Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής και παρότι η νηστεία μας δυσκολεύει και μας βγάζει από τη ρουτίνα μας, αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και τα θετικά που συνεπάγεται αυτό για την υγεία μας.
Η νηστεία μας προτρέπει να υιοθετήσουμε έστω και για κάποιες ημέρες χορτοφαγική δίαιτα, δίνοντας έμφαση στις παρακάτω τροφές:
Όσπρια: Πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.
Σαλάτες: Φυτικές ίνες που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.
Φρούτα: Πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών.
Ελαιόλαδο: Λίπος φυτικής προέλευσης αντί των ζωικών λιπαρών που βλάπτουν την υγεία.
Ξηρούς καρπούς: Πλούσιοι σε καλά λιπαρά οξέα
Θαλασσινά: Πλούσια σε πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία.
Ένα θέμα που προβληματίζει αρκετούς, ειδικά όσον αφορά τη διατροφή των παιδιών, είναι αν προσλαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη ή ασβέστιο κατά τη διάρκεια της νηστείας. Το κρέας είναι η πιο πλούσια σε πρωτεΐνη τροφή, μπορεί όμως να αντικατασταθεί με όσπρια (π.χ. φακές) συνδυασμένα με δημητριακά (π.χ. ρύζι ή κινόα) ώστε να αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου.