Θλιβερό ρεκόρ για 2η χρονιά: 533 δημοσιογράφοι φυλακισμένοι στον κόσμο

Αυξήθηκε και ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν

Έσπασε ρεκόρ το 2022 ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται στις φυλακές σε παγκόσμια κλίμακα, με 533 δημοσιογράφους να είναι φυλακισμένοι στον κόσμο, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 45 σε σύγκριση με το 2021, οπότε είχε ήδη καταγραφεί ιστορικό υψηλό.

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν ανέρχεται σε 57 και επίσης αυξήθηκε, κατά 18,8%, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Αντιθέτως είχε υποχωρήσει σε «ιστορικά χαμηλά» το 2021 (48) και το 2020 (50).

Οι μισοί και πλέον από τους δημοσιογράφους που ήταν φυλακισμένοι σε διεθνή κλίμακα την 1η Δεκεμβρίου βρίσκονται σε πέντε χώρες: στην Κίνα (110), στη Μιανμάρ (62), στο Ιράν (47), στο Βιετνάμ (39) και στη Λευκορωσία (31).

Το Ιράν είναι η μόνη χώρα που δεν συγκαταλεγόταν σε αυτή την πεντάδα πέρυσι, τονίζει η ΜΚΟ, που δημοσιοποιεί αυτόν τον ετήσιο απολογισμό από το 1995.

Όμως η Ισλαμική Δημοκρατία φυλάκισε αριθμό επαγγελματιών των ΜΜΕ «άνευ προηγουμένου» εδώ και 20 χρόνια αφότου ξέσπασαν οι μαζικές κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο.

Τριάντα τέσσερις δημοσιογράφοι προστέθηκαν έτσι στους δεκατρείς που βρίσκονταν ήδη πίσω από τα σίδερα προτού εκδηλωθεί το κίνημα αμφισβήτησης του κληρικαλιστικού καθεστώτος.

Τα «δικτατορικά» και τα «αυταρχικά καθεστώτα» μοιάζουν αποφασισμένα και πολύ πιο αποενοχοποιημένα να ρίχνουν στη φυλακή δημοσιογράφους, στηλίτευσε ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας.

Στον ετήσιο απολογισμό της, η RSF υπογραμμίζει επίσης τον άνευ προηγουμένου αριθμό των γυναικών δημοσιογράφων που έχουν ριχτεί στις φυλακές: είναι 78 (έναντι 60 την περασμένη χρονιά).

«Οι γυναίκες δημοσιογράφοι αποτελούν πλέον σχεδόν το 15% των κρατουμένων, ενώ δεν αντιπροσώπευαν παρά λιγότερο από το 7% πριν από πέντε χρόνια», υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

Read Previous

O ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα γνωστού φαρμάκου για την υπέρταση

Read Next

Αυτή είναι η βαθμολογία της Euroleague (pic)

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *