Από την 1η Μαίου θα απαγορεύεται στα δημόσια κτίρια και τα σχολεία της Ιταλίας να μπαίνει το κλιματιστικό κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου. Η «επιχείρηση θερμοστάτης», όπως ονομάζεται το σχέδιο αυτό, εφαρμόζεται με στόχο να αποτραπεί η ενεργειακή κρίση.
Η συζήτηση για τη σπατάλη ενέργειας μέσω του κλιματισμού ξεκίνησε όταν ο Μάριο Ντράγκι, ειρωνικά το χρησιμοποίησε ως παράδειγμα για κάτι που οι Ιταλοί ίσως πρέπει να θυσιάσουν, με αντάλλαγμα την ειρήνη στην Ουκρανία.
«Θέλουμε να έχουμε ειρήνη ή θέλουμε να έχουμε ανοιχτό το κλιματιστικό;» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Ιταλός πρωθυπουργός, αφού δεσμεύθηκε ότι η Ιταλία θα συμμορφωθεί αν η ΕΕ αποφασίσει να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι νέοι κανόνες για τα κλιματιστικά θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Μαΐου και θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 31 Μαρτίου του 2023. Η θέρμανση στα δημόσια κτίρια τον χειμώνα δεν θα επιτρέπεται να ξεπερνά τους 19 βαθμούς Κελσίου.
Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα διασφαλίζεται η εφαρμογή του μέτρου, αλλά επιθεωρητές από το υπουργείο Εργασίας θα μπορούσαν να αναλάβουν τους ελέγχους, ενώ σε εκείνους που δεν τηρούν τα όρια θα επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 3.000 ευρώ, σύμφωνα με την Il Messaggero. Το μέτρο δεν αφορά νοσοκομεία, αλλά θα μπορούσε να επεκταθεί στα σπίτια.
Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Ρενάτο Μπρουνέτα, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία είναι ένα θετικό σημάδι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξοικονόμηση 2-4 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου τον χρόνο. Περίπου το 57% του ενεργειακού κόστους για τα δημόσια κτίρια προκύπτει από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας.