ροδόπης και Σερρών.

Επίσης, αυξημένα περιστατικά καταγράφηκαν και σε περιοχές της Αττικής όπως είναι ο βόρειος τομέας Αθηνών και η δυτική Αττική.
Παράλληλα καταγράφεται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε 8 από τις Περιφερειακές ενότητες με σημαντική αύξηση στην Αττική, το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης αλλά και στα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη.

Μετατόπιση ξανά των νέων μολύνσεων στις μεγαλύτερες ηλικίες

Σύμφωνα με την κα. Παπαευαγγέλου, υπάρχει “σαφής αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που έχει φτάσει στα 41 έτη”, γεγονός το οποίο ανησυχεί, όπως είπε.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες μάλιστα παρατηρείται μείωση στην επίπτωση νέων κρουσμάτων στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες (12 έως 34 ετών), με σημαντική αύξηση στους άνω των 35 ετών και ιδιαίτερα στους άνω των 50 ετών.

Και όχι μόνο αυτό. Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει σοβαρή περίπτωση η αποτύπωση αυτή να είναι η “κορυφή του παγόβουνου”, καθώς πολλές φορές η επιβεβαίωση της νόσησης μένει … στο self test και δεν φτάνει στα ειδικά εργαστήρια για επαλήθευση με μοριακό ή rapid test, ώστε να γίνει και η καταγραφή στο Μητρώο Ασθενών Covid-19 του ΕΟΔΥ.

Μικρή αύξηση των διασωληνώσεων σε Αττική και Νότια Ελλάδα

Η καλή εικόνα των “σκληρών” δεικτών της πανδημίας θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση, καθώς υπάρχει αποκλιμάκωση -έστω και αργή- κατά περίπου 5%, των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι, αλλά και των πολιτών που καθημερινά καταλήγουν σε θάνατο.

Ανησυχητικό σημάδι, ωστόσο, αποτελεί μία μικρή αύξηση που καταγράφεται για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες στις νέες διασωληνώσεις στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα.

Και αυτό δεν είναι περίεργο, καθώς σύμφωνα με δεδομένα που κατέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσόπουλος, το 75% των νέων εισαγωγών αφορά άτομα άνω των 60 ετών, που είναι περισσότερο ευάλωτα και καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Την τελευταία εβδομάδα, όμως, σημειώθηκε και αύξηση κατά 15% των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid-19.
“Είναι κατανοητό ότι με βάση την ηλικιακή κατανομή των νέων κρουσμάτων αναμένεται περαιτέρω αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μας τις επόμενες εβδομάδες”, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Read Previous

Η ακρίβεια «χτυπά» και το πασχαλινό τραπέζι: Αύξηση 2 ευρώ στο αρνί – Πόσο ανέβηκαν οι τιμές

Read Next

FIFA ranking: Ανέβηκε πρώτη η Βραζιλία – Παρέμεινε 55η η Ελλάδα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *