Η πιο επικίνδυνη εβδομάδα για την καρδιά – Πόσο αυξάνονται τα εμφράγματα ανάμεσα σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Top view set of steaks consisting of t bone sirloin ribeye tomahawk with skewers and burger patties composed with spatula spices and salt

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι ημέρες γεμάτες υποχρεώσεις και δραστηριότητες, αλλά μία πρέπει να είναι η κύρια: Η λήψη προστατευτικών μέτρων για την καρδιά. Και αυτό, διότι η τρέχουσα εβδομάδα είναι η πιο επικίνδυνη για εμφράγματα, προειδοποιεί ένας κορυφαίος ειδικός από τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΑΗΑ) Dr. Donald Lloyd-Jones, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς τα εμφράγματα αυξάνονται έως και 40%!

Αυτό οφείλεται σε ορισμένους παράγοντες που επιβαρύνουν ιδιαιτέρως την καρδιά, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

Το στρες των ημερών

Η εγκατάλειψη των καλών συνηθειών, όσον αφορά την διατροφή, τον ύπνο και την κατανάλωση αλκοόλ

Οι χαμηλές θερμοκρασίες (όταν υπάρχουν)

«Όταν εξετάζουμε τα εβδομαδιαία επιδημιολογικά δεδομένα για τα εμφράγματα, δύο τάσεις είναι εμφανείς. Η κατακόρυφη μείωσή τους κατά τους θερινούς μήνες και η κατακόρυφη αύξηση τις δύο τελευταίες εβδομάδες του έτους. Η αύξηση αυτή μπορεί να φτάσει το 30-40% μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς», τονίζει.

Για τον λόγο αυτό έχει ζωτική σημασία να μην αγνοούμε τα προειδοποιητικά συμπτώματα που εκπέμπει η καρδιά μας, προσθέτει.

«Έχουμε δύο νεφρούς και δύο πνεύμονες, αλλά μόνο μία καρδιά. Επομένως, αν έχουμε ύποπτα συμπτώματα, είναι ασφαλέστερο να πάμε επειγόντως στον γιατρό, ακόμα κι αν δεν είμαστε βέβαιοι», εξηγεί. «Αν κάνουμε λάθος, δεν πειράζει. Αν όμως οι υπόνοιές μας είναι σωστές, ο χρόνος είναι εχθρός μας. Κάθε λεπτό που περνά θα χάνουμε ένα τμήμα του καρδιακού μυός μας».

Το ίδιο ισχύει και τα συμπτώματα που είναι ύποπτα για εγκεφαλικό επεισόδιο, επισημαίνει.

Οι αιτίες

Η αλήθεια είναι ότι για πολλούς είναι δυσβάσταχτο το στρες των οικογενειακών συνάξεων. Το στρες μπορεί να προέρχεται από τις δύσκολες ενδοοικογενειακές σχέσεις, αναφέρει ο Dr. Lloyd-Jones. Ή πολύ απλά από το ότι πρέπει να κάνει κάποιος ολόκληρο ταξίδι για να βρεθεί με την οικογένειά του και αυτό είναι εκτός των συνηθειών του.

Η καρδιά καταπονείται πολύ και από τις αλλαγές στα προγράμματα διατροφής και ύπνου. Σχεδόν όλοι έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο και πιο «πλούσιο» από πλευράς θερμίδων και λιπαρών φαγητό. Τρώμε επίσης περισσότερα γλυκά και πολλοί πίνουμε περισσότερο αλκοόλ. Η αρχή συνήθως γίνεται παραμονές Χριστουγέννων και κορυφώνεται την Πρωτοχρονιά.

Επιπλέον, μειώνουμε την καθιερωμένη φυσική δραστηριότητα και πολλοί παίρνουν άδεια ακόμα και από τη δουλειά τους. Ο ύπνος πιο αργά απ’ ό,τι συνήθως ή και το ξενύχτι επίσης είναι συνηθισμένα φαινόμενα. Το ίδιο και το να ξυπνάμε πιο αργά το πρωί απ’ όσο συνήθως.

Με όλη αυτή την διαταραχή στην καθιερωμένη ρουτίνα, δεν είναι απίθανο να ξεχάσει κανείς να πάρει ακόμα και τα φάρμακά του, υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί ένας ακόμα παράγοντας, τον οποίο προς το παρόν γλιτώνουμε (τουλάχιστον στη διάρκεια της ημέρας). Πρόκειται για το κρύο, το οποίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα που είναι ύποπτα για πρόβλημα στην καρδιά;

Στους άνδρες τα κλασικά συμπτώματα που προκαλεί ένα πιθανό έμφραγμα είναι:

Αίσθημα βαριάς, συντριπτικής πίεσης ή πόνου στο κέντρο του στήθους που διαρκεί περισσότερο από κάνα-δυο λεπτά ή υποχωρεί και επανεμφανίζεται.

Απότομη, ανεξήγητη δύσπνοια

Πόνος ή άλλη ενόχληση στο ένα ή και στα δύο μπράτσα, την πλάτη, τον αυχένα, τη γνάθο ή το στομάχι

Τα συμπτώματα στις γυναίκες μπορεί να είναι τα ίδια ή λίγο διαφορετικά, όπως:

Μόνο δύσπνοια ή ακραία κόπωση

Μερικές φορές ζάλη και ίλιγγος

Όσον αφορά τα συμπτώματα που είναι ύποπτα για εγκεφαλικό, αυτά συμπεριλαμβάνουν:

Μούδιασμα ή αδυναμία στο ένα χέρι ή/και πόδι στην μία πλευρά του σώματος

Μούδιασμα ή αδυναμία στην μισή πλευρά του προσώπου

Δυσκολίες στην ομιλία

πηγή: Iatropedia.gr

Read Previous

Επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ – Οι δικαιούχοι και η διαδικασία υποβολής αίτησης

Read Next

ΗΠΑ: Η «χιονοθύελλα του αιώνα» σφυροκοπά τη χώρα – Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες εγκλωβισμένοι

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *